S-a încheiat o nouă ediție a Cursului de formare permanentă pentru protopopii din Eparhia de Cluj-Gherla

publicat la 17 februarie 2017 în Ştiri

Cu binecuvântarea și participarea Episcopului eparhial de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu, la Centrul Manresa al călugărilor Societății lui Isus, s-a desfășurat în perioada 13-16 februarie 2017 cea de-a doua ediție a Cursului de formare permanentă pentru preoții protopopi din Eparhia de Cluj-Gherla. În deschidere, PS Florentin a adresat participanților un salut de bun-venit și un cuvânt de explicare a funcției protopopului, rolul și scopul lui. A urmat un moment spiritual – conferința susținută de pr. Olivo Bosa SJ, directorul Centrului spiritual Manresa.

Zilele de lucru au început prin celebrarea, în comun, a Sfintei Liturghii, la primele ore ale dimineții. În program au fost cuprinse cursuri pe diferite domenii de specialitate teologică, propuse părinților protopopi de mai mulți conferențiari: pr. Mihai Todea, Vicar general eparhial; pr. Radu-Traian Coste-Deak, Vicar judecătoresc; pr. Călin Sechelea, consilier cu sectorul pentru familie și viață; Cristina Sechelea, catehet și psihoterapeut. Întreg programul s-a desfășurat și în prezența Vicarilor eparhiali. O parte a timpului a fost rezervată prezentării protopopiatelor Eparhiei de Cluj-Gherla de către fiecare protopop în parte.

În seara zilei de marți, 14 februarie 2017, Radu și Oana Capan, cateheți, au prezentat părinților protopopi câteva programe video catehetice la a căror traducere lucrează acum. Ziua de miercuri, 15 februarie, s-a încheiat cu o prezentare power-point a Eparhiei de Cluj-Gherla, cu diferitele ei structuri și activități din anul 2016. Joi, 16 februarie, a avut loc evaluarea cursului și apoi întâlnirea de încheiere și împărtășire. A urmat, în capela mănăstirii, Adorația Euharistică, la care toate impresiile, noutățile asimilate, concluziile și planurile de viitor ale fiecărui participant au fost aduse în fața Domnului Isus Cristos, "Păstorul cel mare al oilor și Arhiereul veșnic", după care Preasfinția Sa Florentin a dat binecuvântarea de încheiere.

Programul, coordonat de pr. Marius Cerghizan, consilier cu pastorația, a fost și de această dată bine venit, prilejuind un nou schimb de experiență între preoții protopopi ai Eparhiei, reînnoirea elanului pastoral și, totodată, le-a oferit posibilitatea de a petrece câteva zile de reflecție, de a păstra aprinsă flacăra rugăciunii, a analiza în liniște și a înțelege mai bine calea de urmat în împlinirea misiunii încredințate.

Scopul acestui curs a fost: comuniune, rugăciune și formare / reflecție. El nu s-a limitat la aspectul formării permanente, ci s-a dorit și o ocazie de a contribui împreună, în comuniune, la îmbunătățirea vieții pastorale a fiecărui protopopiat și a Eparhiei în ansamblul ei, în conformitate cu Planul Integrat de Dezvoltare, pe cele cinci priorități: pastorală, formativă, educativă, culturală și socio-caritativă.

imagine

imagine

imagine

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *