Hram și resfințirea bisericii în Feldru-Valea Secerului

publicat la 15 august 2017 în Ştiri

Duminică, 13 august 2017, în parohia Feldru-Valea Secerului din Protopopiatul Rodna, parohie păstorită de pr. Claudiu Oltean, a fost organizată sărbătoarea hramului, fiind totodată resfințită biserica parohială "Adormirea Maicii Domnului" de către Preasfinția Sa Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla. Biserica, edificată între anii 1991-1993, a fost binecuvântată ca urmare a lucrărilor de renovare și reamenajare care au urmat incendiului produs cu 6 luni înainte, în data de 4 martie.

Cum s-a menționat la celebrare, tristețea datorată producerii incendiului s-a schimbat acum în motiv de bucurie, fiindcă, prin efortul comunității parohiale și a multor binefăcători s-a înnoit sfântul locaș și, în apropierea marii sărbători a Adormirii Maicii Domnului, pe colina înaltă de unde se poate admira frumusețea întregii regiuni, peste 500 de credincioși din Protopopiatul Rodna și nu numai, s-au unit în rugăciune în jurul Ierarhului și a preoților, pentru a aduce mărire lui Dumnezeu. Prin ceremonia de sfințire a clădirii, toți participanții la sărbătoare au primit harul Sfântului Spirit în sufletele lor.

imagine

La eveniment au participat preoții din protopopiatul Rodna cu pr. protopop Nicolae Jarda, pr. Ioan Frișan, protopop de Bistrița, alte zeci de preoți invitați, surori din Ordinul "Sf. Vasile cel Mare", oficialități din comună cu primarul Grigore Țiolan, credincioși din comuna Feldru și din întregul protopopiat. Între invitați s-a aflat un grup de tineri din Franța veniți împreună cu un preot francez pentru a ajuta, timp de mai multe zile, parohia Șanț. Un ajutor important în organizarea evenimentului l-a oferit grupul de tineri din ASTRU – peste 30 de tineri, care au petrecut două zile de campus estival în această frumoasă așezare a Munților Rodnei. Răspunsurile la Sf. Liturghie au fost date de corul bisericii protopopiale de la Bistrița, alături de care a înălțat frumoase cântări la momentul Împărtășaniei solista Ana Maria Martin, localnică din Feldru.

În cuvântul de învățătură PS Florentin a îndemnat ca, odată cu edificarea bisericii de piatră, să fie mai întâi edificat, zidit, sufletul nostru – "biserica spirituală, adevărata Casă a lui Dumnezeu", pentru că Dumnezeu este prezent în primul rând în sufletul nostru – "noi suntem adevărata zidire a lui Dumnezeu", sufletul este cea mai mare comoară a noastră, și pentru mântuirea sufletului nostru Cristos s-a răstignit pe Cruce. Evanghelia duminicii Mt 17,14-23, a fost o lecție despre credință: "Puțina credință riscă foarte ușor căderea în deznădejde și necredință. De aceea, Isus, le cere apostolilor, nu cantitativ, ci calitativ, credința. Să aprofundeze credința pe care au primit-o. «Dacă veți avea credință cât un grăunte de muștar, veți zice muntelui acestuia: mută-te de aici dincolo, și se va muta; și nimic nu va fi vouă cu neputință» – le spune Isus apostolilor. Isus vrea să ne spună și nouă: este suficientă acea mică credință adevărată pentru mântuirea sufletului nostru. Nu o credință oscilantă, schimbătoare, ci o credință perseverentă în bine, chiar și în necaz, în suferință."

imagine

"La alt evanghelist, Isus îl întreabă pe tatăl îndurerat care îi cerea vindecarea fiului său: «crezi tu că Eu pot să fac aceasta?» Și tatăl răspunde: «cred, Doamne, ajută necredinței mele». Este un răspuns frumos: cred, dar îmi dau seama că nu cred destul și Tu mă poți ajuta să cred mai mult. Să îi cerem astăzi bunului Dumnezeu să ne dea mai multă credință, să creștem în credință, să aprofundăm credința noastră. Chiar dacă uneori ni se pare greu, să nu uităm, credința este tocmai încredințarea celor nevăzute, spune Sf. Apostol Pavel și facem atâtea acte de încredere în viața noastră – credem ceea ce ni se spune la știri, în mass-media – dar în Dumnezeul pe care nu îl vedem, ni se pare greu să credem… Și El este o voce care ne vorbește, dar nu la radio sau televizor, ne vorbește la urechea sufletului și are nevoie de liniște pentru a fi auzit. Iată rolul vieții noastre spirituale, a vieții sacramentale, apropierea de Sfintele Taine care ne ajută să ne întărim în credința noastră" – a încheiat Preasfinția Sa.

După ceremonia sfințirii și celebrarea liturgică a fost dată și binecuvântarea pentru dobândirea indulgenței plenare, fiind o zi de 13 a lunii, la 100 de ani de la aparițiile Maicii Domnului la Fatima, în Portugalia. În continuare, au fost rostite cuvinte mulțumire și s-au oferit semne de recunoștință și reamintire a acestui nou început pentru comunitatea greco-catolică din Valea Secerului. Astfel, la cererea părintelui paroh, consiliul local al comunei Feldru a dat o diplomă, prin care s-a acordat titlul de "Cetățean de onoare" a com. Feldru, Episcopului de Cluj-Gherla, PS Florentin. Primarul Țiolan a dat citire diplomei și a oferit-o Ierarhului clujean, care a mulțumit cu bucurie, spunând: "pentru mine e este o onoare să pot primi acest însemn pe care îl oferim Bisericii noastre. Aceste locuri sunt dragi sufletului meu pentru că am copilărit pe aceste plaiuri și întotdeauna am venit cu bucurie aici. Vă asigur de rugăciunile mele și de stima și considerația pentru această localitate". În semn de mulțumire și PS Florentin a oferit diploma "Iuliu Hossu", primarului, viceprimarului și altor credincioși și familii care s-au evidențiat în susținerea oferită Bisericii, precum și întregii comunități greco-catolice din Valea Secerului. De asemenea, pr. paroh Claudiu a mulțumit cu căldură numeroșilor credincioși, din mai multe confesiuni, care au fost alături și au sprijinit efectuarea lucrărilor de renovare.

imagine

De asemenea, pentru zelul său și efortul depus, PS Florentin a înmânat și pr. paroh Claudiu, diploma "Iuliu Hossu" împreună cu o medalie purtând chipul Papei – semnul unirii cu Roma. În încheiere, toți cei prezenți au fost invitați la o agapă fraternă pregătită cu generozitate de gazdele evenimentului.

În după-amiaza zilei de duminică, 13 august 2017, vizita pastorală a Episcopului de Cluj-Gherla în protopopiatul Rodna a continuat la Feldru. PS Florentin, împreună cu pr. protopop Nicolae Jarda, cu preoții și studenții teologi ce îl însoțeau, au oficiat rugăciunea Paraclisului Maicii Domnului în biserica "Sfânta Treime" din Feldru, împreună cu credincioșii de aici și păstorul lor, pr. Iuliu Bontaș. Prin frumoasa rugăciune care se face în fiecare zi a Postului Sfintei Marii în toate bisericile, a fost invocat ajutorul Maicii Sfinte și puternica ei mijlocire. Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură despre rugăciunea Paraclisului și importanța ei în cinstirea adusă Maicii Domnului. În încheiere, pr. paroh Iuliu a mulțumit Episcopului eparhial pentru prezența sa în mijlocul credincioșilor, motiv de bucurie și întărire în credință.

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *