Hirotonire preoțească și momente de comuniune la Bistrița și în parohia Unirea

publicat la 6 septembrie 2017 în Ştiri

La începutul lunii septembrie, duminică 3 septembrie 2017, Episcopul eparhial de Cluj-Gherla, PS Florentin, a vizitat protopopiatul Bistrița. Mai întâi a fost primit cu bucurie de pr. protopop Ioan Frișan împreună cu preoți și credincioși, pentru a celebra Sfânta Liturghie în biserica "Buna Vestire" din Bistrița. Vizita a avut ca motiv principal ridicarea la treapta preoției a unui fiu al acestei comunități, diaconul Valentin Cristian Bica. "Îi mulțumim Bunului Dumnezeu pentru noul slujitor care va intra în via Domnului", a spus Preasfinția Sa la începutul predicii, "și ne rugăm la această Sfântă Jertfă liturgică, ca el să fie un vrednic slujbaș al «Stăpânului viei», știind că via este a Domnului și el trebuie să fie un slujitor în această vie".

imagine

Înainte de momentul hirotonirii preoțești, pr. Călin Bot, Vicar general eparhial, a dat citire unei prezentări a noului preot, din care redăm: "Valentin Cristian este originar din Bistrița, a urmat clasele primare, gimnaziul și liceul Grigore Moisil din localitate. După terminarea liceului, s-a înscris la Facultatea de Teologie, secția Pastorală, din Cluj, iar în paralel s-a înscris la secția de Istorie și Arheologie. A ales să rămână în Seminarul Teologic Sf. Ioan Evanghelistul, unde s-a format în vederea preoției. La încheierea facultății, a obținut licența în Teologie. S-a căsătorit în anul 2009, familia lui fiind binecuvântată de curând cu darul unei fetițe. După încheierea studiilor a avut câteva experiențe profesionale: timp de trei ani a lucrat în cadrul Episcopiei de Cluj-Gherla, ca notar eparhial, apoi a lucrat în mai multe domenii, dar locul de muncă cel mai stabil a fost cel de cântăreț bisericesc în cadrul protopopiatului Bistrița. În ce privește vocația la preoție, primul contact cu Biserica l-a avut prin intermediul părinților săi, din Vadul Crișului, jud. Bihor și, în mod special, prin bunicul său, cantor la biserică. Candidatul la preoție a fost hirotonit diacon în 29 iunie 2011, de către PS Florentin." Totodată, pr. vicar a anunțat faptul că "în cadrul ședinței consistoriale din 21 iunie 2017, s-a decis ca noul preot să fie administrator parohial în parohiile Târlișua și Agrieș. Dumnezeu să îl binecuvânteze cu darurile Sale, pentru a putea fi un vrednic slujitor al Altarului și un exemplu de sfințenie în inima Bisericii."

La final, mai înainte ca noul preot să rostească primul său cuvânt de învățătură și mulțumire, pr. protopop Ioan Frișan a dorit să își exprime recunoștința și bucuria pentru prezența Episcopului și pentru prima hirotonire preoțească ce a avut loc în incinta bisericii "Buna Vestire" din Bistrița (binecuvântată în 12 octombrie 2014).

imagine

În aceeași după-amiază, PS Florentin împreună cu pr. vicar Călin, pr. protopop Frișan, pr. Florin Isac ceremonier și diaconii Marius Cîmpean și Gabriel Manu, au făcut un popas de rugăciune și lângă Bistrița, în parohia Unirea, unde recent au fost finalizate lucrările de înfrumusețare a bisericii cu hramul "Sf. Nicolae". Parohia Unirea înființată în 1995, se află, din 1999 în grija pr. Marinel Emil Bolog paroh, căruia i s-a alăturat, din 2016, pr. Cătălin Angel Fontu, vicar parohial.

După întâmpinarea Episcopului eparhial, în sfântul locaș s-a oficiat Ora a IX-a canonică. Luând cuvântul, Preasfinția Sa a spus: "Am ascultat împreună Psalmul 83, al Orei a IX-a, în care se spune foarte frumos că pasărea și-a aflat o casă, turtureaua și-a aflat un cuib. Și că fericiți sunt aceia care locuiesc în casa Ta, în vecii vecilor te vor lăuda! Fericiți sunt aceia care locuiesc în Casa Domnului și astăzi, aici, în parohia Unirea, în care această casă a Domnului care a fost înfrumusețată și renovată, în această parohie unde se pregătește acum, și se finalizează, și o casă pentru tineri, un alt motiv de bucurie pentru noi!"

imagine

În încheiere, PS Florentin a invocat binecuvântarea lui Dumnezeu asupra parohiei, asupra tuturor credincioșilor și preoților acestei comunități și a oferit câteva semne de amintire. Pr. paroh Marinel și-a exprimat, în acest context, bucuria pentru vizita Ierarhului și a celor ce îl însoțeau, în mică sa parohie, spunând: "Preasfinția Voastră, vă rugam să ne purtați în rugăciunile Dvs, ca Dumnezeu să ne întărească credința. Chiar dacă această comunitate este mică, este formată din oameni cinstiți și s-a format în jurul celor care au păstrat și urmat credința părinților și bunicilor lor, având în familiile lor preoți greco-catolici, cântăreți, îngrijitori de biserică. Îl rugăm pe Bunul Dumnezeu să ne dăruiască tuturor pace, sănătate, spre preamărirea Numelui Său."

imagine

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *