Simpozion omagial în Anul Jubiliar Bazilian

Publicat pe: 11 noiembrie 2017|Secțiunea: Anunţuri|

Simpozion omagial în Anul Jubiliar Bazilian:
Ordinul Sfântului Vasile cel Mare în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică

Ordinul Sfântului Vasile cel Mare, Provincia Sfinții Apostoli Petru și Pavel din România (OSBM), în colaborare cu Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, de Cluj-Gherla și Facultatea de Istorie și Filosofie a Universității Babeș Bolyai, Cluj-Napoca, cu ocazia Anului Jubiliar OSBM, organizează Simpozionul omagial: Ordinul Sfântului Vasile cel Mare (OSBM) în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Manifestarea, cu o dimensiune istorică și una spiritual-comemorativă, se va desfășura sâmbătă 18 noiembrie 2017, în Aula de conferințe Cardinal Iuliu Hossu a Catedralei în construcție din Piața Cipariu, Cluj-Napoca. La eveniment, va fi prezent Excelența Sa Miguel Maury Buendía, Nunțiul Apostolic în România și Republica Moldova, care va sosi la Cluj ca răspuns la invitația adresată de pr. ieromonah Ioan L. Daboc, Protoegumen OSBM.

În cadrul celor două sesiuni de lucru vor susține comunicări: prof. univ. dr. Ovidiu Ghitta, Decanul Facultății de Istorie și Filosofie a UBB Cluj, conf. univ. dr. Greta Monica Miron de la Facultatea de Istorie și Filosofie a UBB Cluj, asist. univ. dr. Lucian Turcu de la Facultatea de Istorie și Filosofie a UBB Cluj și av. dr. Ionuț Vida-Simiti. Prin temele alese, conferențiarii propun o incursiune în istoria Provinciei române a OSBM, ramură a Ordinului Bazilian al Sfântului IosafatOrdo Basilianus S. Iosaphat, fondat în 1617, cu accentul pe rolul și importanța acestui ordin monahal în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică (BRU).

Programul va începe în Capela Sf. Iosif din incinta Catedralei, unde, de la ora 10.30, va fi oficiată slujba Parastasului pentru călugării bazilieni care se află acum în casa Tatălui ceresc. După rugăciune, Excelența Sa Mons. Miguel Maury Buendia, Nunțiu Apostolic, va rosti un cuvânt de salut, iar PS Florentin Crihălmeanu, Episcopul de Cluj-Gherla va deschide prima sesiune de lucru. Vor urma, de la ora 10.50, primele conferințe: a prof. univ. dr. Ovidiu Ghitta, despre Ordinul bazilian și unirea bisericească din Europa Centrala (secolul al XVII-lea) și a conf. univ. dr. Greta Monica Miron, cu tema: Din istoria elitei greco-catolice transilvănene: bazilienii secolului al XVIII-lea. Sesiunea a II-a va începe la ora 12.15, prin conferința asist. univ. dr. Lucian Turcu, pe tema: Tentative de organizare a Ordinului Bazilian în Biserica Greco-Catolică românească (a doua jumătate a secolului al XIX-lea – începutul secolului XX). În încheiere, avocat dr. Ionuț Vida-Simiti, va vorbi despre Rolul Ordinului Sfântului Vasile cel Mare în Biserica Română Unită în timpul regimului comunist.

Pr. Protoegumen Laurian Daboc invită cu căldură credincioșii la această veritabilă lecție de istorie și solemn moment de comuniune și comemorare, reamintind că "formarea monahismului bazilian are legătură cu Bula de înființare a Eparhiei de Făgăraș Rationi Congruit din 18 mai 1721, care prevedea ca Episcopul să deschidă o mănăstire OSBM și să fie ajutat de călugări în conducerea Bisericii și a școlilor. Ca urmare, Mănăstirea Sfânta Treime din Blaj s-a deschis în anul 1747, cu 5 călugări, care vor forma Ordinul Bazilian în BRU. Călugării bazilieni vor susține apoi Școlile Blajului, Școala Ardeleană și toată activitatea Bisericii Greco-Catolice". În legătură cu Anul Jubiliar OSBM, părintele protoegumen a mai precizat: "Jubileul de 400 de ani marchează timpul scurs de la prima atestare publică a Ordinului Sfântului Vasile cel Mare. În Provincia OSBM din România, Jubileul a fost sărbătorit solemn cu acordarea de indulgențe plenare la fiecare hram al Mănăstirilor Ordinului Bazilian: Mănăstirea Coborârea Spiritului Sfânt din Molișet, Mănăstirea Sfânta Cruce din Mintiu Gherlii și Mănăstirea din Prilog dedicată Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril.

VS-DIRMM

imagine