Anunț: Seară de rugăciune ecumenică la Cluj-Napoca cu ocazia Octavei de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor

publicat la 17 ianuarie 2019 în Anunţuri

Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, de Cluj-Gherla celebrează, împreună cu întreaga lume creștină, în perioada 18-25 ianuarie 2019, "Octava de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor".

Cu acest prilej, vineri, 18 ianuarie 2019, de la ora 18.00, este programată Seara de Rugăciune Ecumenică, în Capela "Sfântul Iosif" din incinta Catedralei în construcție din Piața Cipariu, Cluj-Napoca. Programul, coordonat de pr. Daniel Avram, consilier cu mass-media și ecumenismul, va cuprinde o Oră canonică celebrată cu participarea studenților Seminarului eparhial "Sf. Ioan Evanghelistul", după care vor lua cuvântul, pentru un timp de împărtășire, invitații speciali ai serii reprezentând diferite culte și confesiuni creștine care activează în mun. Cluj-Napoca.

Tema generală propusă pentru Octava pentru Unitate din acest an de către Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor și Consiliul Ecumenic al Bisericilor, este: "Dreptatea, numai dreptatea să o cauți" (Dt 16,20). Rugăciunile și textele de meditație au fost pregătite de creștinii din Indonezia (versiunea în limba română a broșurii se poate descărca de aici).

Preasfinția Sa Florentin Crihălmeanu, Episcopul de Cluj-Gherla, a îndemnat preoții, persoanele consacrate și credincioșii pe care îi păstorește, ca în fiecare zi a Octavei să ofere rugăciunea lor Domnului la intenția unității, pentru a urma o tradiție adânc înrădăcinată și în Eparhia de Cluj-Gherla mai ales în timpul Arhiereului Iuliu Hossu, și, totodată, pentru că, "Pontifii Romani ne amintesc că viața nu este o proprietate privată, ci un dar al lui Dumnezeu. Prin urmare, avem o datorie sfântă de a respecta dreptatea lui Dumnezeu cu fiecare persoană umană. Astfel, împotriva cultului rebutului și a indiferenței, a concurenței și a beneficiului, creștinul este chemat să edifice civilizația iubirii și cultura păcii, să cultive dreptatea și binele comun."

Un model de unitate creștină oferit de Ierarhul clujean, îl reprezintă "ecumenismul martirilor și mărturisitorilor secolului al XX-lea", care, "ne amintește că trebuie să ne rugăm împreună nu numai în situații extreme, ci și să învățăm să ieșim din situații negative cu doctrina iertării și a împăcării. Așadar, aceluia care caută și azi propria dreptate departe de Dumnezeu, pretinzând că deține monopolul adevărului, Sfântul Pavel îi spune: «Să nu faceți nimic din ambiție sau din laudă deșartă, ci, cu umilință, fiecare să-l considere pe celălalt mai presus de sine» (Fil 2,3)".

imagine

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *