Anunț: Parastas în memoria Cardinalului Iuliu Hossu

Publicat pe: 29 ianuarie 2019|Secțiunea: Anunţuri|

Invitație

Parastas în memoria Cardinalului Iuliu Hossu în Catedrala sa din Cluj-Napoca, la aniversarea zilei de naștere

Reprezentanții Episcopiei de Cluj-Gherla invită la un moment de evocare și comemorare a Cardinalului Iuliu Hossu, eminentă personalitate a Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică și a neamului românesc, cu ocazia aniversării zilei sale de naștere (Milașu Mare, 30/31 ianuarie 1885).

În după-amiaza zilei de miercuri, 30 ianuarie 2019 – zi în care calendarul liturgic bizantin consemnează Sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi, Vasile, Grigore și Ioan -, de la ora 19.15, Preasfinția Sa Florentin Crihălmeanu, Episcop eparhial de Cluj-Gherla împreună cu un sobor de preoți vor oficia un Parastas de pomenire în memoria eminentului Arhiereu, la Catedrala "Schimbarea la Față" (B-dul Eroilor nr. 10, Cluj-Napoca).

Slujba Parastasului este programată la încheierea Sfintei Liturghii de la ora 18.00, celebrare care, de asemenea, va fi oferită lui Dumnezeu pentru odihna sufletului marelui Ierarh greco-catolic și totodată, cu intenția ca, împreună cu ceilalți 6 Episcopi martiri și mărturisitori, să fie cât mai curând declarați Fericiți ai Bisericii Catolice.

La încheierea programului de rugăciune din Catedrala episcopală, preoții, persoanele consacrate și credincioșii prezenți vor fi invitați să-l urmeze, în procesiune, pe Preasfinția Sa Florentin, până în apropierea sfântului locaș, unde se află statuia din bronz a Cardinalului Iuliu Hossu. După ce vor fi depuse, în fața statuii, lumânări aprinse, cu toții vor păstra un moment de reculegere.

Și prin această manifestare comemorativă va fi invocată, de dincolo de timp, binecuvântarea Episcopului martir și mărturisitor Iuliu Hossu peste Eparhia de Cluj-Gherla, pe care a păstorit-o vreme de 31 de ani, în perioada de maximă înflorire, și apoi, din detenție, prin jertfă și rugăciune pentru credincioșii săi timp de încă 22 de ani, până în 28 mai 1970, la trecerea la cele veșnice într-o ofertă totală a sufletului și a întregii vieți în mâinile Părintelui ceresc.

Veșnică să-i fie pomenirea, odihna în lumina Tatălui înveșmântată iar memoria binecuvântată!

imagine