Invitația PS Florentin în apropierea sărbătorii Învierii Domnului: Să trăim Misterele credinței

Publicat pe: 12 aprilie 2019|Secțiunea: Anunţuri|

Pentru a "deschide porțile" sufletului "ca Împăratul măririi să intre" și a desăvârși pregătirea spirituală din timpul Postului Mare, Preasfinția Sa Florentin Crihălmeanu, Episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla invită credincioșii, în perioada 16-18 aprilie 2019, la Catedrala "Schimbarea la Față" din Cluj-Napoca (B-dul Eroilor nr. 10). Printr-un program de meditații și proiectarea unor imagini tematice, participanții vor fi călăuziți de către Ierarhul clujean prin universul Misterelor credinței creștine.

Tema generală propusă este de fapt o invitație: "Să trăim Misterele credinței", și are, pentru fiecare dintre cele trei expuneri ce vor urma, zilnic, Sf. Liturghii de la ora 18.00, câte o subtemă și un text evanghelic de bază, totul în lumina Misterului central al credinței creștine, Învierea mântuitoare a Fiului lui Dumnezeu, mister sugestiv relevat și de imnografia bizantină: "Te-ai coborât în mormânt, Cel ce ești fără-de-moarte, puterile iadului le-ai zdrobit și ai înviat ca un biruitor, Hristoase Dumnezeule, Cel ce dai celor căzuți înviere!" (Condac vers 8, rânduiala Orelor din Săptămâna luminată).

Marți, 16 aprilie 2019, PS Florentin va prezenta subtema: "S-a răstignit pentru noi în zilele lui Ponțiu Pilat" cu textul de bază: "Luați-l voi și răstigniți-l, căci eu nu îi găsesc nici o vină" (cf. Io 19,6). A doua zi, miercuri, 17 aprilie 2019, după celebrarea specifică Postului Mare, Sf. Liturghie a Darurilor mai Înainte Sfințite, va urma meditația cu subtitlul: "S-a răstignit pentru noi, a pătimit și s-a îngropat" și textul "În lume necazuri veți avea, dar îndrăzniți, Eu am biruit lumea!" (cf. Io 16,33). În cea de-a treia zi, joi, 18 aprilie 2019, va răsuna vestirea Învierii: "A Înviat a treia zi, după Scripturi", cu meditarea textului: "Iar dacă Hristos nu a înviat, zadarnică este credința voastră, sunteți încă în păcatele voastre" (1Cor 15,17).

În apropierea Sărbătorii Învierii Domnului și totodată, în timpul de har care premerge a doua vizită a Suveranului Pontif în România și Beatificarea slujitorilor lui Dumnezeu Valeriu Traian Frențiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu și Iuliu Hossu, Preasfinția Sa Florentin adresează îndemnul și urarea: "A trăi misterele credinței înseamnă a trăi ceea ce mărturisim, adică o viață creștină. Aceasta presupune o luptă neîncetată: ‘viața creștină este o luptă permanentă’, ne spune Sf. Părinte, ‘dar o luptă foarte frumoasă, care ne permite să facem sărbătoare ori de câte ori Domnul învinge în viața noastră’ (G.E. 158). Am înțeles că, prin Învierea Sa, Hristos Domnul a învins răul și moartea. Să îl lăsăm să fie mereu învingător și în luptele noastre spirituale, și astfel, întreaga noastră viață să devină o continuă sărbătoare! Sărbători fericite, de credință luminate, de Domnul binecuvântate, cu bucurie în toate! HRISTOS A ÎNVIAT!"

imagine