Pe drumul Patimilor Domnului până la Înviere, prin oficiile Săptămânii Mari, în Catedrala Episcopală din Cluj

publicat la 23 aprilie 2019 în Ştiri

Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla anunță oficiile liturgice programate la Catedrala episcopală "Schimbarea la Față" (B-dul Eroilor nr. 10, Cluj-Napoca) din Săptămâna Mare, între 22-27 aprilie 2019, perioada cuprinsă între Florii și Sărbătoarea Învierii Domnului.

Săptămâna Mare era numită și Săptămâna "Paștilor", "în sensul originar al cuvântului, adică Paștile Crucii sau ale Suferinței Domnului, timp în care credincioșii creștini sunt chemați să-L însoțească pe Domnul pe drumul Patimilor Sale" (Ene Braniște). Sunt zilele în care creștinii parcurg un drum spiritual caracterizat printr-o înăsprire a postului alimentar, cu intensificarea rugăciunii, a comemorării momentelor în care Domnul Isus a fost arestat, biciuit, încoronat cu spini, condamnat la moarte și obligat să-și ia crucea, să poarte povara ei la Golgota unde este răstignit, pentru a Învia a treia zi din morți.

Patimile Fiului lui Dumnezeu, suferințele Sale, sunt cauzate de păcatele tuturor oamenilor, dintotdeauna și de pretutindeni. Prin răstignirea Sa pe Cruce, Isus a ales să se ofere de bunăvoie Jertfă, pentru ca Dumnezeu să pedepsească, în Trupul Său nevinovat, vina păcatului oamenilor. Prin Jertfa Sa, păcatele sunt iertate și păcătoșii primiți în iubirea Tatălui ceresc, dar le rămâne și lor ceva de făcut: să se unească cu Hristos, lepădând răul și păcatul, să pășească împreună cu El, pe Calea Crucii. Iubirea lui Dumnezeu e "condiționată" de libertatea dăruită omului, este nevoie de alegerea liberă a omului de a-l urma pe Isus pe calea Crucii pentru a păși apoi, cu El, în Înviere. Este ocazia pe care o oferă Biserica în Săptămâna Mare, cea a urmării lui Hristos. Pentru aceasta, în bisericile de rit bizantin oficiile se succed în toată profunzimea și frumusețea lor în aceste zile.

În Catedrala greco-catolică din Cluj, credincioșii sunt invitați, zilnic (de la ora 17.00), la Calea Crucii, devoțiune care aduce în fața "ochilor" sufletelor, momentele Patimilor Domnului așa cum sunt relevate de Sfintele Evanghelii. De asemenea, o celebrare specifică perioadei Postului Mare, este Liturghia Darurilor mai Înainte Sfințite. În plus, în Miercurea Mare se va desfășura Procesiunea Căii Crucii prin oraș, cu participarea Uniunii Creștine din România, alături de asociații și grupuri din cadrul Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla. Se va merge, în reculegere, pe traseul Piața Unirii – Catedrala "Schimbarea la Față", miercuri 24 aprilie 2019, cu plecarea la 16.30 din Piața Unirii.

Programul din Joia Mare va începe la ora 9.00, cu Vecernia cu Liturghia Sf. Vasile cel Mare care va cuprinde (în jurul orei 11.45), Ceremonia Spălării Picioarelor, când Episcopul eparhial va repeta gestul făcut de Isus, cel de a spăla picioarele apostolilor. Este semnul adevăratei slujiri: "dacă Eu, Domnul și Învățătorul, v-am spălat vouă picioarele, și voi sunteți datori să ca să spălați picioarele unii altora;" (Io 13,14). Programul acestei zile se va încheia de la ora 18.00 cu Denia celor 12 Evanghelii – lectura continuă a Evangheliilor Patimilor Domnului.

Vinerea Mare, zi de post aspru și ajun, singura zi aliturgică din timpul anului bisericesc, este ziua în care se face comemorarea morții lui Isus și a depunerii Sale în mormânt. De la ora 18.00, în catedrală se va celebra Prohodul Domnului.

În tăcerea mormântului, credincioșii vor rămâne în reculegere de-a lungul Sâmbetei Mari, când, de la ora 9.00, se va celebra Vecernia cu Sf. Liturghie a Sf. Vasile cel Mare la finalul căreia vor fi sfințite pâinea și vinul de Paști. În noaptea acestei zile a Sâmbetei, de la ora 23.00, în biserica cuprinsă mai întâi de întuneric, va izbucni lumina Învierii Mântuitorului, în timpul celebrării Utreniei Învierii. Astfel, se va intra cu bucurie în timpul marii Sărbători, centru a credinței creștine, Învierea din morți a Domnului, cu vestirea continuă a biruinței vieții, prin cântarea: "Hristos a Înviat din morți cu moartea pe moarte călcând și celor din morminte viața dăruindu-le!"

Preasfinția Sa Florentin Crihălmeanu, Episcopul eparhial de Cluj-Gherla va fi prezent în catedrală la oficiile principale din Cadrul Săptămânii Mari, și Duminică, 28 aprilie 2019, de la ora 10.30, va celebra Sfânta Liturghie a Sărbătorii Învierii Domnului. În cadrul acestei celebrări solemne, Ierarhul, în comuniune cu preoții de pe întreg teritoriul eparhiei, își va prezenta Scrisoarea pastorală credincioșilor, cu îndemnul de a trăi misterele credinței, pentru a sărbători, în suflete, Învierea: "A trăi misterele credinței înseamnă a trăi ceea ce mărturisim, adică o viață creștină. Aceasta presupune o luptă neîncetată, căci «viața creștină este o luptă permanentă, ne spune Sf. Părinte, dar o luptă foarte frumoasă, care ne permite câte o sărbătoare ori de câte ori Domnul învinge în viața noastră» (G.E. 158).

Am înțeles că prin Învierea Sa, Hristos a învins răul și moartea. Să-L lăsăm să fie mereu învingător și în luptele noastre, și astfel, întreaga noastră viață să devină o continuă sărbătoare! Sărbători fericite, prin credință luminate și de Domnul binecuvântate! HRISTOS A ÎNVIAT!" este urarea de încheiere a Pastoralei Episcopului de Cluj-Gherla.

Biroul de presă
Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla

imagine

imagine

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *