Anunț: A trecut la Domnul prof. dr. Nicolae Gudea, bun credincios greco-catolic și cavaler al Bisericii Catolice

publicat la 6 iulie 2019 în Anunţuri

Cu tristețea despărțirii, dar cu credința în Înviere, anunțăm trecerea la cele veșnice, în după-amiaza zilei de vineri 5 iulie 2019, la vârsta de 78 de ani, a prof. dr. Nicolae Gudea. S-a înălțat la Casa Tatălui Ceresc un bun credincios, care a susținut cu dăruire Biserica Română, Unită cu Roma, Greco-Catolică, având o contribuție importantă în refacerea structurilor Eparhiei de Cluj-Gherla după ieșirea la lumină din 1989, atât în plan pastoral, prin activitatea în cadrul parohiei Mănăștur 1 Vest, cât și în domeniul învățământ-formare.

S-a născut la 17 octombrie 1941, în localitatea Deva, jud. Hunedoara. Studiile primare le-a făcut la Crasna și Zalău, iar cele liceale la Liceul Simion Bărnuțiu din Zalău. În 1968 a absolvit Facultatea de Istorie din Cluj-Napoca, în anul 1978 obținând și doctoratul. A activat ca profesor de Arheologie și Istorie creștină în cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. A fost unul dintre fondatorii Facultății de Teologie Greco-Catolică după 1990, contribuind la afilierea acesteia la Universitatea Babeș-Bolyai (UBB). De asemenea, s-a implicat în obținerea acreditărilor pentru mai multe specializări, la nivel de licență și master. A vegheat la buna coordonare și dezvoltarea acestei facultăți de-a lungul timpului, din poziția de cancelar și apoi de pro-decan, până la pensionare (aprox. în 2010). Din 1991 s-a aflat la Catedra de Istorie a Facultății de Teologie Greco-Catolică a UBB, participând la formarea tinerelor generații.

Pasionat de arheologie, a efectuat ample cercetări asupra fortificațiilor romane din România. A fost membru al Institutului Arheologic German și al Institutului Regal de Arheologie din Londra. Remarcabila sa activitate științifică, cu accent pe arheologia creștină și istoria creștinismului timpuriu, a fost recunoscută și apreciată prin numeroase onorificențe ce i-au fost acordate la nivel național și internațional. De menționat faptul că de-a lungul vieții sale a publicat un număr impresionant (în jur de 500) de lucrări științifice, articole, studii, monografii. În semn de recunoaștere pentru slujirea Bisericii, pentru aportul adus în sprijinul Sfântului Scaun și pentru exemplul bun în comunitate, în decembrie 2013, PS Florentin Crihălmeanu episcop de Cluj-Gherla i-a conferit, din partea Pontifului Roman Papa Francisc, Ordinul cavaleresc "Sf. Grigorie cel Mare", unul dintre cele cinci Ordine Pontificale ale Bisericii Catolice. Deținătorul acestui ordin se bucură de privilegiul salutului gărzilor elvețiene. Primirea acestei distincții este o mare onoare care-l așază în rândul personalităților de seamă ale Bisericii.

Cu pios respect și recunoștință față de sprijinul oferit Bisericii Greco-Catolice, Episcopul eparhial PS Florentin și conducerea Episcopiei de Cluj-Gherla adresează condoleanțe familiei îndoliate și credincioșilor îndemnul de a-i însoți, regretatului prof. dr. Nicolae Gudea, cu profundă rugăciune, călătoria spre Patria Cerească. Dumnezeu să îl ierte și odihnească în pace, să îl așeze în loc luminat, sub razele privirii Sale, în bucuria cerească, împreună cu drepții și sfinții!

Înmormântarea prof. dr. Nicolae GUDEA va avea loc luni, 8 iulie 2019, de la ora 13.00, la Cimitirul municipal din Zalău.

imagine

Distincţia Pontificală "Cavaler al Ordinului Sf. Grigorie cel Mare" acordată D-lui Prof. Nicolae GUDEA

11 comentarii

 1. Imi pare rau ca prietenul meu Nicu Gudea a decedat. A fost un om deosebit, de o mare valoare spirituala si intelectuala. Ne lega, printre altele si o “aventura” nu tocmai placuta. Amandoi ne-am satisfacut stagiul militar, fiecare la timpul lui, la detasamentele de munca fortata!
  Condoleante familiei! Sa-l odihneasca in pace Cel de Sus!

 2. Bunul Dumnezeu sà-l odihneascà in Lacasurile Sale Vesnice cu sfintii!

 3. Sincere condoleante! Dumnezeu sa-l ierte!

 4. Dumnezeu sa-l odihneasca si sa-l ierte!

 5. Pe zi ce trecem devenim tot mai ,,săraci”…personalitățile ne părăsesc încet sau mult prea repede…Odihna sa în veșnicie! Condoleanțe celor care l-au iubit și apreciat munca în folosul comunității!

 6. Dumnezeu sa îl odihnească în pace!

  Familia Ardet din Caransebeș

 7. Dumnezeu să-l odihnească în Pace!!! Un Profesor, un Model, un OM deosebit, de la care am învăţat atât de multe şi căruia îi voi rămâne veşnic recunoscător…

 8. Dumnezeu sa-l odihneasca!

 9. Un excelent profesionist, un dascăl dăruit și, mai ales, un mare prieten!

 10. Dumnezeu sa-l odihneasca! A fost un Om si un Profesor minunat!

 11. Ramas bun, Nicolae!

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *