Invitație: conferință de presă la avanpremiera filmului "Cardinalul"

Publicat pe: 15 noiembrie 2019|Secțiunea: Anunţuri|

Biroul de presă al Episcopiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla invită instituțiile mass-media la Conferința de presă programată sâmbătă, 16 noiembrie 2019, ora 12.30, la sediul Episcopiei de pe str. Moților, nr. 26, Cluj-Napoca, cu ocazia avanpremierei filmului "Cardinalul" – despre Fericitul Cardinal Iuliu Hossu, Episcop greco-catolic, martir pentru credință, beatificat de Papa Francisc la 2 iunie 2019, pe Câmpia Libertății din Blaj.

Regizorul filmului, Nicolae Mărgineanu, și actorul Radu Butar (din rolul Cardinalului Iuliu Hossu), vor participa la întâlnirea cu reprezentanții presei, împreună cu PS Florentin Crihălmeanu, Episcopul de Cluj-Gherla. Proiecția filmului în avanpremieră în orașele din România a început în 9 noiembrie 2019. La Cluj-Napoca, avanpremiera și gala de prezentare vor avea loc sâmbătă, 16 noiembrie 2019, ora 20.00, la Cinema "Victoria".

Filmul, în regia lui Nicolae Mărgineanu, după un scenariu de Bogdan Adrian Toma, este produs de Ager Film cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, are durata de 97 minute, este realizat alb-negru și color, la rezoluție 4k, în format 17:9. Producția cinematografică prezintă o parte din viața Cardinalului Iuliu Hossu, cu accent pe momentul în care episcopul român unit a vestit Marea Unire pe platoul de la Alba Iulia, la 1 Decembrie 1918, și apoi, cu aspecte din perioada detenției pentru credință sub regimul comunist, în regim de exterminare, împreună cu ceilalți Episcopi greco-catolici și cu membri ai elitei politice a vremii, la Penitenciarul din Sighetu Marmației. În rolurile principale: Radu Botar, Ioan Andrei Ionescu, Richard Bovnoczki, Cristi Iacob, Alexandru Repan, Maria Ploae, Remus Mărgineanu și Mircea Andreescu.

După proiecția în avanpremieră în orașele: Târgu-Jiu (9 nov.), Arad (10 nov.), Alba Iulia (11 nov.), Dej (12 nov.), Târgu Mureș (13 nov.), Oradea (14 nov.), Timișoara (15 nov.), Cluj (16 nov.), Blaj (17 nov.), București (20 nov.) și Satu Mare (24 nov.), din 22 noiembrie 2019, filmul va rula în toate cinematografele din țară pentru a spune într-un mod impresionant, unic, cum încă nu s-a făcut, povestea Cardinalului Iuliu Hossu. Conferința de presă va fi și o ocazie, pentru Preasfinția Sa Florentin, de a prezenta relicvarii cu moaște ale Cardinalului Iuliu Hossu, precum și o expoziție cu instantanee din viața Fericitului Cardinal român unit.

Vă așteptăm cu drag!

Biroul de presă al Episcopiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla
Viorica Sabo, redactor
Pr. Daniel AVRAM, consilier eparhial mass-media
Tel. 0729884889
Pagina facebook a filmului: https://www.facebook.com/cardinalul/

imagine