Anunț: Seară de rugăciune ecumenică la Cluj-Napoca

publicat la 22 ianuarie 2020 în Anunţuri

În cadrul "Octavei de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor" (18-25 ianuarie), Eparhia Greco-Catolică de Cluj-Gherla organizează, sub coordonarea Pr. Daniel Avram, consilier cu mass-media și ecumenismul, o Seară de rugăciune ecumenică. Programul, la care, împreună cu Episcopul eparhial de Cluj-Gherla și preoți greco-catolici, vor participa reprezentanți ai altor culte și confesiuni creștine, va avea loc în Capela "Sfântul Iosif", din incinta Catedralei în construcție din Piața Cipariu f.n., Cluj-Napoca, vineri, 24 ianuarie 2020, de la ora 18.00. Invitații speciali vor rosti, fiecare, un cuvânt de învățătură. Tema propusă pentru acest an, de către Bisericile creștine din Malta și Gozo, este Providența divină, iar motoul: "Ne-au arătat o bunăvoință neobișnuită" (Fapte 28,20).

În invitația pe care o adresează cu ocazia acestui eveniment deosebit, Preasfinția Sa Florentin a evidențiat mesajul textului biblic propus, (Fapte 27, 18-28, 10), care "redă episodul în care corabia unde se afla și sfântul apostol Pavel pleacă de la Creta și naufragiază pe insula Malta. Corabia este purtată de vânt și de valuri către destinații necunoscute, iar pasagerii înfometați și înfrigurați se simt descurajați și fără speranță. Întărit de puterea credinței, apostolul Pavel îi încurajează și le redă speranța de viață, arătând că Dumnezeu îi va scăpa pe toți de la moarte. Urmând îndemnul apostolului, pasagerii vor frânge pâinea împreună, animați de o nouă speranță. Astfel, grupul de 276 de pasageri între care soldați romani, marinari și prizonieri se văd cu toții uniți în speranță, hrănindu-se din aceeași pâine. Această scenă înfățișează o frumoasă imagine simbolică a corabiei Bisericii aflată pe marea tulburată a vieții, în drum spre malul liniștit al fericirii veșnice. Adeseori, chiar dificultățile, tulburările și furtunile vieții acesteia sunt cele care ne pun împreună, ne fac să ne aducem aminte că suntem în aceeași corabie și avem aceeași destinație.

Să încercăm în aceste zile să privim cu bunăvoință spre frații noștri creștini, să fim primitori, ospitalieri chiar și cu cei care sunt de o altă limbă, cultură sau credință", a îndemnat Ierarhul clujean, reamintind: "în anul trecut, Sf. Părinte Papa Francisc, cu ocazia memorabilei vizite în țara noastră, și-a exprimat dorința ca «România să poată fi mereu o casă a tuturor, un loc al întâlnirii, o grădină în care înflorește împăcarea și comuniunea». Să ne aducem și noi, cu bucurie, contribuția în rugăciune și în fapte bune pentru ca aceste zile de rugăciune pentru unitate să grăbească momentul în care creștinii se vor putea ruga din nou împreună, ascultând Cuvântul Tatălui și frângând Pâinea Fiului, în comuniunea de iubire a Spiritului Sfânt, aducând astfel o mărturie mai puternică de credință și unitate".

Sunt așteptați, la aceste momente de împreună-rostire a rugăciunilor către Părintele Ceresc, toți credincioșii care poartă în inimi idealul unității creștine.

imagine

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *