Apariție editorială: Florentin Crihălmeanu. Testament spiritual

publicat la 27 februarie 2021 în Ştiri

Editura Viața Creștină anunță apariția volumului "Florentin Crihălmeanu. Episcop greco-catolic de Cluj-Gherla. Testament spiritual". Acesta cuprinde toate Scrisorile pastorale ale Preasfinției Sale Florentin, cu ocazia Sărbătorilor Nașterii și Învierii Mântuitorului nostru Isus Cristos, precum și alte câteva Pastorale transmise de PS Florentin la ocazii speciale. "Consider că modul cel mai potrivit de a cinsti memoria Preasfinției Sale Florentin, este tocmai acela de a lua aminte la exemplul de viață pe care ni l-a oferit și, mai ales la acest cuvânt spiritual, învățătura pe care a sădit-o în inima noastră", a spus părintele Daniel Avram anunțând cartea la parastasul de 40 de zile de la decesul PS Florentin.

Volumul are 500 de pagini și se deschide cu Cuvântul înainte semnat de pr. Dumitru Cerghizan, administrator al Eparhiei de Cluj-Gherla. "Se cuvinte, în amintirea celui care a fost cel de-al nouălea Ierarh al Eparhiei, să se publice toate Scrisorile pastorale. Acestea sunt adevărate itinerarii teologice, care oferă sufletelor noastre acea Lumină care face ordine, luminează prin viața noastră și înflăcărează și sufletele celorlalți, este acea hrană spirituală care ne întărește în credință, speranță și iubire. Poate că mulți dintre noi le-am ascultat explicate și le-am vizualizat în imagini, în decursul anilor, la Catedrala Schimbarea la Față, în timpul celor trei zile de reculegere, pentru a ne pregăti pentru marile sărbători, dar, cu siguranță, recitirea lor ne va oferi forța necesară de a-l urma pe Domnul sau ne va ajuta să răspundem unor provocări ale vieții noastre."

"Oferim tuturor cititorilor acest volum omagial, aducându-ne aminte cu drag de Preasfinția Sa Florentin, mulțumindu-i, prin rugăciunile noastre, pentru întreaga sa activitate, pe care a pus-o în slujba lui Dumnezeu, păstorind turma care i-a fost încredințată. Să păstrăm ca un îndemn cuvintele Sfintei Scripturi, pe care le rostea atât de des: ‘aduceți-vă aminte de mai-marii voștri, care v-au grăit vouă cuvântul lui Dumnezeu; priviți cu luate-aminte cum și-au încheiat viața și urmați-le credința. Isus Cristos, ieri și astăzi și în veci, este același’ (Evrei 13,7-8)."

Ultima pastorală a PS Florentin a fost de Crăciun. Scria atunci: "Anul pandemiei a fost și un bun prilej de meditație asupra acelei orânduiri de dincolo de înțelepciunea și știința omenească, adică asupra voinței Atotputernicului Dumnezeu, la care toate sunt cu putință. Ceea ce pare acum un dezastru mondial poate constitui și o oportunitate de schimbare în bine, de convertire spirituală spre o lume mai bună. Multe persoane se întreabă: cum va arăta lumea după încheierea pandemiei? Răspunsul depinde de fiecare dintre noi. Dacă noi ne vom schimba în bine, lumea va fi mai bună. Și chiar dacă lumea nu se va schimba, noi o vom putea vedea într-o altă lumină, într-o altă perspectivă, cu zelul speranței și al credinței ce izvorăște din taina ascunsă în Pruncul din Iesle." Cartea poate fi comandată de pe site-ul www.viata-crestina.ro la prețul de 30 de lei.

imagine

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *