Invitație la hramul Mănăstirii Maicii Domnului din Cluj-Napoca, în sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului

Publicat pe: 6 septembrie 2021|Secțiunea: Anunţuri|

În sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului, miercuri, 8 septembrie 2021, se va desfășura o nouă ediție a serbării hramului Mănăstirii Maicii Domnului, cea de-a 18-a de la sfințirea acestui locaș mănăstiresc al Congregației Surorilor Maicii Domnului (CMD), de pe str. Romul Ladea, nr. 6, Cluj-Napoca.

Aniversarea, de-a lungul acestui an, a 100 de ani de existență a CMD, unica familie călugărească întemeiată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică (BRU), face ca actuala celebrare să dobândească o însemnătate spirituală deosebită. Se cunoaște faptul că Mănăstirea Maicii Domnului a fost ridicată, de către Întâistătătorul BRU, Preafericirea Sa Lucian Cardinal Mureșan, la rangul de Sanctuar Arhiepiscopal Major și, ca urmare, toți credincioșii care, cu evlavie și credință în Dumnezeu, trec pragul acestei mănăstiri în sărbătorile dedicate Maicii Domnului de-a lungul fiecărui an liturgic, îndeplinind condițiile rânduite pot dobândi indulgența plenară.

În razele strălucitoare izvorâte din bogatele roade spirituale ale unui secol de istorie, parcurs sub ocrotirea și cu călăuzirea Maicii Sfinte, Surorile CMD invită credincioșii, miercuri 8 septembrie 2021, de la ora 10.30, la Sfânta Liturghie Arhierească ce va fi celebrată de către Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla, în curtea Sanctuarului lor, împreună cu Preasfinţia Sa Mihai Frăţilă, Episcop al Episcopiei Greco-Catolice “Sfântul Vasile cel Mare” de Bucureşti, oaspete al Eparhiei de Cluj-Gherla. Bucuria sărbătorii Nașterii Preacuratei Fecioare Maria va fi întregită de ceremonia depunerii primelor voturi călugărești de către sora novice Paulina Dul, în cadrul Sfintei Jertfe solemne. În încheiere este programată și prezentarea unui CD, cu Slujba Vecerniei, menit să comunice atmosfera spirituală a rugăciunii surorilor și reprezintă, totodată, o invitație la programul de rugăciune ce se desfășoară zi de zi în capela acestei mănăstiri.

La fel ca în anii precedenți, surorile au organizat și un program pregătitor de rugăciune. În cadrul actualei ediții a serbării de hram, în preziua Sărbătorii, luni, 7 septembrie, de la ora 18.00, la mănăstire se va oficia Slujba Vecerniei, urmată de rugăciunea Paraclisului Maicii Domnului, și apoi, de la ora 20.00, va avea loc o Oră de Adorație Euharistică. Hramul Mănăstirii Maicii Domnului din Anul Centenar al CMD reprezintă, pentru toți cei care se unesc în rugăciune cu surorile CMD, un binecuvântat prilej de aducere de mulțumire lui Dumnezeu și de recunoștință pentru apostolatul pe care această Congregație l-a împlinit, cu credință, dăruire de sine până la martiriu – în mod deosebit în perioada de clandestinitate a Bisericii Române Unite – și îl împlinește în continuare, cu deplină generozitate, în sprijinul copiilor orfani, al celor vârstnici, bolnavi, neînvățați, al celor care au nevoie de ajutor.

Celebrarea solemnă de la Mănăstirea Maicii Domnului – oază de rugăciune și spiritualitate -, oferă credincioșilor prilejul de a întâlni privirea iubitoare a Mamei Cerești și a-i sărbători ziua Nașterii binecuvântate. În Preasfânta Fecioară Maria, Biserica o cinstește pe "Femeia înveșmântată în soare", aceea care a "strivit capul șarpelui" biruind asupra răului. Cu supunere față de voia lui Dumnezeu, ea L-a născut pe Fiul Său, Domnul Isus Hristos, prin care orice om poate dobândi mântuirea. De aceea, se cuvine a o lăuda și a o cinsti cu bucurie, primindu-i, totodată, ocrotirea maternă în timpul trecerii noastre prin "valea de lacrimi" a acestei lumi.

imagine