A plecat la Cer pr. Ioan M. Bota, prelat papal

Publicat pe: 18 noiembrie 2021|Secțiunea: Ştiri|

Cu tristețea despărțirii, dar cu încredere în lucrarea mântuitoare a lui Dumnezeu, anunțăm trecerea la Cer, joi, 18 noiembrie 2021, în jurul orei 14.00, a pr. prof. univ. dr. Ioan M. Bota, prelat papal, la 101 ani de viață și 33 de ani de preoție. Vom reveni cu detalii privind desfășurarea ceremoniei de înmormântare. Fie ca Bunul Dumnezeu să așeze sufletul său în lumea drepților, la împlinirea unei vieți de apărare a credinței și a valorilor neamului românesc. Să se odihnească în pace, în veci să fie pomenirea sa!

imagine

Scurtă biografie: preot, prof. univ. dr. Ioan M. Bota, prelat papal, veteran de război și general de brigadă

S-a născut la 16 ianuarie 1920, în com. Rona de Jos, jud. Maramureș. Școala primară a urmat-o în satul natal. În 1942 a obținut diploma de învățător la Școala Normală din București. Fiind absolvent al Școlii Militare de Ofițeri de Infanterie de la Câmpulung-Muscel, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial a comandat un pluton de mitraliere. Între 24 august 1944 – 21 iulie 1945 a fost internat într-un lagăr de concentrare din URSS. Reîntors în patrie, se încadrează ca locotenent major la Regimentul Pitești. Pentru a nu fi implicat în politica comunistă "contrară convingerilor sale creștine", a demisionat din Armată.

Răspunzând chemării Domnului, se înscrie cu mare greutate – fiind deja sub vizorul Securității – la Academia Teologică Română Unită din Blaj, unde a obținut licența în Teologie, în 1948. Pentru credința sa, a fost arestat la 22 iulie 1948. A urmat o detenție dură, la Satu Mare, fiind eliberat la 25 noiembrie 1949. După eliberare lucrează ca zilier la Atelierele "16 Februarie" din Cluj și reușește să își continue studiile începute în paralel cu cele teologice, la Facultatea de Filosofie a Universității din Cluj, pe care o absolvă în 1952. A fost numit, în 1955, profesor de filosofie la Aiud, dar nu se prezintă la post pentru a nu fi nevoit să predea ideologia comunistă. Deoarece a urmat cursuri de limba rusă, a fost numit profesor de limba rusă la Școala Generală din satul Cara, com. Cojocna. După patru ani în care a fost în permanență urmărit de Securitate, în 1955, a fost numit profesor de limba română și rusă în com. Florești.

În paralel, a urmat cursurile Facultății de Filosofie București, apoi cursuri cu semi-frecvență de limba română și la Universitatea din Cluj, pe care le-a încheiat după cinci ani. Mai apoi, a urmat cursuri postuniversitare de patru ani și a promovat examenul de doctorat în istorie la Universitatea din București, în anul 1977. Continuând pregătirea teologică în clandestinitate, este hirotonit diacon la data de 14 septembrie 1988, iar, la 8 noiembrie 1988 este hirotonit preot de către PS Alexandru Todea la locuința sa din Reghin. Pr. Ioan și-a început activitatea preoțească în clandestinitate. După ieșirea Bisericii din ilegalitate a fost încadrat în corpul profesoral al Institutelor Teologice Greco-Catolice din Oradea și Cluj-Napoca, îndeplinind totodată și funcția de administrator parohial în diferite parohii din Eparhia de Cluj-Gherla (parohia Huedin și parohia Iris din Cluj-Napoca).

În anul 2003, cu ocazia aniversării a 150 de ani de la întemeierea Eparhiei de Gherla și apoi de Cluj-Gherla, a primit titlul de Prelat Papal din partea Sfântului Părinte, Papa Ioan Paul al II-lea, iar apoi, în 2015, Episcopul de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu i-a înmânat Diploma și Crucea "Sfântul Iosif", pentru contribuția deosebită adusă învățământului teologic și pentru misiunea pastorală desfășurată. Din căsătoria cu învățătoarea Selejan Victoria, în 1953, i s-a născut un fiu, Mihai Marius (1957-1993) și, în 1958, i s-a născut fiica, Ileana-Victoria.

Ca veteran de război, pr. Ioan M. Bota a primit gradul de general de brigadă. Pentru meritele sale, i-au fost oferite numeroase distincții civile. Între acestea, din partea Guvernului României a primit Ordinul Muncii clasa a III-a și Ordinul "Meritul Cultural", clasa a V-a; Societatea Națională de Cruce Roșie din România i-a înmânat "Medalia Crucea Roșie – Evidențiat – de Aur", Instituția Prefectului Jud. Cluj i-a decernat "Diploma de Onoare" "în semn de înaltă și aleasă prețuire pentru curajul și spiritul de sacrificiu în apărarea pământului strămoșesc, pentru exemplul de virtute civică" la Ziua Veteranilor de Război, 25 aprilie 2019; este cetățean de onoare a com. Rona de Jos, jud. Maramureș și a com. Florești, Jud. Cluj; Guvernul României i-a decernat, "Pentru fapte vitejești de arme pe front", "Virtutea Militară de Război" cl. a II-a și "Veteran de Război" 1944.

A publicat 35 de cărți din domenii precum teologie, educație, istorie, în mod particular istoria Bisericii (Începuturile culturii scrise în limba română; Istoria Bisericii universale și a Bisericii românești de la origini până în zilele noastre; Istoria Românilor, din cele mai vechi timpuri până astăzi. Adevăruri nespuse până acum, Patrologia etc.); este autor a peste 700 de articole, studii științifice, schițe monografice, colaborator la numeroase publicații, coautor a mai multor lucrări colective. A fost mereu "tânăr sufletește" și animat de "neîmbătrânita dorință" de a lucra în via Domnului, perseverent în vestirea Cuvântului divin, dedicându-și întreaga viață slujirii lui Cristos și Bisericii Sale Catolice.

2 Comments

  1. Rares 20 noiembrie 2021 at 21:29 - Reply

    Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!

  2. Ioan Lazea 15 decembrie 2021 at 23:17 - Reply

    Dumnezeu sa-l odihneasca in pace. Sa-i fie tarana usoara.