Anunț: Liturghie și Parastas pentru PS Florentin
Celebrări comemorative în memoria Preasfinției Sale Florentin Crihălmeanu,
la un an de la plecarea sa în Casa Tatălui ceresc
Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla, va celebra Sfânta Liturghie arhierească și va oficia Slujba Parastasului pentru predecesorul său pe tronul episcopal, Preasfinția Sa Florentin, de binecuvântată memorie. Celebrările vor avea loc duminică, 9 ianuarie, de la ora 10.00, în capela „Sfântul Iosif” din incinta Catedralei Martirilor și Mărturisitorilor sec. al XX-lea, la demisolul căreia este înmormântat Episcopul Florentin. Se împlinește un an de când Preasfinția Sa Florentin Crihălmeanu, Ierarhul care a păstorit Eparhia de Cluj-Gherla în perioada 06.08.2002 – 12.01.2021, și-a încheiat pelerinajul pământesc, răspunzând ultimei chemări a Domnului.
Episcopul Florentin Crihălmeanu – date biografice:
S-a născut la Iași, în 17 septembrie 1959. În anul 1986, fiind deja inginer, a început studii teologice în clandestinitate și apoi, din 1990, a urmat cursurile serale ale Seminarului Teologic Greco-Catolic din Cluj-Napoca. A fost hirotonit diacon la 8 septembrie 1990, în capela Episcopiei de Cluj-Gherla, iar în 9 septembrie 1990 a fost hirotonit preot de către Episcopul George Guțiu, în cadrul Sfintei Liturghii din Piața Libertății din Cluj-Napoca (nefiind atunci restituite locașurile de cult).
Din octombrie 1990, a studiat la Universitatea Pontificală „Urbaniana” din Roma, ca alumn la Colegiul „Pio Romeno”, unde a luat Bacalaureatul în Teologie (1992) și Licența în Teologie (1994). Mai târziu, la 7 iulie 2005, a primit titlul de Doctor în Teologie la Universitatea Pontificală „Urbaniana” din Roma. În perioada 1994-1996, revenind la Cluj-Napoca, pr. Florentin a făcut parte din corpul profesoral al Institutului Teologic „Sf. Ioan Evanghelistul”. În decembrie 1994, a fost numit Vicar general. Între 1994-1995 a predat, la Facultatea de Teologie Greco-Catolică din cadrul UBB, cursuri de Teologie biblică.
La 6 noiembrie 1996, Sfântul Părinte l-a numit Episcop titular de Silli, auxiliar de Cluj-Gherla. A fost hirotonit Episcop la 6 ianuarie 1997, de către Sfântul Părinte Ioan Paul al II-lea, în Bazilica „Sfântul Petru” din Roma. În perioada noiembrie 1996 – august 2002, alături de Arhiepiscopul ad personam George Guțiu, Episcopul auxiliar Florentin Crihălmeanu s-a preocupat de buna administrare a Eparhiei de Cluj-Gherla. La 18 iulie 2002, Sfântul Părinte a acceptat cererea de retragere a Arhiepiscopului George Guțiu. În aceeași zi, prin Bula Pascendi Dominici gregis, Papa Ioan Paul al II-lea l-a numit pe Episcopul Florentin Crihălmeanu în funcția de Eparh al Eparhiei de Cluj-Gherla. Întronizarea a avut loc la Catedrala „Schimbarea la Față” din Cluj-Napoca, în 6 august 2002.
Într-o primă etapă, Ierarhul de Cluj-Gherla a reorganizat structurile eparhiale și a înființat noi structuri pastorale și noi departamente în Biserica încă puternic marcată de cei peste 40 de ani de prigoană și clandestinitate sub regimul comunist. A continuat și procesul de recuperare a bunurilor patrimoniale, căutând raporturi bune și colaborare atât cu reprezentanții oficialităților, la nivel local și central, cât și cu celelalte culte și confesiuni religioase. O preocupare importantă a Episcopului de Cluj-Gherla a constituit-o recuperarea memoriei trecutului, a Bisericii martirilor și mărturisitorilor. În primul rând a oferit modelul înaintemergătorului său la tronul episcopal, Arhiereul Iuliu Hossu, a cărui spiritualitate și-a însușit-o și a transmis-o poporului credincios. Principala preocupare însă, i-a fost buna pastorație a credincioșilor ce-i erau încredințați și a celor care s-au încredințat rugăciunilor sale, pentru care și-a oferit cea mai mare parte a timpului și puterilor sufletești, și pe care nu a încetat, până în ultima zi a vieții, să-i ofere purtării de grijă a Părintelui Ceresc.
A participat la evenimentele importante din viața Bisericii, pe plan național și internațional. Totodată, a luat parte, ca invitat, la momente semnificative din viața culturală și universitară a orașului Cluj-Napoca. Încununarea eforturilor, aspirațiilor și rugăciunilor sale ca Episcop al Bisericii Române Unite a fost, și pentru Preasfinția Sa Florentin, participarea, la 2 iunie 2019, la Sfânta Liturghie pontificată de către Papa Francisc pe Câmpia Libertății din Blaj, în cadrul căreia a avut loc ritualul beatificării celor șapte Episcopi greco-catolici martiri.
Preasfinția Sa Florentin a iubit natura, munții, unde găsea pace și dialog cu Dumnezeu. A publicat cărți și articole în diferite reviste din țară și străinătate, a contribuit la apariția unor publicații cu caracter teologic. S-a lăsat mereu inspirat de motoul (din Psalmul 125) care i-a fost încredințat de către Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea, prin Bula de numire ca Eparh de Cluj-Gherla: Qui confidunt in Domino, sicut mons Sion: in aeternum non commovebitur (Aceia care au încredere în Domnul sunt precum Munții Sionului, în veșnicie nu se vor îndoi, cutremura).
A trecut la Cer în 12 ianuarie 2021, împăcat cu Dumnezeu și cu semenii săi, pășind în bucuria Celui în care a crezut. A fost înmormântat, cu onoruri militare, la 16 ianuarie 2021, în cripta de la demisolul Catedralei din Piața Cipariu, pe care a dedicat-o Martirilor și Mărturisitorilor sec. al XX-lea. A fost așezat, în așteptarea învierii morților, alături de Păstorul Eparhiei de Cluj-Gherla ce i-a precedat, Arhiepiscopul de binecuvântată memorie George Guțiu, mărturisitor al credinței. Preasfinția Sa Florentin a intrat în șirul înaintașilor întru credință care și-au împlinit misiunea pe pământ, rostind, împreună cu Sf. Apostol Pavel: „Lupta cea bună m-am luptat, călătoria am săvârșit, credința am păzit. De acum mi s-a gătit cununa dreptății, pe care Domnul îmi va da-o în ziua aceea, El, Dreptul Judecător, și nu numai mie, ci și tuturor celor ce au iubit arătarea Lui” (2Timotei 4,7-8).