Anunț: Liturghie și Parastas pentru PS Florentin

Publicat pe: 5 ianuarie 2022|Secțiunea: Anunţuri|

Celebrări comemorative în memoria Preasfinției Sale Florentin Crihălmeanu,
la un an de la plecarea sa în Casa Tatălui ceresc

Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla, va celebra Sfânta Liturghie arhierească și va oficia Slujba Parastasului pentru predecesorul său pe tronul episcopal, Preasfinția Sa Florentin, de binecuvântată memorie. Celebrările vor avea loc duminică, 9 ianuarie, de la ora 10.00, în capela „Sfântul Iosif” din incinta Catedralei Martirilor și Mărturisitorilor sec. al XX-lea, la demisolul căreia este înmormântat Episcopul Florentin. Se împlinește un an de când Preasfinția Sa Florentin Crihălmeanu, Ierarhul care a păstorit Eparhia de Cluj-Gherla în perioada 06.08.2002 – 12.01.2021, și-a încheiat pelerinajul pământesc, răspunzând ultimei chemări a Domnului.

Episcopul Florentin Crihălmeanu – date biografice:

S-a născut la Iași, în 17 septembrie 1959. În anul 1986, fiind deja inginer, a început studii teologice în clandestinitate și apoi, din 1990, a urmat cursurile serale ale Seminarului Teologic Greco-Catolic din Cluj-Napoca. A fost hirotonit diacon la 8 septembrie 1990, în capela Episcopiei de Cluj-Gherla, iar în 9 septembrie 1990 a fost hirotonit preot de către Episcopul George Guțiu, în cadrul Sfintei Liturghii din Piața Libertății din Cluj-Napoca (nefiind atunci restituite locașurile de cult).

Din octombrie 1990, a studiat la Universitatea Pontificală „Urbaniana” din Roma, ca alumn la Colegiul „Pio Romeno”, unde a luat Bacalaureatul în Teologie (1992) și Licența în Teologie (1994). Mai târziu, la 7 iulie 2005, a primit titlul de Doctor în Teologie la Universitatea Pontificală „Urbaniana” din Roma. În perioada 1994-1996, revenind la Cluj-Napoca, pr. Florentin a făcut parte din corpul profesoral al Institutului Teologic „Sf. Ioan Evanghelistul”. În decembrie 1994, a fost numit Vicar general. Între 1994-1995 a predat, la Facultatea de Teologie Greco-Catolică din cadrul UBB, cursuri de Teologie biblică.

La 6 noiembrie 1996, Sfântul Părinte l-a numit Episcop titular de Silli, auxiliar de Cluj-Gherla. A fost hirotonit Episcop la 6 ianuarie 1997, de către Sfântul Părinte Ioan Paul al II-lea, în Bazilica „Sfântul Petru” din Roma. În perioada noiembrie 1996 – august 2002, alături de Arhiepiscopul ad personam George Guțiu, Episcopul auxiliar Florentin Crihălmeanu s-a preocupat de buna administrare a Eparhiei de Cluj-Gherla. La 18 iulie 2002, Sfântul Părinte a acceptat cererea de retragere a Arhiepiscopului George Guțiu. În aceeași zi, prin Bula Pascendi Dominici gregis, Papa Ioan Paul al II-lea l-a numit pe Episcopul Florentin Crihălmeanu în funcția de Eparh al Eparhiei de Cluj-Gherla. Întronizarea a avut loc la Catedrala „Schimbarea la Față” din Cluj-Napoca, în 6 august 2002.

Într-o primă etapă, Ierarhul de Cluj-Gherla a reorganizat structurile eparhiale și a înființat noi structuri pastorale și noi departamente în Biserica încă puternic marcată de cei peste 40 de ani de prigoană și clandestinitate sub regimul comunist. A continuat și procesul de recuperare a bunurilor patrimoniale, căutând raporturi bune și colaborare atât cu reprezentanții oficialităților, la nivel local și central, cât și cu celelalte culte și confesiuni religioase. O preocupare importantă a Episcopului de Cluj-Gherla a constituit-o recuperarea memoriei trecutului, a Bisericii martirilor și mărturisitorilor. În primul rând a oferit modelul înaintemergătorului său la tronul episcopal, Arhiereul Iuliu Hossu, a cărui spiritualitate și-a însușit-o și a transmis-o poporului credincios. Principala preocupare însă, i-a fost buna pastorație a credincioșilor ce-i erau încredințați și a celor care s-au încredințat rugăciunilor sale, pentru care și-a oferit cea mai mare parte a timpului și puterilor sufletești, și pe care nu a încetat, până în ultima zi a vieții, să-i ofere purtării de grijă a Părintelui Ceresc.

A participat la evenimentele importante din viața Bisericii, pe plan național și internațional. Totodată, a luat parte, ca invitat, la momente semnificative din viața culturală și universitară a orașului Cluj-Napoca. Încununarea eforturilor, aspirațiilor și rugăciunilor sale ca Episcop al Bisericii Române Unite a fost, și pentru Preasfinția Sa Florentin, participarea, la 2 iunie 2019, la Sfânta Liturghie pontificată de către Papa Francisc pe Câmpia Libertății din Blaj, în cadrul căreia a avut loc ritualul beatificării celor șapte Episcopi greco-catolici martiri.

Preasfinția Sa Florentin a iubit natura, munții, unde găsea pace și dialog cu Dumnezeu. A publicat cărți și articole în diferite reviste din țară și străinătate, a contribuit la apariția unor publicații cu caracter teologic. S-a lăsat mereu inspirat de motoul (din Psalmul 125) care i-a fost încredințat de către Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea, prin Bula de numire ca Eparh de Cluj-Gherla: Qui confidunt in Domino, sicut mons Sion: in aeternum non commovebitur (Aceia care au încredere în Domnul sunt precum Munții Sionului, în veșnicie nu se vor îndoi, cutremura).

A trecut la Cer în 12 ianuarie 2021, împăcat cu Dumnezeu și cu semenii săi, pășind în bucuria Celui în care a crezut. A fost înmormântat, cu onoruri militare, la 16 ianuarie 2021, în cripta de la demisolul Catedralei din Piața Cipariu, pe care a dedicat-o Martirilor și Mărturisitorilor sec. al XX-lea. A fost așezat, în așteptarea învierii morților, alături de Păstorul Eparhiei de Cluj-Gherla ce i-a precedat, Arhiepiscopul de binecuvântată memorie George Guțiu, mărturisitor al credinței. Preasfinția Sa Florentin a intrat în șirul înaintașilor întru credință care și-au împlinit misiunea pe pământ, rostind, împreună cu Sf. Apostol Pavel: „Lupta cea bună m-am luptat, călătoria am săvârșit, credința am păzit. De acum mi s-a gătit cununa dreptății, pe care Domnul îmi va da-o în ziua aceea, El, Dreptul Judecător, și nu numai mie, ci și tuturor celor ce au iubit arătarea Lui” (2Timotei 4,7-8).