Anunț: Sfânta Liturghie arhierească cu multiple lumini

Publicat pe: 28 ianuarie 2022|Secțiunea: Anunţuri|

Anunț: Sfânta Liturghie arhierească cu multiple lumini, în Catedrala din Cluj-Napoca

Celebrare duminicală cu hirotonire preoțească, Sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi, Ziua Vieții Consacrate, Aniversarea nașterii Fericitului Cardinal Iuliu Hossu și prezentarea volumului în memoria Preasfințitului Episcop Florentin

Duminică, 30 ianuarie 2022, de la ora 10.30, Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla, va celebra Sfânta Liturghie arhierească în Catedrala episcopală „Schimbarea la Față” din Cluj-Napoca. Celebrarea sărbătorească, înălțătoare și prin răspunsurile liturgice ce vor fi oferite de Surorile Congregației Maicii Domnului, va marca o zi cu multiple semnificații spirituale și motive de sărbătoare. În primul rând, fiind duminică, zi a Învierii, va fi prilej de întărire în credință acum, la noul început de an aflat sub semnul crizei pandemice, la care se adaugă tendința de instabilitate geopolitică mondială. În calendarul liturgic, această zi este și Sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigore Teologul și Ioan Gură de Aur, motiv de contemplare a pildelor de viață de credință ale acestor mari învățători și păstori ai Bisericii creștine.

Data de 30 ianuarie reprezintă, de asemenea, aniversarea nașterii Fericitului Iuliu Hossu, care vedea lumina zilei în anul 1885, la Milașul Mare. Arhiereul Iuliu Hossu, Episcop de Gherla și apoi de Cluj-Gherla (1917-1970), distinsă personalitate a timpului său, vestitor al Marii Uniri, primul Cardinal al neamului românesc și Fericit martir pentru credință, a celebrat Sfinte Liturghii și a învățat poporul credincios în Catedrala „Schimbarea la Față”, din 1930 – odată cu mutarea sediului eparhial de la Gherla la Cluj – și până la arestarea sa, în toamna anului 1948. Începând din anul trecut, 2021, moaștele Fericitului Episcop martir se află și într-un altar lateral al bisericii catedrale, unde au fost depuse spre venerare. Celebrarea arhierească duminicală va fi înălțătoare și prin prezența persoanelor consacrate din diferite Ordine și Congregații religioase ce activează pe teritoriul Eparhiei de Cluj-Gherla, reunite pentru a marca împreună Ziua Vieții Consacrate – celebrată în Biserica Catolică la 2 februarie, Sărbătoarea Întâmpinării Domnului în Templu.

În cadrul Sfintei Liturghii, prin impunerea mâinilor Preasfințitului Claudiu, un nou preot va întări rândurile preoților Eparhiei de Cluj-Gherla. Va fi hirotonit întru preoție diaconul Marius Cîmpean, absolvent al Seminarului Teologic Eparhial „Sf. Ioan Evanghelistul” și al Facultății de Teologie Greco-Catolică din cadrul Universității Babeș-Bolyai (2010), absolvent de studii teologice aprofundate cu specializare în pastorația tinerilor și catehetică la Università Pontificia Salesiana din Roma (2013). De asemenea, a urmat un masterat la Facultatea de Psihologie și Științele Educației, UBB (2020). După încheierea studiilor teologice, la 11 octombrie 2014, tânărul Marius Cîmpean a fost hirotonit diacon de către Preasfinția Sa Florentin. Din anul 2013, îndeplinește misiuni în cadrul Episcopiei de Cluj-Gherla: secretar episcopal (2013-2020) și, din 19 iunie 2020, cancelar eparhial. S-a căsătorit în anul 2014 și, din 2016, este tatăl unei fetițe.

Ziua de 30 ianuarie 2022 primește și o valență comemorativă, prin prezentarea, la încheierea celebrării liturgice, a volumului recent editat, la Editura Mega: „Lumină din Lumină. În memoria Episcopului Florentin Crihălmeanu”, realizat de un colectiv de autori, cu binecuvântarea Preafericirii Sale Lucian Cardinal Mureșan, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unită cu Roma, care, într-o notă ce apare pe copertă, numește această carte „expresia prețuirii și recunoștinței noastre” și o descrie astfel: „Alcătuită din valoroase studii redactate de personalități bisericești și laice, de exponenți ai elitei universitare și culturale care cu generozitate au închinat regretatului Episcop roade ale propriilor cercetări, constituie un exemplu fericit de întâlnire armonioasă a credinței și a rațiunii puse în slujba umanității”. Tot într-o notă pe coperta cărții, președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, reamintește că în 2022, regretatul Ierarh al Eparhiei de Cluj-Gherla ar fi împlinit două decenii de păstorire și „lumea intelectuală, profesorii și cercetătorii, investigatorii trecutului bisericesc și studenții… l-am fi sărbătorit”. „Pronia cerească a voit, însă, altminteri și l-a chemat ca să ne vegheze și protejeze de sus”.

Prin mesajul evanghelic al sărbătorii din 30 ianuarie 2022 (Matei 5,14-9), în care Domnul Isus încredințează: „Voi sunteți lumina lumii”, și sub bogăția de lumini izvorâte de sus, prin motivele amintite ale acestei celebrări, credincioșii sunt invitați „să fie lumină”. Vor primi lumină din lumina lui Dumnezeu atât credincioșii prezenți fizic la Sfânta Liturghie arhierească în Catedrala clujeană cât și participanții online, prin transmisia în direct pe canalul YouTube al Catedralei „Schimbarea la Față”: aici (care va putea să fie accesat și prin paginile Facebook Eparhia de Cluj-Gherla și Catedrala Schimbarea la Față).