Anunț: Sărbătoarea Sfântului Iosif, Patronul Eparhiei de Cluj-Gherla, la Catedrala din Piața Cipariu, Cluj-Napoca

Publicat pe: 18 martie 2022|Secțiunea: Anunţuri|

Sfântul Iosif, Patronul Bisericii Universale, Patron și al Eparhiei de Cluj-Gherla – pomenit în calendarul liturgic la 19 martie – va fi aniversat duminică, 20 martie 2022, de la ora 10.00, în cadrul Sfintei Liturghii arhierești, în capela „Sfântul Iosif” din Catedrala „Martirilor și Mărturisitorilor sec. al XX-lea, Piața Cipariu, Cluj-Napoca. De asemenea, pr. Mircea Marțian, păstorul credincioșilor din cart. „Andrei Mureșanu”, a programat, în Capela „Sf. Iosif”, și un moment de reamintire, prin proiecția aniversară: „Mulțumim Sfinte Iosif”, cu imagini din cei 15 ani de intensă activitate liturgică și pastorală în capela „Sfântul Iosif”.

Vor participa la celebrarea solemnă preoții și credincioșii parohiei „Sfântul Iosif” din cartierul clujean „Andrei Mureșanu”, afiliată capelei, Sfânta Liturghie arhierească fiind punctul central al programului aniversar, organizat la nivel parohial pe parcursul a două zile, în 19 și 20 martie 2022, și care include (sâmbătă, 19 martie, în cadrul Sf. Liturghii de la ora 9.00) și primirea de noi membri în Reuniunea Mariană.

Proiect al Episcopului Iuliu Hossu încă dinainte de 1948, și apoi, vis al generațiilor din catacombele Bisericii în perioada dictaturii comuniste, Catedrala greco-catolică din Piața Cipariu a prins viață odată cu sfințirea capelei „Sfântul Iosif”, prin sosirea și consolidarea aici a comunității parohiale din cart. „Andrei Mureșanu”. Noul punct liturgic s-a deschis în anul 2007, între zidurile noii catedrale aflată încă în primele etape ale construcției, la umbra și sub ocrotirea Logodnicului Preasfintei Fecioare Maria, dar și cea a Martirilor și Mărturisitorilor Bisericii.

Modelul de sfințenie al Sfântului Iosif inspiră și invită pe cei ce îl privesc, la a-i imita virtuțile și iubirea, pentru ca, fiecare credincios, asemeni Logodnicului Preasfintei Fecioare Maria, să își poată împlini rolul său în planul divin.