Anunț: 12 ore de rugăciune continuă în Catedrala „Schimbarea la Față”

Publicat pe: 21 iulie 2022|Secțiunea: Anunţuri|

Împreună în Familia Bisericii – 12 ore de rugăciune continuă în Catedrala „Schimbarea la Față”

  • Aniversarea nașterii și a hirotonirii preoțești a Preasfinției Sale Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla;

Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla invită preoții, persoanele consacrate și credincioșii la un program de rugăciune continuă, în Catedrala „Schimbarea la Față” din Cluj-Napoca, în noaptea de vineri, 22 iulie / sâmbătă, 23 iulie 2022. Programul va începe vineri, 22 iulie, de la ora 18.00, cu Sfânta Liturghie arhierească celebrată de Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla.

Acest timp de rugăciune și veghe este și o binecuvântată ocazie ca familia Bisericii din Eparhia de Cluj-Gherla să se reunească, pentru a-I aduce mulțumire lui Dumnezeu, pentru a-l încredința, grijii și călăuzirii Sale, pe Episcopul eparhial, la dubla sa aniversare: împlinirea a 50 de ani de viață și a 27 ani de preoție. Preasfinția Sa Claudiu s-a născut la data de 22 iulie 1972 în localitatea Pișcolt, jud. Satu Mare și a fost hirotonit preot, la 23 iulie 1995 (v. aici).

Programul va fi deschis vineri, la ora 18.00 și se va încheia sâmbătă, 23 iulie 2022, la ora 6.00. Au fost invitați să susțină oficii și devoțiuni preoți, persoane consacrate și laici, care se vor succeda la Altar spre a păstra flacăra rugăciunii aprinsă, întreaga noapte, în biserica Catedrală. Astfel, după Sfânta Liturghie arhierească, va fi oficiat un Maslu de obște, cu participarea mai multor preoți. Va urma Paraclisul Maicii Domnului, cu pr. Daniel Avram, preot al catedralei, împreună cu surorile baziliene.

De la ora 22.00, în sfântul locaș se vor face misterele de bucurie ale Rozariului, cu participarea reprezentantelor Reuniunii Mariane, apoi, de la ora 22.30, este programat un timp de Adorație euharistică. La ora 23.30, pr. Marcelin Rotaru va celebra Sfânta Liturghie în rit latin. În biserică vor continua misterele Rozariului – pentru a cere mijlocirea puternică a Preasfintei Fecioare Maria – și alte devoțiuni, incluzând și Calea Crucii. În jurul orei 2.00, se va face venerația Sfintei Cruci, cu pr. Emil Ghiurcă din Eparhia de Oradea, organizator, de-a lungul timpului, al multor nopți de veghe în diferite Eparhii și Dieceze catolice din țară. De la ora 5.00 va fi celebrată Sfânta Liturghie, de către pr. Anton Crișan, rector al Catedralei care va rosti la final un cuvânt de mulțumire.

Întregul program va fi transmis în direct de către posturile Maria TV și de Radio Maria, precum și pe paginile Facebook: „Eparhia de Cluj-Gherla” și „Catedrala Schimbarea la Față”. Preoți, persoane consacrate, credincioși din toate protopopiatele Eparhiei de Cluj-Gherla sunt invitați, fizic sau online (dacă nu este posibilă participarea fizică), la o parte, sau la întreaga noapte de rugăciune, oferind astfel cel mai prețios dar Ierarhului lor la ceas aniversar, rugăciunea. Totodată, cu toții, membri ai familiei Bisericii, se vor pune în fața lui Dumnezeu pe ei înșiși, unii pe alții, Biserica și societatea actuală.

În timpuri de foamete, de molimă sau războaie, poporul lui Dumnezeu postea și se ruga, cerea Dumnezeului Cerului și Pământului iertare, ajutor și îndrumare. Și azi, ca odinioară, rugăciunea menține vie viața Bisericii. Rugăciunea deschide porți credinței în suflete, adierii line a Spiritului Sfânt invocat să ridice, să inspire, să binecuvânteze, să vindece, să aline. Pentru a păși, cu fiecare zi, într-o lume mai nobilă, mai bună, pentru a pune stavile intemperiilor ce amenință de pretutindeni – secetă, furtuni, boli, războaie, recesiune… – pentru a potoli ura din inimi, nu este cale mai sigură și mai directă decât cea a rugăciunii.

Recent, la o vizită pastorală, Ierarhul de Cluj-Gherla îndemna: „cu toții trebuie să lucrăm pentru a deveni ceea ce ne cere Cristos: să fim una, o familie a lui Dumnezeu. Invitația Evangheliei este de a nu ne preocupa, de a nu ne îngrijora, fiindcă relația noastră cu Dumnezeu nu este cu un Dumnezeu îndepărtat, ci e relația cu Tatăl”. Și acum, la împlinirea semicentenarului vieții și a anilor de preoție sfântă, Preasfinția Sa Claudiu a găsit de bine ca, mai presus de tot, să invite la rugăciune, la plecarea genunchilor și înălțarea privirii cu încredere la Tatăl.