Anunț: Venerarea moaștelor Sf. Papă Ioan Paul al II-lea la Cluj

Publicat pe: 19 octombrie 2022|Secțiunea: Anunţuri|

Venerarea, la Cluj-Napoca,
a moaștelor Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea,
la 44 de ani de la inaugurarea Pontificatului

În Catedrala „Schimbarea la Față” din Cluj-Napoca va fi marcată, vineri și sâmbătă, 21 și 22 octombrie 2022 – printr-un program de venerare a moaștelor Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea -, inaugurarea pontificatului ilustrului Papă al Bisericii Catolice, care a schimbat istoria și „a deschis larg porțile lui Cristos” pentru întreaga umanitate, prin puternicul său mesaj de credință, speranță, pace și împăcare.

Pr. Anton Crișan, rector al Catedralei, a anunțat că moaștele Sfântului Ioan Paul al II-lea vor sosi la Catedrala vineri, 21 oct., la ora 16.00. Întregul program, organizat cu binecuvântarea Preasfințitului Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla, cuprinde, atât timp de venerare a moaștelor, cât și celebrări și oficii, precum Sfinte Liturghii (vineri de la ora 18.00 și sâmbătă de la ora 9.00), Rozariul, Sfântul Maslu (vineri, de la ora 19.00), laude aduse lui Dumnezeu, totul în lumina spiritualității marelui Sfânt al Bisericii Catolice, contemporan multora dintre credincioșii de azi.

Va fi un prilej de reamintire, cu recunoștință, a faptului că Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, martirizată sub persecuția regimului comunist, a renăscut sub binecuvântarea și călăuzirea marelui Papă; a realizării, în memorabilele zile de 7-9 mai 1999, de către Papa Ioan Paul al II-lea, a celei dintâi vizite în România, la București a unui Suveran Pontif, în cadrul căreia a îngenuncheat la mormintele Episcopilor martiri greco-catolici (din Cimitirul Bellu catolic), cu zece ani înainte de declararea solemnă a martiriului lor. Amintire, de asemenea, cu recunoștință, a primei Scrisori apostolice adresată de un Pontif roman unei Biserici particulare: Scrisoarea apostolică la tricentenarul Bisericii Române Unite cu Roma, în care a numit această Biserică, o „Biserică a mărturisitorilor și martirilor”. Sunt doar câteva dintre motivele de recunoștință și venerare a Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea.

La data inaugurării pontificatului său, Sfântul Părinte Ioan Paul al II-lea spunea cuvintele care i-au însoțit întreaga viață și au rămas apoi vii și lucrătoare, până azi, în Biserica în care este venerat ca Sfânt: «Frați și surori! Nu vă fie frică să îl primiți pe Isus și să acceptați puterea lui! Ajutați-l pe Papă și pe toți cei ce vor să îi slujească lui Isus și, cu ajutorul puterii lui Isus, să îi slujească omului și întregii omeniri! Nu vă fie frică! Deschideți-i, deschideți-i larg ușile lui Isus! În fața puterii Sale mântuitoare deschideți granițele statelor, sistemele economice, la fel ca și cele politice, vastele câmpii ale culturii, ale civilizației, ale dezvoltării. Nu vă fie frică! Isus știe ce e înăuntrul omului. Doar El o știe!» (v. aici)