Anunț: „Noaptea Arestărilor” comemorată în Catedrala episcopală din Cluj-Napoca

Publicat pe: 28 octombrie 2022|Secțiunea: Anunţuri|

Anunț: „Noaptea Arestărilor” Episcopilor martiri și mărturisitori
comemorată în Catedrala episcopală din Cluj-Napoca

La invitația Preasfinției Sale Claudiu, Episcop eparhial, pe întreg teritoriul Eparhiei de Cluj-Gherla, celebrarea liturgică din ziua de duminică, 30 octombrie 2022, va fi dedicată comemorării momentului tragic din 28/29 octombrie 1948, când toți Episcopii greco-catolici au fost arestați de către autoritățile guvernului comunist și a urmat, până la capăt, martiriul Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolice (v. aici).

Conștienți de chemarea înaltă de care i-a învrednicit Dumnezeu, Episcopii nu au protestat, ci l-au urmat până la sfârșit pe Isus Domnul, pe Calea Crucii. Preasfințitul Iuliu Hossu, Episcop de Cluj-Gherla, în timpul detenției, scria: „Dumnezeu ne-a trimis în acest întuneric al suferinței pentru ca să dăruim iertarea și a ne ruga pentru convertirea tuturor”.

Pentru a perpetua prin timp mesajul iubirii și iertării martirilor și mărturisitorilor Bisericii în catacombe, la Catedrala „Schimbarea la Față” din Cluj-Napoca, va avea loc un program comemorativ. De la ora 10.30, în Sfântul locaș în care a celebrat Fericitul Arhiereu Iuliu și care în prezent adăpostește moaștele sale, va fi celebrată Sfânta Liturghie solemnă, cu un cuvânt de învățătură rostit de Preasfințitul Claudiu.

În continuare, în jurul orei 12.00, scriitorul Gelu Hossu, președinte al Asociației „Cardinal Iuliu Hossu”, în cadrul unui moment de rugăciune către Fericiții Episcopi martiri și de pomenire a Episcopilor, preoților, persoanelor consacrate și credincioșilor mărturisitori, va vorbi despre momentul arestării fiecărui Episcop. Va evoca, totodată, atitudinea eroică a Episcopilor greco-catolici care au fost încununați cu cununa martiriului prin ridicarea lor la treapta altarelor de către Sfântul Părinte, Papa Francisc, la 2 iunie 2019, cu ocazia vizitei istorice la Blaj, cea de-a doua a unui Suveran Pontif în România.

Totodată, Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla împreună cu preoții care se vor afla în Catedrală, se vor uni în rugăciune și îl vor comemora în mod particular pe unul dintre mărturisitorii Bisericii Române Unite, Mons. Tertulian Langa, prelat papal, fost Vicar general și ordinarius al Eparhiei de Cluj-Gherla, cu ocazia celebrării, în acest an, a centenarului nașterii sale (26 oct. 1922 – 26 oct. 2022).

Întreg programul va putea să fie urmărit și în direct:

  • pe canalul YouTube Catedrala Schimbarea la Față Cluj-Napoca (v. aici)
  • pe pagina Facebook Eparhia de Cluj-Gherla (v. aici)

Aduceți-vă aminte de mai-marii voștri, care v-au grăit vouă cuvântul lui Dumnezeu; priviți cu luare aminte cum și-au încheiat viața și urmați-le credința. Isus Hristos, ieri și azi și în veci, este același.” (Evrei 13,6-8)