Anunț: Aniversarea întemeierii Eparhiei de Cluj-Gherla

Publicat pe: 25 noiembrie 2022|Secțiunea: Anunţuri|

Aniversarea întemeierii Eparhiei de Cluj-Gherla – binecuvântarea spațiului expozițional dedicate Martirilor și Mărturisitorilor în Catedrala din Piața Cipariu, Cluj-Napoca

La aniversarea întemeierii Eparhiei de Cluj-Gherla, un spațiu expozițional dedicat Martirilor și Mărturisitorilor, va fi binecuvântat în Catedrala greco-catolică din Piața Cipariu, Cluj-Napoca:

Duminică, 27 noiembrie 2022, Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla va celebra Sfânta Liturghie Arhierească în capela „Sfântul Iosif” a Catedralei. Răspunsurile liturgice vor fi oferite de Corul „Adoremus” al Catedralei „Martirilor și Mărturisitorilor sec. al XX-lea”, dirijat de prof. Ana-Maria Mureșan.

Celebrarea va fi urmată de binecuvântarea holului în care este prezentată istoria în imagini a Bisericii Române Unite, în particular a Eparhiei de Cluj-Gherla, având în centru prețioasa amintire a martirilor și mărturisitorilor (cărora le va fi dedicat un Altar).

Ziua de 26 noiembrie 1853 a reprezentat un moment important, care a marcat și autonomia Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolice. La această dată, Papa Pius al IX-lea a promulgat trei Bule Pontificale: Bula „Ecclesiam Christi ex Omni Lingua et populo”, de întemeiere a Mitropoliei de Făgăraș și Alba-Iulia, Bula de întemeiere a Eparhiei de Lugoj, „Apostolicum Ministerium” și o a treia Bulă, „Ad Apostolicam Sedem”, de întemeiere a Eparhiei de Armenopoli (Gherla).

Prin Bula „Ecclesiam Christi”, Papa Pius al IX-lea, recunoștea Mitropolia Blajului. Deci, Biserica Greco-Catolică, care se afla sub jurisdicția Arhiepiscopiei de Estergom, de acum s-a aflat direct sub jurisdicția Scaunului Pontifical al Romei. Mai mult, la această dată s-au înființat două noi Eparhii, una la Lugoj, în Banatul Timișoarei iar cealaltă la Armenopoli (Gherla), în Principatul Transilvaniei, acesta fiind cel dintâi Sediu Episcopal al Eparhiei de Cluj-Gherla.