Anunț: 14 și 18 decembrie 2022 – Concerte de Colinde în Catedrala „Schimbarea la Față” din Cluj-Napoca

Publicat pe: 12 decembrie 2022|Secțiunea: Anunţuri|

Mărire întru cele de sus lui Dumnezeu și pe pământ pace, între oameni bunăvoire” (Lc 2,14)

În Catedrala „Schimbarea la Față” din Cluj-Napoca vor fi organizate, de către Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla, în perioada următoare pe drumul spre marea Sărbătoare a Nașterii Domnului, două concerte de colinde. Mai întâi, Concertul de Crăciun „O, Noapte Sfântă!”, va reuni trei coruri sub semnul aceleiași vești bune a Nașterii lui Cristos. Vor călăuzi sufletele în taina Nopții Sfinte, Corala Presbyterion, dirijor pr. Vlad Pupăză, Corala Surorilor Congregației Maicii Domnului, dirijor sr. Dominica CMD, și Corul Adoremus, al Catedralei „Martirilor și mărturisitorilor secolului al XX-lea”, dirijor prof. Ana-Maria Mureșan, solistă Alice Gavriliu, la pian Cristina Mureșan. Vestea Nașterii Domnului împărtășită, bucuria coborâtă din Ceruri prin cântări îngerești, vor aduce taina Nopții Sfinte în Catedrala „Schimbarea la Față” din Cluj-Napoca (b-dul Eroilor nr. 10), miercuri, 14 decembrie 2022, de la ora 19.30.

În aceeași trăire, plină de bucurie și de taină, a credinței, duminică, 18 decembrie 2022, de la ora 19.30, la fel ca în fiecare an se vor uni cântărilor îngerești vestitoare ale Sfintei Nașteri soliștii Corului „Angeli” din Cluj-Napoca. Sunt așteptați din nou la Catedrală toți cei ce îl caută pe Dumnezeu, pentru că „Angeli colindă”. Corul va fi dirijat de prof. Angela David, la pian Monica Răfan, solist Paul Țap. Cele două concerte de colinde sunt programate, atât în 14 decembrie, cât și în 18 decembrie, la încheierea Sfintei Liturghii care se celebrează zilnic (de la ora 18.00), în Catedrala greco-catolică clujeană (de pe B-dul Eroilor nr. 10).

* * *

Sărbătoarea Crăciunului este pentru creștini sărbătoare a familiei, a căldurii sufletești, a darului, a bunătății și împăcării. Credincioșii se pregătesc mai ales spiritual: sunt pelerini pe drumul Postului Crăciunului. Prieteni sau rudenii, cunoscuți și necunoscuți, își vestesc unii altora Nașterea Domnului, colindă. Termenul „colindă” provine din latinescul „calo”, „calare”, care însemna „a chema, a convoca, a anunța”. Creștinii își anunță bucuria, se cheamă unii pe alții la Ieslea cu Pruncul Isus. Se apropie de El în adorație, iar „Noaptea Sfântă” este, pentru ei, mai mult decât o noapte: este timp petrecut la Altare, în sfinte lăcașuri, capele și biserici, ore, zile, săptămâni, pe drumul Postului.

Și prin concertele de colinde programate în Catedrala greco-catolică din Cluj-Napoca, taina Sfintei Nașteri va putea fi trăită, împărtășită, va pregăti sufletele pentru întâlnirea adevărată la care fiecare, fără excepție, este chemat: aceea cu Dumnezeu. În acest timp binecuvântat când Sărbătoarea Nașterii Domnului se apropie, Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul eparhial – atât prin participarea la concertele de colinde organizate pe întreg teritoriul Eparhiei de Cluj-Gherla, cât și prin participarea regulată, în capele și biserici, la Sfintele Liturghii -, invită la comuniune în Familia Bisericii în jurul Altarului care îl cuprinde pe Cristos, Fiul lui Dumnezeu prezent, mereu, în așteptarea celor pentru care s-a născut în lume.