Colindători la PS Claudiu – ziua a III-a

Publicat pe: 23 decembrie 2022|Secțiunea: Ştiri|

Colindători la Preasfințitul Claudiu – vestea Nașterii Domnului a răsunat la sediul Episcopiei de Cluj-Gherla

Cerul s-a deschis cântului îngeresc al vestirii Nașterii Domnului joi, 22 decembrie 2022, în cea de-a III-a zi dedicată colindelor, zi în care Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla a primit la sediul Episcopiei din Cluj mai multe grupuri de colindători.

Cei dintâi au colindat Corpul profesoral al Liceului Greco-Catolic „Inochentie Micu” din Cluj-Napoca, împreună cu directoarea liceului întemeiat de Fericitul episcop Iuliu Hossu, prof. Simona Gruian. Corul profesorilor a fost dirijat de sr. Lucia Bumb din Ordinul Sf. Vasile cel Mare, profesoară de muzică. Între bine-vestitori, s-au aflat preoții: pr. Daniel Tintelecan, pr. Traian Cîmpean, pr. Ioan Ureche, pr. Claudiu Tuțu, pr. Mihai Groza, pr. Edmund Dujardi și pr. Marius Cîmpean; de asemenea, sr. Andreea, din Congregația Maicii Domnului, învățătoare. Împreună cu Ierarhul, au fost gazde: pr. Vaida Tiberiu, diac. Ovidiu Marișca, cancelar eparhial, ipod. Mihai Radu Andrei, secretar episcopal, ipod. Ovidiu Legean, din cadrul Cancelariei eparhiale.

Preasfinția Sa Claudiu, adresând un mesaj dascălilor, le-a spus: „E un moment important, pentru că vestiți bucuria Crăciunului, dar, faceți aceasta în fiecare zi când sunteți în clase, când vă ocupați de elevi, pentru că, de fapt, această bucurie ce astăzi prinde forma specifică a colindelor, e bucuria care ne însoțește în fiecare moment de-a lungul anului. Și este important să ne aducem aminte de ea, să o păstrăm în suflet pentru a o transmite. Sunt destul de multe situații, evenimente care încearcă să ne fure această bucurie. Și e o luptă pe care trebuie să o duceți în sufletele voastre, fiindcă luptați nu numai pentru voi, ci și pentru elevi. E important să rămâneți senini, să rămânem în pace și bucurie pentru a avea ce transmite.”

„E important ca, împreună cu bagajul de cunoștințe specifice pe care, în funcție de specializare, le transmiteți, acest bagaj să fie învelit, așa ca și cadourile de Crăciun, în bucuria, pace, liniște și cred că este cumva specificul liceului nostru și a liceelor catolice care își sprijină activitatea de învățământ pe o bază spirituală. Aici este și valoarea și plusul pe care îl putem aduce, pe lângă partea tehnică, rațională, de cunoștințe teoretice: să avem și această zonă spirituală de bucurie pe care să o transmitem copiilor. Ambele vor fi foarte importante pentru ei în viața care îi așteaptă. Este bine să fie un nivel înalt de competențe specifice, dar știți bine în viața de zi cu zi, de multe ori, nu știm ce să facem cu acest bagaj dacă nu avem o bază spirituală solidă, care să ne ajute să facem față provocărilor. Vorbim și de provocările la nivel mondial, de război, pandemie, dar și provocări în familiile noastre, în viețile noastre.”

„De aceea, vă mulțumesc că mi-ați adus și mie aminte de bucurie; aducându-mi aminte, v-ați adus dumneavoastră aminte de bucurie. Avem toate motivele să mulțumim lui Dumnezeu pentru că ne putem vedea, ne putem zâmbi putem respira, că avem un spațiu în care să ne simțim bine. Vedem că există aproape de noi persoane care nu pot să beneficieze de astfel de lucruri normale, naturale, obișnuite pentru noi. Pentru fiecare clipă din viața noastră putem mulțumit Domnului. Astăzi am mulțumit cântându-i și mulțumindu-i în mod specific pentru Sărbătoarea Crăciunului.” Colindătorii au fost serviți cu bunătăți iar la ieșire au fost pregătite pentru ei și coșuri cu cărți, „cu bunătăți intelectuale”.

„Am plecat să colindăm, Domn, Domn să înălțăm…” și-a început, în continuare colindul grupul din Mișcarea Focolară care activează și pe teritoriul Eparhiei de Cluj-Gherla. Au fost primiți în sala de ședințe a Episcopiei de Cluj-Gherla de către Ierarh și cei ce îi însoțeau, și, după ce au colindat, Preasfinția Sa le-a adresat cuvinte despre bucuria Nașterii Domnului, de mulțumire și întărire în credință. Între colindătorii focolari s-au aflat preoții: pr. Ovidiu Lăpuște – care a făcut și urarea tradițională de Crăciun, pr. Iosif Vereșezan, pr. Iuliu Bontaș și pr . Serafim Vescan. Episcopul de Cluj-Gherla le-a descris focolarinilor importanța misiunii lor, aceea că pot, ca laici, să ofere o mărturie în Biserică. „Cu toții suntem parte din Biserică, în stări diferite, dar cu toții avem de învățat unii de la alții. Și am avut ocazia, de când sunt aici, să văd mărturii foarte profunde din zona laică și pentru aceasta vă mulțumesc. Mă simt cu adevărat bogat văzându-vă aici și știind ceea ce stă în spatele prezenței de astăzi și misiunea pe care o faceți e un mare dar pentru Biserică și pentru mine în acest moment. De aceea, vă mulțumesc pentru vestea bună și bucuria de care ne-ați adus aminte, avem nevoie, în timpurile pe care le trăim, să ne aducem aminte că există motive de bucurie și așa cum ați cântat la sfârșit, Maica Sfântă, chiar și în sărăcie se bucură de Pruncul Isus.”

„Așa e și misiunea noastră de creștini, nu ne bucurăm fiindcă lucrurile merg întotdeauna bine, chiar în situația de astăzi nu am avea motive de bucurie, dar bucuria noastră stă în prezența pruncului Isus lângă noi. Trăim în fiecare zi cu Pruncul Isus care vine blând și în sărăcie și simplu, nu spectaculos, ci vine așa cum e de multe ori și viața noastră. Și noi suntem în aceeași situație și de aceea avem nevoie de ajutorul Maicii Sfinte și a Sfântului Iosif și a Pruncului Isus pe care să îl păstrăm în inimi, în sărăcia și în simplitatea noastră. Ne definește prezența Pruncului Isus în viața noastră și dacă îl avem și cultivăm prezența Lui și cerem ajutorul Maicii Sfinte și a Sfântului Iosif, atunci redescoperim că viața noastră este importantă așa cum este ea și că există o profeție și pentru noi. Dar, o descoperim și o redescoperim încontinuu și împreună de cele mai multe ori, fiindcă, într-un fel sau altul, suntem îngeri unii pentru alții, care, în primul rând vestim bucuria, dar vestim și planul lui Dumnezeu. Și descoperim planul lui Dumnezeu pentru noi și vorbind cu ceilalți, sau ascultând glasul celuilalt sau mai ales, ascultând glasul îngerului prin celălalt. În felul acesta descoperim că avem o misiune extrem de importantă fiecare dintre noi. Suntem o mână de oameni, dar, o mână de oameni împreună cu Isus, cu Maica Sfântă, cu Sfântul Iosif, pot schimba fața pământului. Să ne ajute Bunul Dumnezeu să fie așa! Sărbători fericite și vă mulțumesc!”.

Au urmat, „de cel mai de departe”, tinerii din Beclean și preoții lor, pr. Felician Neagoș și pr. Moldovan Cosmin. Împreună cu ei, au colindat și membri ai Asociației Zileos. Colindele au fost însoțite de acompaniament de chitară, prin tinerele chitariste pregătite de pr. Felician Neagoș, care au adus un plus de emoție și comuniune spirituală în jurul Sfintei Iesle a Nașterii Mântuitorului. Pr. Felician a adresat Preasfințitului calde urări de „colindători cu gândul bun”, invitându-l, „cu toată dragostea”, și la Beclean. Preasfinția Sa Claudiu le-a mulțumit că au venit „cel mai de departe”, le-a spus: „Întotdeauna când sunt grupuri de tineri, de copii, de adulți din parohie, mă bucur pentru faptul că simțim comuniunea care există între noi”. I-a asigurat: „Eu vă port în rugăciune, chiar de la distanță. Felul specific al vostru în care ați vestit bucuria, cu chitare – știu că pr. Neagoș e implicat de mult timp în îndrumarea voastră, împreună cu pr. Alin, acum cu pr. Cosmin, și sunt aproape de voi. E important să simțiți că Biserica e aproape de voi.”

„Voi sunteți un dar pentru Biserică și, de aceea, mulțumesc întotdeauna preoților și adulților care se ocupă de voi, fiindcă fiecare dar are și o parte de fragilitate și atunci e nevoie să simțiți apropierea Bisericii, e nevoie să vă simțiți parte a Bisericii. Vă mulțumesc că ați venit să colindați la Cluj, la Episcopie. Aș vrea să vă simțiți bine aici, să vă simțiți acasă, pentru că, indiferent că suntem în Cluj, sau Blaj, sau la Baia Mare, în Lugoj sau București, la Oradea, toți suntem fiii și fiicele acestei Biserici. Mulțumesc mult pentru colindă, Sărbători fericite!” Un moment emoționant a fost interpretarea, de către pr. Felician Neagoș secondat de tineri, a colindului Episcopului Iuliu Hossu și a unei colinzi din închisoare.

Un grup din Reuniunea Mariană eparhială a continuat șirul colindelor cu Monica Culea, președinta Reuniunii Mariane și pr. Florin Pop, îndrumător spiritual, la nivel eparhial, al asociației. Ierarhul i-a întâmpinat cu bucurie, pentru faptul că au adus vestirea luminoasă a Nașterii Domnului și, pentru că ei amintesc în mod special de Preasfânta Fecioară Maria, căreia îi sunt dedicați și ostași devotați. Au încheiat programul zilei, dar nu și noianul colindelor ce încălzesc în acest timp omenirea înzăpezită de frigul prea multor dezbinări, un grup de copii purtători ai mesajului de împăcare și iubire. Au fost urmați de colindul familiei lor extinse, preoți – pr. Claudiu Tuțu și pr. Florin Pop – și credincioși ai parohiei „Sf. Nicolae”, Florești – Cluj. Cei mici au fost însoțiți în ritmul cântecelor de Sara Marișca, coordonatoarea corului copiilor din parohie.

Privind mai ales la inocența copiilor, Episcopul de Cluj-Gherla a vorbit colindătorilor din Florești despre Pruncul Isus, Dumnezeu, care „vine într-un mod atât de simplu și umil, și sărac, se pune la dispoziția noastră, și noi, de multe ori ne credem mult mai presus decât El.” De aceea, a continuat, „este un moment în care să ne aducem aminte că avem nevoie să ne aplecăm unii asupra celorlalți așa cum fac copiii aceștia minunați, să avem grijă de ceilalți, să vedem când au nevoie de ajutor din partea noastră, poate chiar și numai de un zâmbet. Vă mulțumesc că ne-ați adus această veste bună pentru că ne privește pe toți. Toți avem nevoie să ne aducem aminte că indiferent de haina și de rangul pe care îl purtăm suntem niște mici și săraci copii ai lui Dumnezeu, de care Dumnezeu are grijă. Trebuie să rămânem mici indiferent de vârsta pe care o avem și de ce nivel avem în societate.”

„În felul în care voi ați cântat astăzi, și mai ales copiii, la început, ne-au adus aminte că suntem o familie și că comuniunea trebuie să ne caracterizeze. Cred din tot sufletul că asta cere Dumnezeu de la noi. Și dacă suntem în Biserică implicați ca ierarhi sau parohi responsabili, sau copilași, cu toții avem datoria să creăm comuniune, să facem în așa fel încât comuniunea să se extindă în jurul nostru, și să nu mai creăm bariere și etichete artificiale.” Preasfinția Sa Claudiu a dorit tuturor „Sărbători fericite!”, asigurându-i de rugăciunea și de apropierea sa sufletească.