Colindători la PS Claudiu – ziua a IV-a

Publicat pe: 24 decembrie 2022|Secțiunea: Ştiri|

Colindători la Preasfințitul Claudiu – Surorile Baziliene colindă la Mănăstirea Maicii Domnului – Sanctuar Arhiepiscopal Major

Cea de-a IV-a zi în care Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla a primit colindători, a avut ca moment central colindul Surorilor Baziliene, care au venit în capela Mănăstirii Maicii Domnului – la Sanctuarul Arhiepiscopal Major de pe str. Romul Ladea, Cluj-Napoca. Surorile Ordinului Sfântului Vasile cel Mare (OSBM) au fost primite de către Preasfinția Sa Claudiu, de pr. Vasile Tofană SJ, Vicar general, și de Maica Teodorina, superioara generală, împreună cu surorile Congregației Maicii Domnului (CMD). Surorile Baziliene au venit la colindat împreună cu Maica Veridiana, superioara provincială OSBM și cu familia pr. Ioan Pop, capelan al Mănăstirii OSBM „Sfânta Macrina”, ai cărui fii gemeni, Andrei și Vlad, au însoțit prin cânt de vioară colindul surorilor, iar soția sa, Alina Laura, a dirijat corul surorilor OSBM.

A fost un timp de întâlnire și împreună-apropiere de Ieslea Sfântă: cu magii, cu păstorii, cu întregul Univers în uimire – pentru a privi chipul Pruncului, a-I descoperi menirea și lumina, împreună, în spiritualitatea plină de pace a Mănăstirii, în adorație și veghe. A fost un timp și personal: timp, pentru a contempla Pruncul divin în peștera propriului suflet și a păstra cele aflate despre El în inimă, asemenea Mariei, Maica Sfântă. „Să fii, gazdă, vesel, bun, ca în ziua de Crăciun / Să-nchinăm cu cruci pe masă, să fii gazdă sănătoasă! (…) / Să-nchinăm de-o dalbă floare, s-aveți toți în rai intrare / Să-nchinăm de-un crin frumos, să ne fie de folos / nouă, și neamului nost, de Nașterea lui Cristos!” – sunt doar câteva dintre versurile urării tradiționale făcută „gazdelor” – PS Claudiu și surorile CMD – de către pr. Ioan Pop, capelanul OSBM, versuri ce cuprind darurile Crăciunului, din strămoși invocate și așezate la temelia vieții de credință și a vieții zilnice: binele, bunătatea, bucuria împărtășită, înălțarea privirii pline de speranță spre viața veșnică – sunt versuri ce poartă și transmit credința ancestrală în nemurire, în biruința luminii, a Păcii, în Cristos.

Părintele a mai spus: „Așa cum știm, Crăciunul e bucuria Nașterii Domnului și e sărbătoarea bucuriei de a fi împreună! Ne bucurăm că surorile pot fi împreună, ne bucurăm că și noi, ca familie putem fi împreună… și mulțumim că ne-ați primit și că ne puneți mereu împreună unii cu alții – surorile cu frații, cu credincioșii Eparhiei, ne bucurăm să fim o familie, ne bucurăm să fim copiii lui Dumnezeu.” Preasfinția Sa Claudiu a răspuns amintind iar și iar de bucuria de a fi „toți împreună în jurul Pruncului Sfânt”. A spus: „Crăciunul este momentul bucuriei. Dar, persoanele consacrate, consider că sunt o bază puternică pentru bucurie și, de aceea, ele se află în «inima Episcopiei» și în inima mea, ca și bogăție spirituală, fiindcă, dacă în lumea de astăzi bucuria este atacată, și în multe suflete tinde să dispară, persoanele consacrate, surorile, frații, trebuie să fie o bază pentru bucurie, pentru ei și ca să readucă bucuria în sufletele celorlalți.”

„Voi, de fapt, prin voturile pe care le aveți, prin carisma pe care o purtați, prin moștenirea spirituală a Sfântului Vasile cel Mare, a Sfintei Macrina, a atâtor sfinți care și-au consacrat viața bucuriei, știți ce înseamnă să trăiți bucuria în dificultățile vieții. Și, tocmai voturile depuse vorbesc despre faptul că renunțările, chiar greutățile și durerile din această lume, nu merg împotriva bucuriei. Și dacă știm să le trăim cu Cristos – voi o demonstrați prin viața voastră -, bucuria rămâne în suflete mai puternică decât oricând.” Și, privind la tulburările existente la nivel mondial în perioada actuală, Preasfinția Sa a reafirmat necesitatea trăirii bucuriei care vine din credință. Pentru că: „Mărturia noastră, a persoanelor consacrate, este o mărturie pentru bucurie și pentru pace!” A invitat: „să rămâneți deschiși în fața lui Dumnezeu, să citim semnele timpului împreună, să încercăm să vedem în ce fel, Ordinul, Episcopia, Biserica, răspunde lui Dumnezeu astăzi, aici și acum”.

De aceea, „cântecele și colindele nu sunt niciodată vechi, ci sunt înnoite de ceea ce trăim noi astăzi în slujba Domnului, pentru oamenii de astăzi. Drept urmare, vă invit să cultivați, să cereți darul bucuriei pentru voi, și, avându-l, să îl puteți dărui. Sărbători binecuvântate și un an nou fericit, împreună, toți, ca o mare familie!” A mulțumit, apoi, tuturor pentru comuniune, Maica Teodorina, superioara generală a Congregației Surorilor Maicii Domnului, în numele surorilor CMD. A mulțumit pentru momentele de împărtășire a bucuriei Nașterii Mântuitorului Isus Cristos, cu urarea de „Sărbători sfinte, pline de lumină și har!” Și, „pentru a răsplăti colinda atât de frumoasă”, a împărțit colindătorilor, în dar, câte un șirag al sfântului rozar.