Trei ani de la trecerea la Cer a Preasfinției Sale Florentin

Publicat pe: 15 ianuarie 2024|Secțiunea: Ştiri|

Trei ani de la trecerea la Cer a Preasfinției Sale Florentin: Sfânta Liturghie arhierească și parastas de pomenire în Catedrala din Cluj

Duminică, 14 ianuarie 2023, Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla, a celebrat Sfânta Liturghie arhierească în Catedrala „Schimbarea la Față” din Cluj-Napoca, urmată de slujba parastasului în memoria Episcopului Florentin Crihălmeanu, Păstor al Eparhiei de Cluj-Gherla între 2002 și 2021, la împlinirea a trei ani de la mutarea sa la Cer. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul „Angeli” al Catedralei. Au ajutat la celebrare diaconi, ipodiaconi, studenți seminariști. S-au unit în rugăciune, în jurul Episcopului eparhial, numeroși preoți, surori ale Congregației Maicii Domnului (CMD) – cu Maica Teodorina, superioara generală; Surori ale Ordinului Sfântului Vasile cel Mare – cu Maica Verdiana, superioara provincială; tineri, în număr mare, credincioși – între care și personalități ale vieții publice.

Excelența Sa Ciprian Olnici, secretarul de stat pentru culte, a adus, de asemenea, un omagiu Ierarhului de pie amintire, prin participarea la momentul de rugăciune și comemorare. Apropiați, fii spirituali, colaboratori, credincioși care au primit haruri și binecuvântări prin Preasfințitul Florentin, au venit acum să își exprime gratitudinea și să se roage pentru sufletul său. O altă mulțime s-a aflat în comuniune și rugăciune prin celebrarea transmisă și online, dar și pe postul de televiziune Maria Tv Romania. Mulți dintre cei prezenți în catedrală în această zi a Învierii, zi de duminică, s-au îndreptat la final spre sora Letiția CMD, sora Preasfințitului Florentin, pentru a-i adresa un gând de comuniune și a împărtăși o amintire.

În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa Claudiu – meditând Evanghelia acestei duminici, a 29-a după Rusalii, cu vindecarea celor zece leproși (Luca 17,12-19), dintre care doar unul și-a amintit de recunoștință față de cel care l-a vindecat, Domnul Isus Cristos – a chemat la conștientizarea prezenței lui Dumnezeu, a darului mântuirii Sale. A invitat, astfel, la a se citi Evanghelia – și viața noastră – „cu privirea omului nou”, pentru a vedea darul lui Dumnezeu și a-i mulțumi lui Dumnezeu pentru acest mare dar, obținut pentru noi prin jertfa Sa răscumpărătoare. A vorbit despre o dualitate care se manifestă în această lume, constând într-o perspectivă umană asupra existenței și o altă perspectivă, dată de prezența și lucrarea lui Dumnezeu, așa cum se reflectă în lecturile duminicii.

A invitat la trecerea de la realitatea acestei lumi, „pe care credem că o cunoaștem și o stăpânim”, la realitatea comuniunii, exprimată prin apartenența la Împărăția lui Dumnezeu – care, așa cum relevă sărbătoarea Botezului Domnului, „este în mijlocul nostru”, pentru că prin Botezul creștin facem parte din această realitate nouă. Din această perspectivă, a invitat la descoperirea „miracolelor din viața noastră”: a celor mari, relevate de Evanghelii, sau a celor mici, „pe care doar noi le simțim”, deoarece, a spus: „toate sunt semne ale iubirii lui Dumnezeu pentru noi” și a chemat la recunoștință față de Dumnezeu.

Despre Preasfințitul Florentin, în această zi de rugăciune și aducere aminte, a făcut observația că sunt două perspective din care poate fi privită viața sa și trecerea sa la Cer: „Putem să vedem lucrurile ca o tragedie – un om tânăr, plin de viață, de atâta timp prezent în mijlocul vostru, iubit de poporul lui Dumnezeu și, într-o clipă, totul s-a încheiat”. Dar, a continuat, „putem privi și cu ochi noi și să încercăm să vedem lucrurile minunate care s-au întâmplat, tot în acel moment, tot în acele zile”. A amintit „minunatul imn pe care l-a compus la sfârșitul anului, pentru tineri, legat de timp” (aici) – pe care l-a numit „un imn din tradiția frumoaselor creații ale Bisericii dintotdeauna. Cred că toți am fost pătrunși de acele cuvinte și chiar de modul în care au fost rostite, apropo de darul timpului și cum trebuie să folosim timpul”.

Preasfinția Sa Claudiu a continuat: „Mă gândesc că Preasfințitul Florentin a avut o lumină, fiindcă nu era modul lui clasic de a vorbi, nici tonalitatea clasică” în acel ultim interviu – pentru că „a fost un moment aparte și cred că Dumnezeu i-a dăruit o lumină pentru acel moment și harul pentru a vorbi despre noi, dar și despre el”. A amintit și un alt dar al lui Dumnezeu – acela că a avut prilejul „să își petreacă ultimele clipe într-o mănăstire, într-un loc consacrat lui Dumnezeu, alături de sora Letiția, de tatăl lui, înconjurat de dragostea surorilor, să își petreacă acele ultime clipe – chiar dacă erau de boală și suferință – în taină, în rugăciune, fiindcă nu putea ieși în munca pastorală, a fost un timp de reculegere, de exerciții spirituale pe care le-a trăit în acele clipe”.

A explicat că, dacă privim din această perspectivă, în mod tainic – fiindcă și în viața noastră în mod tainic vedem aceste lucruri –, putem vedea darul lui Dumnezeu și grija lui Dumnezeu pentru aceste clipe”. A mai amintit: „Noi toți și în mod special persoanele consacrate, preoții, Episcopii… ne pregătim în fiecare clipă pentru acel moment”, oferind exemplul Sfântului Pavel care, dacă nu ar fi fost misiunea pe care încă o avea de îndeplinit, ar fi dorit să treacă pe loc în frumusețea Împărăției lui Dumnezeu. Preasfinția Sa Claudiu a subliniat: „Nu suntem făcuți pentru această lume ci pentru lumea din care lipsește durerea, întristarea, suspinarea” și a chemat la încredere: „Ne încredințăm dragostei lui Dumnezeu, providenței Sale și așa îl încredințăm și pe Preasfințitul Florentin”.

Invitând la a privi realitatea din această perspectivă, a afirmat: „Bineînțeles că el continuă să fie prezent. Dar nu ca un gând, nu ca un nume ci concret, aici! Credeți că Fericitul Iuliu Hossu, credeți că Înalt Preasfințitul George, că Preasfințitul Florentin nu sunt aici, împreună cu noi? Credeți că sunt undeva departe? Nu despre aceasta vorbim atunci când ne aducem aminte de comuniunea sfinților? Sunt atâtea mărturii din partea misticilor care ne spun că suntem înconjurați la propriu de cei dragi ai noștri, cei care ne însoțesc cu rugăciunea în mod concret, de lângă noi.”

* * *

  • Preasfinția Sa Florentin, scurtă biografie (pe larg: aici)

S-a născut la Iași, la 17 septembrie 1959, într-o familie de intelectuali, părinții săi fiind Corneliu și Alice Crihălmeanu. A urmat studiile primare și gimnaziale la Turda și Iași, apoi s-a înscris la Liceul nr. 15 din Cluj-Napoca, unde, în 1978, a obținut bacalaureatul. În perioada 1979-1984 a fost student al Facultății de Tehnologia Construcțiilor de Mașini, din cadrul Institutului Politehnic, Cluj-Napoca. A profesat apoi, pentru o perioadă, ca inginer mecanic.

Luând contact cu viața în clandestinitate a Bisericii Române Unite, s-a simțit chemat la misiunea preoțească, pentru care a început un drum intens de pregătire. După căderea regimului comunist, din anul 1990 a urmat cursurile serale ale Institutului Teologic Greco-Catolic din Cluj-Napoca. În orașul de pe Someș, în cadrul unei Sfinte Liturghii celebrată în Piața Libertății – cea mai mare Catedrală greco-catolică, deoarece fostele biserici nu fuseseră retrocedate -, la 9 septembrie 1990 a primit hirotonirea preoțească, prin mâinile Episcopului de atunci de Cluj-Gherla, Preasfințitul George Guțiu, mărturisitor al credinței.

Și-a aprofundat studiile în Cetatea Romei, unde a obținut un bacalaureat în Teologie (1992) și licența în Teologie (1994), ca student al Universității Pontificale Urbaniana, fiind, în acest timp, alumn al Colegiului Pio Romeno al studenților români greco-catolici. Mai târziu, în 1 iulie 2005, la această prestigioasă Universitate îi va fi conferit și titlul de doctor în Teologie.

Revenind în țară, din 1994 a îndeplinit funcția de profesor la Institutul Teologic Greco-Catolic din Cluj-Napoca, unde și după primirea demnității episcopale a continuat să predea cursul de Teologie Simbolică, până în ultimul an al vieții. A împlinit, între 1994-1996, funcția de Vicar General al Eparhiei de Cluj-Gherla. În 1996, la 18 iulie, Papa Ioan Paul al II-lea l-a numit Episcop; i-a și conferit, prin impunerea mâinilor, marele dar în Bazilica San Pietro din Roma, unde l-a consacrat Episcop în cadrul celebrării solemne din 6 ianuarie 2007. După consacrarea episcopală, Preasfințitul Florentin a ajutat la constituirea din nou, după anii de prigoană, a structurilor Eparhiei de Cluj-Gherla, ca Episcop auxiliar, alături de IPS George Guțiu.

După retragerea din activitatea publică a Înalt Preasfințitului George Guțiu, Sfântul Părinte Ioan Paul al II-lea a numit noul Episcop de Cluj-Gherla, pe tânărul Ierarh Florentin, care a fost Înscăunat solemn în Catedrala „Schimbarea la Față” din Cluj-Napoca în 6 august 2002, pornind astfel un pelerinaj pe care l-a parcurs vreme de peste 18 ani. A rămas, până la sfârșit, în mijlocul acestei Eparhii pe care a însoțit-o – ca învățător al cuvântului lui Dumnezeu, administrator al Sfintelor Taine și conducător al turmei încredințate – pe urmele pașilor înaintașilor, la o autentică viață spirituală, la mântuire. Un moment semnificativ al episcopatului său a fost numirea sa, de către Papa Ioan Paul al II-lea, ca membru al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor. A militat întreaga viață pentru unitate, atât pe plan local, cât și prin participarea sa la întâlnirile Comisiei Mixte Internaționale de Dialog Teologic între Biserica Ortodoxă și Biserica Catolică.

A luat parte, de fiecare dată cu emoție și bucurie, la marile evenimente din viața Bisericii. Cea mai mare împlinire și prilej de recunoștință adusă lui Dumnezeu a fost, pentru Preasfinția Sa Florentin, participarea la Sfânta Liturghie însoțită de Ceremonia beatificării, de către Sfântul Părinte Francisc, a celor șapte Episcopi greco-catolici martiri, la Blaj, pe Câmpia Libertății, în 2 iunie 2019. A dedicat ultimii ani pastorali promovării și recuperării memoriei marelui său înaintaș, acum Fericitul Arhiereu Iuliu Hossu, care la nivelul Eparhiei de Cluj-Gherla a fost aniversat, în 2017, la centenarul episcopatului; în 2018, în centenarul Marii Uniri; și în 2019, anul aducerii moaștelor la reședința episcopală din Cluj și al beatificării sale.

S-a rugat periodic, împreună cu întreg corpul episcopal, la mormântul Sfântului Petru, în cadrul vizitelor ad limina apostolorum, reînnoindu-și de fiecare dată angajamentul urmării depline a lui Cristos, după motto-ul sub care și-a începutul și așezat întreaga misiune ca Episcop de Cluj-Gherla: „Christo omnino nihil praeponant” (Sf. Benedict) – „Să nu pună absolut nimic înaintea lui Cristos”.

Și-a încheiat pelerinajul pământesc răspunzând ultimei chemări a Bunului Păstor la 12 ianuarie 2021, la Mănăstirea Maicii Domnului din Cluj-Napoca. Rămâne în memoria celor ce l-au prețuit, ca dar al lui Dumnezeu pentru fiecare, cu iubirea sa pentru natură și înălțimile munților, pentru meditație, rugăciune, și mai ales prin iubirea sa pentru oameni și bucuria de a se afla în mijlocul lor. A fost Episcop al tinerilor și al copiilor spre care s-a îndreptat mereu cu ocrotire, dornic să le descopere, să le transmită lumina credinței.

Prin cele amintite și prin mult mai multe, prezența sa spirituală rămâne vie și în Eparhia pe care a păstorit-o. Fie ca Bunul Dumnezeu pe care l-a slujit cu credință în viața pământească să îi facă parte la masa Ospățului ceresc împreună cu sfinții și cu drepții, în lumina Împărăției Sale nepieritoare. Odihnească-se în pace!