Anunț: Ziua Vieții Consacrate va fi celebrată în Catedrala din Cluj

Publicat pe: 30 ianuarie 2024|Secțiunea: Anunţuri|

Ziua Vieții Consacrate, eveniment anual prin care este evidențiată și onorată prezența vie, binefăcătoare și sfințitoare a persoanelor consacrate în Biserică – va fi marcată de către reprezentanții Episcopiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla duminică, 4 februarie 2024, în Catedrala „Schimbarea la Față” din Cluj-Napoca.

Sfânta Liturghie arhierească solemnă va fi celebrată, de la ora 10.30, de către Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul eparhial.

Înainte de începutul Sfintei Jertfe Liturgice, frații și surorile din ordinele și congregațiile de viață consacrată care își trăiesc misiunea pe teritoriul Eparhiei de Cluj-Gherla, vor intra în procesiune în Catedrală, cu lumânări aprinse în mâini, spre a le depune mai apoi la altar.

* * *

La nivel eparhial, Preasfinția Sa Claudiu a dedicat Anul pastoral 2023-2024, rugăciunii. În scrisoarea pastorală de inaugurare a acestui an (v. aici), Ierarhul a îndemnat: „În acest An Pastoral să cerem ajutorul Domnului și ocrotirea Maicii Sfinte pentru ca toți, împreună, în Familia Eparhiei de Cluj-Gherla și în unitate cu întreaga Biserică Catolică, să redescoperim tainele rugăciunii, iar rugăciunea să devină dialog și comuniune!”

Recent, în întreaga Biserică Catolică, Sfântul Părinte Papa Francisc a dedicat anul calendaristic 2024, rugăciunii – activitate esențială a persoanelor consacrate. „Rugăciunea este respirația credinței”, a arătat Pontiful (v. aici) și a invitat la o pregătire, pentru ca acest timp să devină „semnificativ pentru a mări certitudinea credinței noastre și încrederea în mijlocirea Fecioarei Maria și a sfinților.”

A numit, în acest an al rugăciunii, ca „foarte prețioasă”, „contribuția persoanelor consacrate, îndeosebi a comunităților de viață contemplativă”. Papa a invitat: „Doresc ca în toate Sanctuarele din lume, locuri privilegiate pentru rugăciune, să crească inițiativele pentru ca fiecare pelerin să poată găsi o oază de seninătate și să pornească din nou cu inima plină de mângâiere. Fie ca rugăciunea personală și comunitară să devină neîncetată, fără întrerupere, conform voinței Domnului Isus (cf. Lc 18,1), pentru ca Împărăția lui Dumnezeu să se extindă și Evanghelia să ajungă la fiecare persoană care cere iubire și iertare.”

* * *

Ziua Vieții Consacrate a fost instituită în anul 1997 de către Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea, spre a fi sărbătorită anual, la 2 februarie, când se face pomenirea „Întâmpinării Domnului nostru Isus Cristos în Templu”. În Eparhia Greco-Catolică de Cluj-Gherla, celebrarea publică a Zilei Vieții Consacrate a fost organizată, de-a lungul timpului, în duminica proximă acestei sărbători.

Programul va fi transmis în direct pe posturile Maria TV și Radio Maria.