Festivitatea de premiere a Concursului transdisciplinar pentru elevi „Omul și Sacrul”

Publicat pe: 24 mai 2024|Secțiunea: Ştiri|

Joi, 23 mai 2024, în Aula „Cardinal Iuliu Hossu” din Catedrala Martirilor și Mărturisitorilor sec. al XX-lea din Piața Cipariu, Cluj-Napoca, s-a desfășurat festivitatea de premiere a elevilor care s-au remarcat prin cele mai bune lucrări realizate în cadrul Concursului regional transdisciplinar pentru elevii din învățământul preuniversitar „Omul și Sacrul”. Este vorba despre un proiect avizat de Ministerul Educației Naționale, inclus in calendarul CPPERI poziția 745, care se adresează elevilor din învățământul preuniversitar indiferent de apartenența lor religioasă. În prezent, concursul se află la cea de-a VI-a ediție și se desfășoară în organizarea Liceului Greco-Catolic „Inochentie Micu” din Cluj-Napoca, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Cluj, Episcopia Română Unită cu Roma Greco-Catolică, de Cluj-Gherla, și cu Colegiul Național „George Barițiu” din Cluj-Napoca.

Festivitatea a avut loc cu participarea Preasfinției Sale Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla, a prof. Simona Gruian, director al Liceului și coordonator al proiectului, a cadrelor didactice și elevilor Liceului Greco-Catolic „Inochentie Micu”. Au fost prezenți elevii premianți împreună cu profesorii lor, precum și cu părinți. Din partea Episcopiei de Cluj-Gherla au mai fost de față pr. Mircea Marțian, protopop de Cluj I; pr. Claudiu Tuțu, director al Biroului pentru Educație și Cultură Catolică. Au participat, de asemenea, invitați din mediul cultural, artistic, universitar clujean, între care prof. dr. Valentin Orga, istoric și director al Bibliotecii Centrale Universitare „Lucian Blaga”; prof. univ. dr. Cristian Bonțan, de la Universitatea Babeș-Bolyai; poetul Dumitru Cerna – delegat al Uniunii Scriitorilor din România; și doamna Giovana Moț – director al Galeriei Cluj Art. Au fost de față, de asemenea, membri ai Cenaclului literar „Crescendo” împreună cu pr. Edmund Dujardi.

În deschiderea festivității, prof. Simona Gruian a amintit partenerii implicați în acest proiect, atât din județul Cluj, cât și de la școli din 12 județe din țară: Bihor, București, Alba, Iași, Suceava, Maramureș, Ilfov, Teleorman, Neamț, Constanța, Dolj, Buzău, București. A evidențiat faptul că au fost înscrise, în cadrul concursului, un număr de 324 lucrări. Tema din acest an, „Credință. Pace. Comuniune”, a fost oglindită în 5 secțiuni: Literatură (Creație literară, Eseu, Proză), Geografie – Turism Religios; Arte (Pictură, Fotografie, Colaj), Religie și Filozofie. Scopul acestui concurs a fost „acela al exprimării religiozității (trăirii spirituale) prin formele creative ale artei și cercetărilor din perspectiva științelor umaniste.”

Prof. Simona Gruian, ca și coordonatoare a acestui proiect, a explicat tema actualei ediții și modul în care a fost reflectată de lucrările premiate la concurs: „Tema din acest an ne-a invitat să reflectăm asupra unor concepte fundamentale ale existenței noastre: credința, pacea și comuniunea. Aceste valori, profund interconectate, ne oferă nu doar răspunsuri la întrebări esențiale, ci și căi spre o lume mai bună și mai unită. Credința, indiferent de forma sa, ne dă puterea de a continua și de a spera. Ea este sursa rezilienței noastre și farul care ne ghidează prin incertitudinile vieții”.

„Pacea, pe de altă parte, nu este doar absența conflictului, ci și o stare de armonie interioară și exterioară, o punte între indivizi. Iar comuniunea ne amintește de legăturile noastre profunde, de o conexiune ce depășește orice înseamnă granițe lingvistice, istorice, culturale, fiindcă, în esență, faptul că suntem cu toții oameni este aspectul care contează cu adevărat.

Comuniunea presupune respect, toleranță, empatie și duce la constituirea de societăți puternice care adăpostesc indivizi fericiți, liniștiți și împliniți.” A subliniat: „Toate aceste definiții, aceste idei, aceste mesaje s-au regăsit în diverse forme și în lucrările concurenților de față.”

A urmat un mesaj din partea doamnei inspector școlar general Marinela Marc – care a anunțat absența sa, cu regret, în ultimul momentul, având o ședință urgentă la Minister, transmițând însă prin doamna inspector școlar de specialitatea Limba română, Smaranda Graur, felicitări doamnei director pentru acest proiect inedit, mult succes la edițiile următoare, faptul că sufletește este alături de premianți și de toți cei prezenți și implicați în acest proiect. Luând cuvântul, Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla, a felicitat elevii câștigători și pe toți cei ce au luat parte la acest concurs.

A urmat festivitatea de premiere, în care elevii au primit diplome, premii în cărți și diferite surprize din partea sponsorilor actualei ediții. În cadrul programului, au prezentat momente artistice două formații ale Liceului Greco-Catolic „Inochentie Micu”: Corul „Vox Lucis” dirijat de sora Lucia OSBM și Grupul instrumental „Zileos” coordonat de pr. Edmund Dujardi. Organizatorii adresează mulțumiri speciale doamnei Amalia Gurzău, inspector școlar pentru educație permanentă și activități extrașcolare și comunicare instituțională, pentru întreg sprijinul și încrederea acordată acestui proiect de-a lungul timpului.