PS Claudiu: Prima Împărtășanie, un moment cheie al inițierii creștine

Publicat pe: 17 iunie 2024|Secțiunea: Ştiri|

Duminică, 16 iunie 2024, cu o săptămână înainte de celebrarea hramului ei, parohia „Coborârea Spiritului Sfânt” din cartierul Mănăștur din Cluj-Napoca a primit vizita Episcopului eparhial, PS Claudiu. Cu această ocazie, sărbătoarea parohiei a fost întregită de primirea Primei Împărtășanii în mod solemn de către 5 copii pregătiți de-a lungul anului școlar de către cateheții parohiei. Episcopul a fost întâmpinat de paroh, pr. Ovidiu Lăpuște, și vice-paroh, pr. Mihai Kiss, alături de preoții invitați: pr. Mircea Marțian, protopop de Cluj I, pr. Daniel Tintelecan, din parohia Gilău, și pr. Iuliu Bontaș, din parohia Feldru – Vatra Satului. L-au mai întâmpinat diaconul Romulus Iușan, care a și slujit la Liturghie, alături de trei seminariști. Episcopul, preoții și copiii au intrat în procesiune în biserică, Liturghia începând la 11:30.

La predică, PS Claudiu a început făcând referire la Evanghelia zilei: „«Eu nu pentru lume mă rog, ci pentru cei pe care mi i-ai dat Mie din lume.» Și astăzi, aceste cuvinte răsună în mod cu totul special pentru Sophie, Sira, Sara, Ami și Albert, și pentru familiile lor. Sigur răsună pentru noi toți, dar astăzi în mod special pentru ei. Isus îi avea în rugăciune încă din momentul în care își înălța ochii înspre Tatăl, înaintea patimii Sale. Și de aceea aș vrea să vă invit să ne gândim la acest moment de astăzi, în care acești minunați copii îl vor primi în mod solemn pe Isus în sufletele lor, în viețile lor.” Amintind că Botezul, Mirul și Euharistia sunt Sacramentele de inițiere creștină, Episcopul a vorbit despre credința care trebuie cunoscută și asumată; copilul trebuie să devină responsabil, „adică abil în a răspunde”, în primul rând „la întrebările legate de credință”, dar și la marile întrebări ale vieții. S-a oprit apoi la patrimoniul de credință și la cel liturgic, care trebuie transmise fără alterare generațiilor viitoare.

În a doua parte a predicii, pornind de la cuvântul „mărire/preamărire”, Ierarhul a făcut distincție între termenul „mărire” în accepțiunea lumii și ce este „mărirea” în fața lui Dumnezeu, arătând că „mărirea lui Dumnezeu are legătură cu iubirea Tatălui. Mărirea noastră, demnitatea noastră stă în faptul că suntem iubiți de Dumnezeu”. „Suntem iubiți de Dumnezeu”, a continuat el, „nu fiindcă suntem buni sau sfinți sau drepți. … Dumnezeu nu pune o condiție (iubirii Sale). Fiindcă dacă ar pune o condiție, ar fi grav pentru fiecare dintre noi. Dumnezeu nu ne-ar putea iubi niciodată dacă ar fi pe merit. … Dumnezeu ne iubește în mod gratuit.” În fine, a treia parte a predicii a fost despre bucurie. „Atât de ușor uităm de bucurie atunci când vorbim despre creștinism. O putem vedea și din percepția pe care creștinismul o are în mediile laice. Pare că Biserica nu face altceva decât să spună: «Nu poți face aceasta, nu poți face aceasta, nu poți face aceasta…» Ori în Evanghelia de astăzi, chiar la finalul ei, Isus îi spune Tatălui: «Acum însă Eu vin la Tine și acestea le grăiesc cât sunt în lume, pentru ca bucuria Mea să o aibă deplin în ei.”

De fapt, a continuat Episcopul Claudiu, „scopul venirii lui Isus pe Pământ pentru noi este mântuirea și deci bucuria, fericirea”. „Astăzi este o celebrare a bucuriei. În momentul în care Arhanghelul Gabriel îi apare Maicii Sfinte, ce îi spune? «Bucură-te, Marie!» Atunci când noi recităm Rozariul, noi repetăm acest îndemn al îngerului și îngerul ne invită și pe noi să ne bucurăm împreună cu Mama noastră, cu Maria. «Bucură-te, Marie!» Ne aducem aminte că și noi trebuie să ne bucurăm.” A îndemnat spre final: „Să credem că Isus Cristos este prezent în continuu în viața noastră. Cel rău – și lumea prin el – încearcă să ne fure această bucurie. Exorciștii ne spun că una dintre acțiunile tipice ale celui rău este să ia bucuria din sufletele oamenilor, în orice fel. … Noi trebuie să citim (însă) lumea prin lentila Sfintei Scripturi, care ne spune că Isus este prezent în această istorie, aparent plină doar de crime, de teroare, de durere, de războaie. Și că Maica Sfântă este tot timpul lângă noi. Și de aceea trebuie să ne bucurăm.”

Înainte de Crez, copiii au făcut profesiunea de credință, cu înnoirea promisiunilor de la Botez. La momentul Împărtășaniei, ei au fost primii care au primit Trupul și Sângele lui Isus Cristos din mâinile Episcopului eparhial. După Liturghie a avut loc o scurtă celebrare inspirată de viața Fer. Carlo Acutis, a cărui canonizare este acum la orizont, odată cu recenta recunoaștere a unui al doilea miracol mijlocit de el. În cadrul celebrării, pr. Mihai Kiss a prezentat pe scurt viața Fericitului Carlo, iar partea citită de copii a inclus câte un citat din tânărul italian și o rugăciune inspirată de viața lui. Finalul celebrării i-a aparținut Episcopului, care a spus: „Vă invit la final să ne rugăm cu toții, cerând mijlocirea Fericitului – și în curând Sfântului – Carlo Acutis pentru acești frumoși copii, ca ziua de astăzi să fie începutul unei călătorii minunate a lor și a familiilor lor pe autostrada ce duce spre cer. Fericite Carlo, mijlocește pentru ei harurile necesare pentru a-l iubi pe Cristos din Euharistie așa cum l-ai iubit tu; pentru a-și trăi credința așa cum ți-ai trăit-o tu; pentru a o răspândi între semenii lor așa cum tu ai făcut-o. Te rugăm să inspiri în ei idealuri înalte, ca viețile lor să devină o laudă adusă lui Dumnezeu Tatăl care ne-a creat, lui Isus Cristos care ne-a răscumpărat și Spiritului Sfânt care ne sfințește. Amin.”

A urmat momentul diplomelor și al cadourilor, iar apoi pr. Ovidiu Lăpuște a adresat mulțumiri Ierarhului și a făcut o retrospectivă a unor activități din parohie din ultimii doi ani. În continuare s-au făcut tradiționalele fotografii ale familiilor cu Episcopul, preoții și cateheții, după care familiile au ieșit în fața bisericii la o agapă. Episcopul li s-a alăturat, oprindu-se pe rând la fiecare dintre cele cinci familii și stând de vorbă cu acestea. Amintim că evenimentul de duminică a fost încununarea unui drum de pregătire de circa opt luni de zile, cu întâlniri săptămânale de 90 de minute. Pe 10 iunie copiii au avut o evaluare finală, în scris cu cateheții, iar apoi oral, individual, cu preoții. În fine, sâmbătă a avut loc Prima Spovadă: copiii au venit la ora 15 la biserică, iar după un moment spiritual și-au făcut examinarea conștiinței. La ora 17 la biserică au sosit și familiile copiilor, părinții rugându-se în timp ce copiii lor se spovedeau.