PS Claudiu: Noi suntem „Toți Sfinții”
În Duminica Tuturor Sfinților, o nouă ediție a pelerinajului tradițional la mănăstirea OSBM din Molișet
Pelerinajul tradițional din Duminica Tuturor Sfinților la mănăstirea călugărilor bazilieni „Coborârea Spiritului Sfânt” din Molișet, (com. Târlișua, jud. Bistrița-Năsăud) – protopopiatul Beclean, a reunit sute de credincioși din întreaga Eparhie de Cluj-Gherla, de pe Valea Țibleșului, din Maramureș, din Eparhia de Oradea, din alte zone ale Transilvaniei. Mulți au venit în frumosul port popular, cum încă se obișnuiește prin satele românești. Pelerinii au sosit, ca în fiecare an, cu mașini personale, autocare, sau în grupuri care s-au deplasat o porțiune de drum pe jos în cântări de laudă adusă Domnului și Maicii Sfinte, cum obișnuiau înaintașii să se roage la mănăstiri în marile sărbători. În acest an, 2024, pelerinajul anual la mănăstirea OSBM din prima Duminică după Rusalii, a ajuns la cea de-a 32-a ediție.
Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla s-a aflat în mijlocul sutelor de pelerini sosiți la Molișet, răspunzând invitației călugărilor bazilieni ai Provinciei Române a Sfinților Apostoli Petru și Pavel, invitație adresată prin comunitatea din Molișet a OSBM condusă de ierom. Dominic Huja. Au luat parte la pelerinaj și la celebrarea de hram din Molișet, de la casele generale din Italia, pr. Robert Roman Lisseiko – de origine ucrainean -, Superiorul general al Ordinului Sfântului Vasile cel Mare (Ordinul Bazilian al Sfântului Iosafat), și, Maica Marcela Runcan, Superioara generală a Ordinului Surorilor Sfântului Vasile cel Mare. S-au unit în rugăciune și au fost de față, în număr mare, persoane consacrate, între care: Maica Teodorina, Superioara generală și surori ale Congregației Maicii Domnului, Maica Veridiana, Superioara provincială și surori ale Ordinului Sfântului Vasile cel Mare, și, împreună cu ele, o soră OSBM din SUA, sr. Mary.
Sosind la mănăstirea OSBM din Molișet, Preasfinția Sa Claudiu a fost salutat de pr. protoarhimandrit Robert, de pr. protoegumen Ioan Albu, Superiorul Provinciei OSBM din România, de pr. Vasile Tofană, Vicar general al Eparhiei de Cluj-Gherla și de pr. Cristian Goia, protopop de Beclean, de Teofil Iulian Cioarbă, prefectul jud. Bistrița-Năsăud, de Vlăduț Purja, primarul com. Târlișua, prezenți împreună cu alte autorități locale și județene. De asemenea, a fost întâmpinat de zeci de preoți și preoți călugări, de diaconi, subdiaconi, studenți seminariști. După un moment de pregătire pentru celebrare, Ierarhul, călugării bazilieni și toți clericii s-au deplasat, în procesiune, pe aleea ce urcă de la mănăstire până în curtea bisericii de lemn a mănăstirii (situată la câteva zeci de metri), unde se află altarul exterior la care s-a celebrat Sfânta Liturghie. Răspunsurile liturgice au fost date de corul bisericii greco-catolice din Beclean.
Cuvântul de învățătură a fost rostit de Preasfinția Sa Claudiu care a vorbit despre sfințenie. Pornind de la Evanghelia duminicii (Mt 10,32-33.37-38;19,27-30) a spus: „Astăzi este sărbătoarea noastră. Noi suntem «Toți Sfinții». Noi suntem chemați la sfințenie, o sfințenie pe care am primit-o de la Dumnezeu. Primind darul Spiritului Sfânt și noi suntem sfinți de această sfințenie (…). Sfântul Pavel ne spune că noi suntem templele Spiritului Sfânt. Gândiți-vă la ce mare demnitate suntem chemați. Fratele Mihai din Prilog – care are cauza de beatificare deschisă la Roma și cu ajutorul Domnului va fi ridicat la cinstea altarelor -, spunea: «Suntem creați din nimic, dar suntem meniți să împărățim veșnic împreună cu Cristos. Pare un lucru care depășește absolut orice imaginație a noastră. Noi, cei de aici, noi, bieți păcătoși, bieți muritori, să fim chemați să împărățim cu Cristos, nu doar să ne mântuim, nu doar să fim duși în Împărăția Cerurilor, nu doar să fim scoși din puterea morții, dar suntem chemați să împărățim cu Cristos”. A continuat afirmând că această chemare înaltă presupune o alegere radicală – de aceea Evanghelia acestei zile este radicală, Isus cere: „Dacă nu iubește cineva pe Dumnezeu mai mult decât orice în lumea asta, inclusiv propria familie… «nu este vrednic de Mine».” A dat exemplul Episcopilor greco-catolici martiri care L-au ales în mod radical pe Cristos și „prin vocea lui Iuliu Hosu au spus cu toții: «Credința noastră este viața noastră!»”
Preasfinția Sa Claudiu a evidențiat că, în această duminică sunt pomeniți toți sfinții din Cer, dar este o zi și a credincioșilor de pe pământ, cei care prin Botez au fost născuți la o viață nouă, o viață nu pentru această lume. Prin Învierea Sa Isus „a pus în noi lumina vieții veșnice”, dar – a atenționat Ierarhul -, suntem liberi să primim sau să refuzăm această lumină. De aceea, a îndemnat: „astăzi, când suntem cu toții adunați aici, să reînnoim un mare «DA» lui Dumnezeu, împreună cu Maica Sfântă.” A încheiat, spunând: „Aici, acum, suntem înconjurați de sfinții îngeri și de toți sfinții. Să îi luăm ca frați și surori mai mari și să le cerem ajutorul, pentru ca ei să ne ajute să mergem și noi pe urmele lor. Să fie duminica de astăzi sărbătoarea noastră – a Tuturor Sfinților – și cu siguranță ne vom regăsi în adevărata viață, în Împărăția Cerurilor, toți împreună.” Dintre pelerinii care au luat parte la acest mare pelerinaj transilvan, peste 500 au primit, la Sfânta Liturghie arhierească, Sfânta Împărtășanie, pe Cristos Domnul în sufletele lor.
După Sfânta Jertfă Liturgică, Preasfinția Sa Claudiu a mulțumit pr. Robert, Superiorului general al OSBM, pentru prezența sa la sărbătoare și l-a asigurat de susținerea în rugăciune, mai ales în fața problemelor pe care războiul le generează ucrainenilor – despre care, după ce a stat de vorbă cu pr. Robert, și-a dat seama că „noi aflăm doar o mică parte din ceea ce se petrece în Ucraina”. A cerut tuturor rugăciune pentru poporul ucrainean, pentru Episcopii, preoții, călugării, credincioșii din Ucraina. A spus: „Noi ne plângem de multe ori că ne e greu, dar iată că stăm la Sfânta Liturghie în aer liber și ne rugăm liniștiți fără să ne uităm dacă pică ceva din cer. Ceea ce aici nouă ni pare normal și obligatoriu, la frații noștri din Ucraina nu e așa. Ni se pare normal să deschidem un robinet și să curgă apă, să apăsăm pe întrerupător și să se aprindă lumina, să mergem la magazin să ne cumpărăm ceva, ori, atât de ușor aceste lucruri pot lipsi din viața noastră”. A invitat: „să ne aducem aminte să îi mulțumim lui Dumnezeu pentru lucrurile simple din viața noastră, fiindcă sunt adevărate miracole. (…) Fiecare clipă din viața noastră este un dar, să știm să îi mulțumim Celui care ne dăruiește.”
A rostit câteva cuvinte, un mesaj de credință, pr. protoarhimandrit Robert. A vorbit în limba italiană și a tradus pr. Laurean Daboc OSBM. Pr. Robert a îndemnat la o autentică viață creștină și a îndemnat la predicare – la mărturisirea credinței, pentru că Isus a spus apostolilor: „mergeți și predicați”. A spus: „Astăzi Domnul repetă această poruncă, pe care o îndreaptă în primul rând către persoanele tinere pe care le cheamă la viața preoțească și la viața călugărească.” A spus tinerilor: „Să aveți curajul de a răspunde lui Dumnezeu cu un «da», dacă vă cheamă la viața călugărească, la viața preoțească, pentru a împlini această slujire particulară pentru poporul lui Dumnezeu, mergând și predicând Evanghelia.”
A încheiat pr. protoegumen Ioan, cu mulțumiri. A mulțumit Ierarhului, Superiorului general OSBM, preoților, autorităților prezente, corului și tuturor celor care au contribuit la organizarea evenimentului: parohiilor din Molișet și din localitățile învecinate. Pr. Robert i-a oferit Preasfinției Sale Claudiu o icoană a lui Isus Cristos, în semn de prețuire și semn al colaborării în aceeași slujire, a lui Dumnezeu. A urmat, ca în fiecare an, agapa fraternă pregătită cu generozitate de părinții și frații bazilieni, ajutați de surori baziliene și de credincioșii din Molișet și din parohiile învecinate.