Concertul Taberei Muzicale „Pe Aripile Muzicii”

Publicat pe: 8 iulie 2024|Secțiunea: Ştiri|

La Concertul care, în 5 iulie 2024, a încheiat cea de-a VIII-a ediție a Taberei Muzicale „Pe Aripile Muzicii”, desfășurată la Cluj-Napoca în perioada 1-5 iulie 2024, 70 de copii, mulți de la Liceul Greco-Catolic „Inochentie Micu”, dar și elevi ai altor școli, au adus bucurie în Catedrala Martirilor și Mărturisitorilor sec. al XX-lea din Piața Cipariu.

S-au făcut părtași de această bucurie, Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla, pr. Mircea Marțian, protopop de Cluj I, prof. Simona Gruian, director al Liceului Greco-Catolic „Inochentie Micu”, preoți, persoane consacrate – între care Maica Veridiana, Superioara provincială a Surorilor Baziliene din România – profesori, părinți, bunici, prieteni ai micilor artiști, astfel încât în seara concertului Aula „Cardinal Iuliu Hossu” din incinta Catedralei a fost neîncăpătoare.

Programul muzical, pregătit în doar patru zile, timpul pe care elevii l-au petrecut împreună în cadrul taberei, a avut pentru această ediție ca tematică muzica gospel. Cu ajutorul profesorilor coordonatori, copiii și-au dovedit talentul și pasiunea pentru muzică și, la fel ca la edițiile precedente, au prezentat un spectacol minunat, care a fost îndelung aplaudat.

Tabăra Muzicală „Pe Aripile Muzicii”, inițiativă a sr. Lucia OSBM, profesoară de muzică, a fost găzduită de Liceul Greco-Catolic „Inochentie Micu”. Majoritatea profesorilor care s-au ocupat de pregătirea copiilor fac parte din Asociația „Voci Angelice” – formată din membrii Corului „Angeli” al Catedralei „Schimbarea la Față”. Între coordonatorii taberei: Ligia Ignat (care s-a ocupat de partida de vioară), Monica Cerghizan (partida de violă și violoncel), Cristina Pătrașcu-Nagy (grupul de chitariști), Angela David și Diana Jidavu (atelierul de percuție), Monica Răfan (grupa de pian), Ileana Maier (partida de suflători), sora Lucia (a lucrat cu copiii de la blockflote).

În deschiderea programului, sr. Lucia a explicat alegerea tematicii din acest an, a spus: „Muzica gospel este cunoscută pentru profunzimea sa spirituală și energia sa vibrantă având rădăcini adânci în tradițiile creștine. Aceasta nu doar că îmbină elemente muzicale deosebite, ci și transmite mesaje puternice de credință, speranță și iubire. Importanța sa în Biserică este de necontestat, contribuind la întărirea comunității și la înălțarea sufletelor către Dumnezeu.” În continuare, invitatul special al organizatorilor, actorul Bogdan Bob Rădulescu, a introdus publicul în atmosfera muzicii gospel și a prezentat piesele interpretate de copii.

După concert, toți copiii participanți la Tabăra Muzicală au primit diplome de participare. Prin desfășurarea Taberei „Pe aripile Muzicii”, a evidențiat prof. director Simona Gruian mai înainte de momentul înmânării diplomelor – adresând și felicitări pentru organizare prof. Lucia Bumb OSBM, profesoară de muzică la Liceul Greco-Catolic „Inochentie Micu” (INO) – „la INO a fost încântare, a fost bucurie. Mi se pare important că această tabără a avut loc în inima Clujului, în această școală pentru minte și suflet, un liceu fondat cu binecuvântarea Fericitului Iuliu Hossu.”

PS Claudiu și-a arătat de asemenea aprecierea, înmânând diplome profesorilor coordonatori. A încheiat prin cuvinte de felicitare și apreciere, numind concertul „o lecție pentru viața pe care o trăim”, o lecție, prin faptul că viața însăși este ca un spectacol în care „există misiuni, există diferite slujiri, dar toți suntem parte a spectacolului”. Totodată, a numit concertul „un exorcism”, fiindcă într-o lume care dă foarte multe motive de îngrijorare, „bucuria copiilor a scos toate sentimentele negative din sufletele noastre”. Este motivul pentru care Ierarhul le-a mulțumit, atât lor, cât și celor care i-au pregătit. Privind dincolo de granițele acestei vieți, Ierarhul a numit seara „o revelație”, pentru că „așa cum este bucuria trăită aici, la fel va fi și dincolo” – și, mai mult, a continuat, darul bucuriei a fost invocat de Isus în momentul Jertfei Sale. Mântuitorul a spus în rugăciunea către Tatăl: „«Toate acestea le fac pentru ca bucuria lor (a noastră), să fie deplină». De fapt, Isus vrea doar ca bucuria noastră să fie o bucurie deplină, nu o părticică.”

Mulțumiri au mai fost adresate, la încheiere, părinților, tuturor celor care au sprijinit – a fost amintit suportul tehnic oferit de Grigore Mărcuș -, de asemenea, sr. Lucia a mulțumit Anielei Corcheș pentru sprijinul pe partea administrativă și pr. protopop Mircea Marțian, pentru găzduirea concertului.

*** Filmare și procesare video: Cătălin Vasiloiu