Vizita PS Claudiu și Prima Sfântă Împărtășanie în parohia greco-catolică Cojocna

Publicat pe: 8 iulie 2024|Secțiunea: Ştiri|

Duminică, 7 iulie 2024, Preasfinția Sa Claudiu, Episcop de Cluj-Gherla, a vizitat parohia greco-catolică Cojocna, protopopiatul Someș, parohie păstorită de pr. Marius Cîmpean. A fost o zi de har și de reînnoire pentru această parohie, opt copilași, după ce au fost pregătiți cu grijă de pr. Marius Cîmpean, primind Prima Sfântă Împărtășanie solemnă. Întreaga comunitate a localității Cojocna, nu doar greco-catolică, ci și reprezentată de păstorii și membri ai cultelor conlocuitoare, s-a reunit în această zi însorită la biserica greco-catolică, purtând hramul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril, unde s-a celebrat Sfânta Liturghie arhierească.

Preasfinția Sa Claudiu a fost întâmpinat cu pâine și sare în fața bisericii, fiind salutat cu bucurie de Vicarul general și de ceilalți preoți de față, persoane consacrate – surori din Congregația Maicii Domnului, cu Maica Superioară generală CMD, surori baziliene -, de autorități locale, de credincioși, iar copiii i-au oferit trandafiri albi fiindcă venea în numele Domnului, reprezentându-l în virtutea misiunii episcopale pe Blândul Păstor, Domnul Isus Cristos. În biserica parohială a fost celebrată în continuare Sfânta Liturghie în cadrul căreia, după ce au făcut profesiunea de credință, copiii – Ilinca Maria, Răzvan-Alin, Matei-Sorin, Giorgiana Roberta, Iris Teodora, Ștefania-Maria, Tudor-Andrei, Mateo-Georgian – au primit, din mâna Episcopului, pentru întâia oară Trupul și Sângele Domnului. Diaconi, subdiaconi și studenți ai Seminarului Teologic eparhial „Sf. Ioan Evanghelistul” din Cluj-Napoca au ajutat la celebrare. Pricesnele de la împărtășanie au fost cântate de tânăra artistă Ariana Sandor.

În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa Claudiu și-a exprimat bucuria de a se afla din nou la Cojocna, „un loc binecuvântat” unde „diferitele confesiuni coexistă, se întâlnesc, se roagă împreună, ceea ce e un lucru mare.” A meditat Evanghelia din această duminică, a II-a după sărbătoarea Coborârii Spiritului Sfânt (Mt 4,18-23) în care, „Isus începe să își cheme ucenicii”, și, la fel, „Isus ne cheamă și ne-a chemat pe noi”. Pentru că „toți avem o misiune pe acest pământ, Dumnezeu ne-a creat cu un scop”, și, împreună, în Biserică sau în societate, „realizăm un mozaic format din multe bucățele”, în care totul ar trebui să fie în armonie. În această duminică, a adăugat, „Biserica ne cere să reflectăm asupra acestei misiuni”, să conștientizăm că „fiecare, oriunde ar fi, este important în ochii lui Dumnezeu”. Alt aspect al chemării, a arătat Ierarhul, ține de întâlnirea personală cu Isus. Și, cel care vestește altora despre Isus, despre iubirea lui Dumnezeu, poate doar să medieze o întâlnire, poate doar spune, la fel cu Apostolul: „Vino și vezi.”

Preasfinția Sa Claudiu a explicat apoi unde conduce întâlnirea personală cu Isus: la scopul venirii Fiului Dumnezeu pe pământ, și anume, „doar bucuria, dragostea și fericirea noastră”. A adăugat: „Suntem chemați, nu doar să îl iubim pe Dumnezeu, ci și oamenii din jurul nostru. De aceea spuneam că aici este un loc binecuvântat, fiindcă oamenii simt cumva natural această datorie a iubirii față de Dumnezeu și față de aproapele. Cu toții au crezul lor, confesiunea lor, limba lor, dar sunt împreună, fiindcă împreună Îl caută pe Dumnezeu”. A mulțumit pr. Marius, parohul acestei comunități, „fiindcă a continuat acest spirit și l-a înflăcărat. Și, bineînțeles, a încercat și să facă pe lângă lucrurile spirituale și lucruri materiale (…) Și a reușit într-un timp record să facă din acest loc un loc binecuvântat prin rugăciunea voastră, a celor care sunteți aici, sau celor care veniți în acest loc, dar și prin frumusețea lăcașului și dându-i o demnitate cu totul aparte.” Dar, „ceea ce este important de știut este că niciodată nu suntem chemați la niște eforturi extraordinare. Suntem chemați să fim colaboratori ai lui Isus. și ni se pare că suntem departe de înălțimea misiunii la care suntem chemați. Dar, dacă citim cu atenție Evanghelia de astăzi, vedem că Isus ne spune și nouă. «Veniți după mine și vă voi face pescari de oameni». «Eu vă voi» face, nu voi.” A mai subliniat: „bineînțeles că suntem aici și pentru acești copii minunați care îl vor primi pe Isus în mod solemn.”

Pr. Marius Cîmpean a rostit cuvântul său de mulțumire la încheierea Sfintei Liturghii. A mărturisit că a reușit să depășească o problemă de sănătate care l-ar fi putut opri să celebreze în această zi, fiindcă și-a amintit că „Isus a venit să treacă cu noi prin suferință și moarte; nu ne învață să evităm suferința și moartea, ci ne învață să trecem prin ea”, și astfel, a spus, „ne-am putut bucura împreună de rodul pastorației din această comunitate, de acești copii minunați”. Într-un „an al schimbărilor”, a continuat, împreună cu Preasfinția Sa Claudiu au ales această zi pentru a-și exprima recunoștința față de toți cei care i-au fost alături și l-au susținut, atât material și cu rugăciunea, cât și participând, ajutând efectiv, cu tot ce a fost nevoie, pentru programul pastoral al parohiei, și, de asemenea, „să putem face din Casa lui Dumnezeu un locaș de cult frumos”. Ca urmare, din partea Preasfinției Sale Claudiu, „diploma de aleasă cinstire, ca semn al prețuirii și binecuvântării pentru râvna și dărnicia arătată față de Biserică” a fost acordată următorilor: Sorin Ranga, primar al Comunei Cojocna, Anca Marcu, viceprimar, și primar ales al Comunei Cojocna; Teodor Alin Miron, prim-curator și membrilor consiliului parohial, Viorica Gavrea, administrator Remedium Farm SRL – pentru ajutorul constant acordat, și Aurelia Timofte – membră de bază a parohiei, care a ajutat chiar și cu „bănuțul văduvei”, și a sprijinit la restaurarea icoanei Preasfintei Fecioare Maria, moștenire prețioasă rămasă de la ctitorul din 1902 al bisericii, pr. Ioan Hațieganu.

Un cuvânt de mulțumire a adresat și surorilor „care de mic m-au crescut și mi-au fost alături” – a mărturisit -, atât surorilor din Congregația Maicii Domnului – mulțumind pentru prezență Pc. Maici Teodorina, Superioara generală -, cât și surorilor Ordinului Sfântului Vasile cel Mare, sr. Antonia și sr. Maximiliana. A mulțumit și altor credincioși – celor care au contribuit la buna organizare a evenimentului din această zi, apoi, a mulțumit copiilor, cărora le-au fost oferite cadouri și, din partea Ierarhului, diplome de amintire de la Prima Sf. Împărtășanie. Mulțumiri au fost adresate, de asemenea, pr. Georgel, parohul comunității ortodoxe, pr. Oliver, paroh al comunității romano-catolice, pr. David, părintele unitarian, părinților reformați Piroska și Csaba. Mulțumind reprezentanților celorlalte confesiuni, pr. Marius a subliniat: „Simțeam aici, în Cojocna, că putem să stăm împreună și să ne numim frați”. A mulțumit, apoi, preoților care au concelebrat la masa Sf. Altar: pr. Vasile Tofană, Vicar general, fraților săi de sânge, pr. Traian și pr. Grigore Cîmpean, pr. Florin Chiciudean, pr. Vlad Pupăză, pr. Moldovan Daniel, diaconilor, seminariștilor, tinerei Ariana care a cântat foarte frumos la Sf. Împărtășanie.

În semn de gratitudine, din partea comunității parohiale din Cojocna, pr. Marius a oferit Preasfinției Sale Claudiu o icoană a Preasfintei Fecioare Maria, „ca Maica Sfântă să îl ia întotdeauna sub mantia ei”. A completat darul tânăra Alexia care a oferit Ierarhului un buchet de flori. Preasfinția Sa Claudiu a mulțumit tuturor, și-a exprimat bucuria „pentru o comunitate frumoasă” și a invitat ca, mereu, „să vedem frați și surori în preajma noastră”. A spus: „Nu întotdeauna e ușor, dar e extrem de important să dăm mărturie că putem fi împreună. Și dacă în Cojocna putem fi împreună, putem fi împreună și în România, și în Europa, și în lumea aceasta. Mărturia voastră, rugăciunea voastră, contează.” A urmat agapa fraternă – la pregătirea căreia o contribuție importantă a adus Asociația Gospodarilor din Cojocna -, care a fost pregătită în curtea casei parohiale, cu generozitate, pentru toți cei prezenți, pentru ca bucuria tuturor să fie deplină în această zi călduroasă de vară, însorită, dar, mai ales, luminoasă de lumina Domnului revărsată, cu daruri și haruri spirituale, asupra tuturor.