Reînnoirea voturilor călugărești și hramul mănăstirii Maicii Domnului din Cluj-Napoca

Publicat pe: 9 septembrie 2024|Secțiunea: Ştiri|

La 8 septembrie 2024 – sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului, a fost celebrat hramul mănăstirii Maicii Domnului, Sanctuarul Arhiepiscopal Major, din Cluj-Napoca, al Congregației Surorilor Maicii Domnului (CMD).

Sfânta Liturghie arhierească, celebrată la mănăstirea CMD, de Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul eparhial de Cluj-Gherla, a prilejuit o dublă încredințare ocrotirii și călăuzirii Preasfintei Fecioare Maria: cea a sorei Maria Paulina Dul CMD, care și-a reînnoit voturile călugărești în mâinile Maicii Teodorina, Superioara generală CMD și în fața Preasfinției Sale Claudiu și, de asemenea, încredințarea vieții lui Isus și Sfintei Sale Maici prin ridicarea, de către Ierarh, la treapta slujirii preoțești a diaconului Romulus Iușan, absolvent de studii teologice, căsătorit și părinte a doi copilași.

Lângă Altarul exterior, în curte, se aflau, de o parte zeci de preoți – între care protopopi și parohi, de cealaltă parte se rugau surorile CMD cărora li s-au alăturat și surori ale Ordinului Sfântului Vasile cel Mare. În grădina mănăstirii, la umbra corturilor special amenajate și a copacilor, sute de credincioși au venit în această zi binecuvântată să îi aducă cinstire Maicii Sfinte, prezentă în mod spiritual și prin icoana Sanctuarului, Maica Sfântă, Mângâierea celor ce plâng, având incorporate în rama superioară moaștele aflate în grija surorilor: Vălul Maicii Sfinte și Moaștele Sfintei Ana.

Între preoții concelebranți, amintim pe: pr. Traian Radu Coste-Deak, vicar judecătoresc, pr. Cristian David, rector al Sanctuarului Arhiepiscopal Major, pr. Marius Furtună, rector al Seminarului Teologic eparhial „Sf. Ioan Evanghelistul”, pr. Mircea Marțian, protopop de Cluj I, pr. Maro, din Statele Unite ale Americii, prezent pentru consacrarea preoțească a dc. Romulus Iușan. Răspunsurile liturgice le-au dat coriștii din corul „Angeli” al Catedralei episcopale.

La începutul celebrării liturgice a avut loc ceremonia reînnoirii voturilor de către sora Paulina. La trei ani împliniți după depunerea primelor voturi călugărești, din dragoste pentru Mântuitorul și pentru Sfânta Sa Mamă, sr. Paulina a cerut să fie primită și pentru următorii trei ani în această Congregație. Ritualul a cuprins o cerere făcută „cu toată smerenia inimii”, cu conștiința nevredniciei umane în fața unei asemenea înalte slujiri, dar în libertatea totală a asumării drumului pentru Cristos, din iubire, și încredințându-se iubirii lui Dumnezeu, Cel prin care totul este posibil.

Ierarhul s-a rugat pentru sora Paulina și a invocat asupra ei Spiritul Sfânt, pentru ca ea să îi poată urma cu adevărat Domnului, prin har de sus, lăsând în urmă toate cele lumești. Sora Paulina a rostit apoi formula voturilor prin care s-a consacrat Domnului, reînnoind în mâinile Maicii Maria Teodorina, Superioara generală, voturile ascultării, castității și sărăciei, cu promisiunea că va rămâne „statornică în deprinderea carității față de cei săraci, bolnavi și neînvățați, în sânul acestei Congregații a Surorilor Maicii Domnului, conform Constituțiilor ei”. A semnat apoi profesiunea temporară a voturilor, pe care a rostit-o, și a încredințat-o în mâinile Preacuvioasei Maici Teodorina, Superioara generală a CMD.

Preasfinția Sa Claudiu, în cuvântul de învățătură din cadrul celebrării, a invitat ca întreaga sărbătoare a Nașterii Maicii Domnului să fie „un moment de convertire, de consacrare, un moment în care să ne punem cu toții sub ocrotirea Maicii Sfinte, într-o lume care ne sperie, care ne preocupă, care ne facem să tremurăm de multe ori apropo de viitor”. A spus: „Cu toții avem crucile noastre, cu toții avem suferințele noastre; haideți să le punem la picioarele Crucii, sub ocrotirea Maicii Sfinte, și să-i cerem Maicii Sfinte să ne ajute să facem în așa fel încât crucile noastre să nu fie cruci care să ne distrugă, ci cruci de lumină pentru noi și pentru lumea în care trăim.”

Preacuvioasa Mamă Teodorina, la finalul Sfintei Liturghii, a adus tuturor vestea bucuriei prin Nașterea Maicii Sfinte, citând Troparul sărbătorii: „Nașterea ta, Născătoare de Dumnezeu, bucurie a vestit la toată lumea”. Și, evocând motivele bucuriei celebrării – reînnoirea voturilor și consacrarea unui nou preot -, a subliniat: „Pentru lumea în care trăim, a răspunde la chemarea de a-l urma mai îndeaproape pe Dumnezeu reprezintă un act de mare încredere și curaj, înseamnă a merge împotriva curentului lumii și a propunerilor ei”.

A anunțat că, tot în această zi, o soră în vârstă a Congregației, sora Honoria, a răspuns ultimei chemări a Domnului, care „i-a deschis porțile veșniciei”. A spus: „Nu pot să nu vă împărtășesc câteva cuvinte despre dânsa, pentru că a edificat întotdeauna pe toate persoanele care au cunoscut-o prin seninătatea, iubirea și încrederea cu care a străbătut această viață, în perioada de persecuție fiind o adevărată mărturisitoare a credinței, iar în cei peste 20 de ani de viețuire în această comunitate de la mănăstire, edificându-ne prin spiritul ei de rugăciune și de jertfă, fiind mereu gata să slujească pe aproapele cu o iubire necondiționată. Bunul Dumnezeu să îi dăruiască odihna veșnică!”

Și, mulțumind Preasfinției Sale Claudiu pentru prezența sa „părintească” și pentru rugăciunea sa, l-a asigurat: „sunteți mereu prezent în rugăciunile noastre”. Iar semn al recunoștinței, dar și al sărbătorii, a fost un buchet de flori pe care primindu-l, Preasfinția Sa Claudiu l-a oferit Maicii Sfinte. Ierarhul a mulțumit „din toată inima” preoților și voluntarilor, autorităților locale, Poliției, Jandarmeriei și Serviciului de Ambulanță, celor ce s-au implicat „pentru ca, noi, astăzi, să ne putem ocupa doar de mărirea lui Dumnezeu și de lauda Maicii Sfinte”. În continuare, toți cei prezenți, la invitația pr. Cristian David, rector al Sanctuarului, au venit pentru un moment de venerare la icoana Maicii Sfinte, primind de la Episcop ungerea cu ulei sfințit și binecuvântare, precum și binecuvântarea noului preot hirotonit, izvor, în această zi, de indulgențe plenare pentru cei binecuvântați.