Binecuvântarea noii clopotnițe și a clopotului reîntors în parohia greco-catolică Borșa după 80 de ani
Duminică, 22 septembrie 2024 comunitatea greco-catolică din Borșa a fost în sărbătoare. Din încredințarea Preasfințitului Claudiu, Episcopul eparhial de Cluj-Gherla, pr. Marius Cerghizan, protopop de Someș, împreună cu pr. Marius Mureșan, păstor al parohiei greco-catolice Borșa au binecuvântat clopotnița în care a fost așezat un clopot care s-a reîntors la Borșa după 80 de ani, spre bucuria tuturor, aducând comunității de aici tărie în credință, pace și dragoste care niciodată să nu înceteze. Acest clopot va avea din nou puterea de a aduna poporul credincios la rugăciune.
După celebrarea Sfintei Liturghii a urmat momentul de binecuvântare. Au participat, în număr mare, credincioși, alături de care s-au aflat și reprezentanți ai oficialităților locale: Mariana Secară, primar al com. Borșa, Vasile Morariu, viceprimar, și Alexandru Broscoi, consilier în cadrul Primăriei Borșa.
Ceremonia de binecuvântare a fost și un prilej de a se aduce mulțumiri colectivului Muzeului de Istorie și Arheologie din Budapesta, condus de dr. Csorba László, care a restituit comunității greco-catolice din Borșa clopotul descoperit la Budapesta, în urma unor săpături arheologice. În al doilea rând, mulțumiri au fost aduse și lui Vákár István, vicepreședinte al Consiliului Județean Cluj și Paliei Anka, consilier județean pentru intermedierea și susținerea acestei restituiri istorice pentru parohia greco-catolică Borșa.
***
Parohia greco-catolică din Borșa a fost întemeiată în anul 1700, iar biserica din zid a fost edificată în 1900 și sfințită în 20 mai 1923, cu hramul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril, de către Fericitul Iuliu Hossu, atunci Episcop greco-catolic de Gherla. Odată cu ridicarea noii biserici din Borșa, credincioșii parohiei au comandat la Cluj, firmei Lengyel, un nou clopot. Inscripția de pe acest clopot atestă faptul că, clopotul a fost turnat în timpul păstoririi acestei comunități greco-catolice de către pr. Ioan Bochiș, iar prim-curator era Ioan Gaciu. Episcopul Iuliu Hossu a vizitat din nou parohia din Borșa în 29 august 1943, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
În anul 1944 clopotul bisericii greco-catolice a fost luat de către armata ungară și dus la Budapesta și îngropat în curtea unei unități militare. Credincioșii comunității l-au numit „Clopotul Durerii”. Însă nenorocirile au continuat pentru această comunitate, astfel că, în anul 1948 comuniștii au interzis Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catoliă, iar Episcopii împreună cu sute de preoți, călugări și călugărițe și mii de credincioși au fost aruncați în temnițele comuniste. Bisericile, casele parohiale, școlile și toate bunurile au fost împărțite între Biserica Ortodoxă și Statul comunist. Biserica din Borșa a fost dată în folosința Bisericii Ortodoxă și nu a mai fost restituită.
După căderea comunismului, comunitatea greco-catolică din Borșa a fost reînființată, prin eforturile preoților Tiberiu Marțian și Vasile Gherman care au deschis şi a pus temelia parohiei Borşa. În urma refuzului ortodocșilor de a restitui biserica greco-catolică, respingând şi soluția slujirii alternative, comunitatea greco-catolică a decis să își ridice un nouă biserică, cu hramul „Înălțarea Sfintei Cruci”. Biserica a fost sfințită în 21 septembrie 2003 de către Episcopul de pie memorie Florentin Crihălmeanu.
Pr. Marius Cerghizan