PS Claudiu la Întâlnirea între Cultele religioase recunoscute și Statul Român
Preasfinția Sa Claudiu, reprezentant al Preafericirii Sale Lucian, la Întâlnirea între Cultele religioase recunoscute și Statul Român, de la Oradea
Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla, a participat marți, 8 octombrie 2024, la Oradea, la o întâlnire între reprezentanții Cultelor religioase recunoscute din România și cei ai Statului Român, în calitate de delegat al Preafericirii Sale Lucian Cardinal Mureșan, Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, din partea căruia a adresat și un mesaj „de salut și gânduri de comuniune sufletească, însoțită de sentimente fraterne și de rugăciuni”.
Întâistătătorul Bisericii Greco-Catolice din România a împărtășit, în mesajul transmis, convingerea că, „în această perioadă, atât de plină de incertitudini, de războaie și de provocări globale, este mai important decât oricând ca reprezentanții cultelor religioase să fie împreună, să se cunoască mai bine și să se asculte reciproc, căutând soluții pentru a aduce speranță”. Citând cuvinte ale Sfântului Părinte, Papa Francisc din enciclica Fratelli tutti, Preafericirea Sa Lucian a subliniat: „prin dialog deschis și încredere, putem contribui la construirea unei societăți mai echitabile, pe măsura înaltei demnități umane”, bazată pe valori fundamentale precum credința, iubirea, dreptatea, solidaritatea și fraternitatea. A încheiat, exprimând convingerea că această întâlnire, organizată la Oradea, „un oraș simbol al conviețuirii multi-etnice și pluri-religioase”, „creează toate premisele pentru a transmite societății faptul că, dincolo de diferențele specifice fiecărui cult, există dorința de a lucra împreună pentru binele tuturor persoanelor, acordând o atenție deosebită celor marginalizați și aflați în dificultate”.
Evenimentul, desfășurat în organizarea Secretariatului de Stat pentru Culte, a fost găzduit de Palatul Episcopal Romano-Catolic din Oradea. Reprezentanți ai instituțiilor Statului Român și un număr de 19 delegați din partea cultelor religioase au abordat, în discuții, aspecte pozitive, dar și problematici ale actualității vieții religioase. S-au căutat, de asemenea, modalități prin care Statul Român ar putea susține și finanța proiecte prin derularea cărora cultele religioase să poată ajuta, mai mult și mai eficient, societatea civilă, mai ales categoriile sociale vulnerabile, precum copiii, bolnavii, sau persoanele vârstnice.
Reprezentanții Statului, prin vicepremierul Marian Neacșu, și-au anunțat intenția de a prioritiza finanțarea unor proiecte socio-medicale: „așezăminte pentru persoanele vulnerabile, pentru vârstnici, centre de paliație pentru bolnavii aflați în fază terminală și care ar trebui să-și găsească în astfel de centre liniștea și alinarea și din punct de vedere al durerii fizice, dar și a celei spirituale.” Între altele, s-a discutat și despre proiecte din domeniul tehnologiei și a inteligenței artificiale, care ar putea fi implementate de către cultele religioase.
În calitate de organizator, dar și mediator al întâlnirii, Ciprian-Vasile Olinici, secretarul de stat pentru culte, a prezentat activitatea instituției pe care o reprezintă, precum și proiecte de viitor, între care „o serie de proiecte editoriale, istorice și de analiză, pentru anul 2027, când Secretariatul de Stat pentru Culte va împlini 165 de ani de existență”. A subliniat „seriozitatea și perseverența” cu care cultelor religioase își asumă rolul de „vectori ai solidarității naționale și ai coresponsabilității pentru edificarea binelui comun.”
Au avut cuvântul și reprezentanții cultelor religioase din România, care și-au exprimat recunoștința pentru eforturile depuse de Statul Român în abordarea provocărilor actuale și și-au prezentat propriile proiecte în perspectiva unor viitoare colaborări. Programul a cuprins, în partea a doua a zilei, vizite la mai multe lăcașuri de cult din Oradea, între care și Catedrala „Sfântul Nicolae” a Eparhiei Greco-Catolice de Oradea Mare. Un moment emoționat a fost vizitarea Monumentului Holocaustului, unde, cu ocazia Zilei Naționale de Comemorare a Holocaustului (în 9 octombrie), a avut loc un moment de reculegere și rugăciune.