Anunț: Lansarea, la Cluj, a volumului „Leon Iulian Manu – Conducătorul acțiunii ilegale a preoților greco-catolici”
Volumul „Leon Iulian Manu – Conducătorul acțiunii ilegale a preoților greco-catolici”, semnat de lect. univ. dr. Ionuț Vida-Simiti, va fi lansat vineri, 25 octombrie 2024, de la ora 17.00, la biserica „Episcop Ioan Bob” (str. Episcop Ioan Bob, Cluj-Napoca).
Vor prezenta cartea:
– un punct de vedere spiritual va fi cel al Preasfinției Sale Claudiu, Episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla;
– din punct de vedere istoric, va vorbi lect. univ. dr. Lucian Turcu;
– va avea cuvântul autorul cărții, lect. univ. dr. Ionuț Vida-Simiti;
Evenimentul, organizat de Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla și de Asociația preoțească „Sfântul Iosif”, Patronul Eparhiei de Cluj-Gherla, va oferi un prilej de evocare a memoriei Ierom. Leon Iulian Manu, călugăr bazilian, Slujitor al lui Dumnezeu, al cărui proces de beatificare și declarare a martiriului se află în curs.
- Slujitorul lui Dumnezeu Leon Iulian Manu:
Slujitorul lui Dumnezeu Leon Iulian Manu s-a născut pe 1 aprilie 1883 la Căianul Mic, raionul Beclean, jud. Someș, fiul lui Ioan și Candidia (născută Mureșianu) ambii de profesie învățători. Ierom. Leon Iulian Manu, OSBM, călugăr erudit, prieten și colaborator apropiat al Episcopului Iuliu Hossu (acum Fericit Episcop martir) a depus cu dârzenie mărturia credinței sale la picioarele Crucii lui Cristos.
A contribuit la organizarea rezistenței Bisericii Greco-Catolice în clandestinitate, după care, arestat de mai multe ori, a fost închis la Jilava, Timișoara, Cluj, Gherla. A reorganizat viața mănăstirească baziliană de la Bixad și fost stareț la Mănăstirile Greco-Catolice de la Máriapócs, Prislop, Moisei și Nicula și Superior al Provinciei din România al Ordinului Sfântului Vasile cel Mare. La 15 octombrie 1910, ziarul Unirea. Foaie bisericească-politică anunța faptul că, pentru meritele sale, pr. Leon Manu a fost distins de Papa Pius al X-lea cu Crucea Laterană, dar că lasă „toate onorurile, pompa, bunăstarea numai ca să se poată pune în serviciul bisericii sale la Mănăstirea Greco-Catolică Prislop (Țara Hațegului).” (Ionuț Vida-Simiti, Ordinul Sfântul Vasile cel Mare în timpul regimului comunist, București, 2020, p. 88)
„Condițiile grele de detenție din penitenciarul Gherla au facilitat agravarea stării de sănătate a Slujitorului lui Dumnezeu Leon Manu. Suferea de cardiopatie ischiemică dureroasă și a refuzat să fie internat în spital, dorind să rămână alături de ceilalți greco-catolici.” (Ibidem, p. 227).
A trecut la Domnul în 14 februarie 1959, la Penitenciarul din Gherla.
***Despre volum, pe situl editurii: aici
