Anunț: Ziua Mondială a Bolnavului în cadrul Anului „Cardinal Iuliu Hossu”
Anunț – Ziua Mondială a Bolnavului și a personalului sanitar la Cluj-Napoca, celebrare în Anul „Cardinal Iuliu Hossu” (declarat la nivel național), An Jubiliar al Speranței în Biserica Catolică
Episcopia Română Unită, Greco-Catolică de Cluj-Gherla în colaborare cu Asociația Medicilor Catolici din România (AMCR) – Filiala Cluj, organizează duminică, 9 februarie, și marți, 11 februarie 2025, aniversarea celei de-a XXXIII-a Zi Mondială a Bolnavului.
Motto-ul sărbătorii, „Speranța nu înșală” (Rom 5,5) și ne face puternici în suferință, a fost ales de Sfântul Părinte Francisc în contextul Jubileului din 2025, an în care Biserica Catolică invită toți credincioșii să devină „pelerini ai speranței”. Motto-ul ales evidențiază, prin cuvintele Sfântului Apostol Pavel, sursa vieții și a speranței de-a lungul pelerinajului pământesc pentru fiecare creștin, iubirea lui Dumnezeu: „Iar speranța nu înșală pentru că iubirea lui Dumnezeu s-a vărsat în inimile noastre, prin Spiritul Sfânt, Cel dăruit nouă” (Rom 5,5).
Programul actualei ediții a celebrării dedicată purtătorilor de suferință și personalului sanitar este cuprins, de asemenea, în cadrul evenimentelor Anului „Cardinal Iuliu Hossu” (declarat la nivel național) din Eparhia de Cluj-Gherla.
* * *
Sfânta Liturghie arhierească care va fi celebrată duminică 9 februarie, de la ora 10.30, în Catedrala „Schimbarea la Față” din Cluj-Napoca, va fi ocazie a rugăciunii, în comuniune, pentru purtătorii de suferință și pentru personalul sanitar, a Preasfinției Sale Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla, a preoților, clericilor, studenților seminariști, a persoanelor consacrate și a credincioșilor.
La finalul celebrării liturgice este programată, ca în fiecare an, mărturia unui medic catolic: prof. dr. Ioan Ștefan Florian, președintele Asociației Medicilor Catolici.
* * *
Tematica anului 2025, care, în România, pune în oglindă trăirea credinței trecutului ca izvor de speranță pentru societatea viitorului, va fi abordată și în cadrul unei seri de conferințe, la data celebrării Zilei Bolnavului: 11 februarie 2025.
Distinși invitați vor conferenția, de la ora 18.00, în Aula „Cardinal Iuliu Hossu” din Catedrala „Martirilor și Mărturisitorilor sec. al XX-lea”, Piața Cipariu, Cluj-Napoca, unde cei ce vor alege să participe vor descoperi un spațiu marcat de spiritualitatea Cardinalului Iuliu Hossu. Expunerile programate vor evidenția cum ilustrul Arhiereu, mai înainte de a fi Doctor în Filozofie, Doctor în Teologie, Senator de Drept și membru al Academiei Române este mai ales un Doctor de suflete.
Tematica generală a serii, este: „Iuliu Hossu și Iuliu Hațieganu, o prietenie de-o viață”. Vor conferenția: prof. dr. Nicolae Hâncu de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) „Iuliu Hațieganu”, membru de onoare al Academiei Române; pr. prof. dr. Cristian Barta, decan al Facultății de Teologie Greco-Catolică a UBB și Preasfinția Sa Claudiu Pop, Episcop greco-catolic de Cluj-Gherla.
O notă de armonie va oferi invitatul special al serii, Corul UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, dirijor dr. Vlad Eniu.
* * *
Sfântul Papă Ioan-Paul al II-lea a instituit, la 13 mai 1992, Ziua Mondială a Bolnavului, în ziua sărbătorii Sfintei Fecioare Maria de la Lourdes, „sanctuar marian printre cele mai iubite de poporul creștin, loc și simbol de speranță și de har, ca semn al acceptării și oferirii suferinței mântuitoare”. Această zi mondială, celebrată de atunci an de an, a rămas peste timp ceea ce a dorit-o Pontiful inițiator: un „moment forte de rugăciune, de împărtășire, de oferire a suferinței pentru binele Bisericii și de chemare adresată tuturor să recunoască în persoana fratelui bolnav Fața Sfântă a lui Cristos care, suferind, murind și înviind a realizat mântuirea omenirii”.
