Sărbătoarea Familiilor Eparhiei de Cluj-Gherla, la Chiuieşti

Publicat pe: 25 mai 2014|Secțiunea: Ştiri|

Sărbătoarea Familiilor Eparhiei de Cluj-Gherla s-a desfăşurat sâmbătă, 24 mai 2014, în parohia Chiuieşti, din protopopiatul Dej. Evenimentul, aflat la cea de-a III-a ediţie, a fost organizat de Departamentul pentru Familie şi Viaţă şi Biroul pentru pastoraţia familiei din cadrul Eparhiei de Cluj-Gherla şi a reunit peste 350 de participanţi, familii de pe teritoriul Eparhiei. La orele dimineţii, PS Florentin Crihălmeanu, Episcopul de Cluj-Gherla a fost primit cu un cuvânt de bun-venit, în curtea bisericii parohiale, de pr. Laurenţiu Biriş, protopop de Dej, pr. Matei Tarciziu, paroh în Chiuieşti – gazda manifestării, şi de organizatori: pr. Ioan Mătieş, vicar cu laicii, şi pr. Călin Sechelea, consilier eparhial.

Evenimentul s-a bucurat şi de prezenţa unui oaspete, pr. Felician Tiba din Dieceza Romano-Catolică de Iaşi, care a răspuns invitaţiei de a realiza un schimb de experienţă în pastoraţia familiei, prezentând, la momentul stabilit, şi tema întâlnirii din acest an: "Ziditori ai Împărăţiei lui Dumnezeu". Câteva zeci de preoţi au sosit împreună cu familiile lor şi cu grupuri de credincioşi. Din partea autorităţilor a participat primarul din localitate, care a adresat şi un cuvânt despre importanţa familiei. Au fost de faţă, de asemenea, membre ale Reuniunilor Mariane parohiale, adolescenţi de la Cercetaşii munţilor, membrii ai Asociaţiei "Credinţă şi Lumină", tineri şi copii, cu toţii din dorinţa de a fi împreună în jurul icoanei Sfintei Familii – reprezentativă pentru această întâlnire anuală la nivel eparhial – şi pentru a susţine instituţia familiei, atât de vitregită în lumea contemporană şi totuşi vitală pentru societate, pentru viitorul ei.

imagine

Prima parte a programului a constat în celebrarea Sfintei Liturghii Arhiereşti pe un altar improvizat în faţa bisericii, în lumina zilei însorite, la umbra statuii marelui Arhiereu de Cluj-Gherla, Iuliu Hossu, care străjuieşte curtea bisericii ca un îndemn la păstrarea credinţei înaintaşilor. Răspunsurile liturgice au fost date de corul parohiei "Buna Vestire" din Gherla. În cadrul celebrării liturgice, PS Florentin a reamintit rolul familiei, ca instituţie fundamentală a Bisericii şi a societăţii, mulţumind organizatorilor şi participanţilor la acest eveniment, care au contribuit "ca să putem pune în evidenţă în faţa societăţii de astăzi, importanţa familiei".

Preasfinţia Sa a invitat: "Să privim spre Sfânta Familie şi spre modelul pe care această familie ni-l inspiră. Care este liantul familiei, ce leagă de fapt familia, casa, de fundamentul ei? – Hristos! Ne spune Pontiful Roman, Sf. Ioan Paul al II-lea, «unitatea familiei este întreţinută de viaţa comună de credinţă, de rugăciunea împreună în familie». Cât este de frumos când părinţii se roagă împreună cu copiii, cu voce tare, cântând laudele lui Dumnezeu, dimineaţa, la masa comună, la masa de prânz şi seara, pentru a-i mulţumi lui Dumnezeu pentru toate darurile primite. De asemenea, în biserică, prin participarea împreună la Sfintele Sacramente şi la acţiunile Bisericii."

Credinţa trăită în comuniune, împărtăşirea bucuriilor şi a încercărilor vieţii, sunt cele care "zidesc familia de astăzi, ajutând-o să rămână «sanctuar al vieţii» – locul în care viaţa este primită, apărată şi se dezvoltă. Un loc despre care spunea Sfântul Ioan Paul al II-lea, că «are un rol hotărâtor în construirea unei culturi a vieţii». «Cultura vieţii şi civilizaţia iubirii», în prezent, ne par sintagme străine când vedem cum, prin legile europene, se încearcă înlăturarea diferenţei dintre bărbat şi femeie. Iubiţi credincioşi, dacă familia nu este la loc de cinste în societate, să ştim că nici viaţa nu va fi la loc de cinste. Pentru noi, care suntem creştini, cultivarea vieţii este o obligaţie. În mod particular, familia are această obligaţie şi poruncă: de a cultiva viaţa, de a fi un leagăn al vieţii, a păstra, a descoperi şi a comunica iubirea generatoare de viaţă. De aceea, este numită «sanctuarul vieţii»."

"Pe cât este mai importantă în familie iubirea, ca element esenţial al vieţii, la fel este de importantă şi în societate, pentru că societatea are ca şi celulă fundamentală, familia. Şi dacă nu există familie creştină, atunci nici societate creştină nu poate exista. Iată care este rolul dvs., al familiilor creştine, al nostru împreună: să arătăm societăţii că are un fundament, iar fundamentul acestei societăţi este iubirea faţă de Hristos, iubirea care se învaţă în familie. Familia este şcoala credinţei şi a iubirii, este şcoala rugăciunii, a comuniunii, este şi şcoala muncii. În familie copilul întâlneşte prima societate creştină."

imagine

La încheierea celebrării Liturgice, Ierarhul împreună cu preoţii prezenţi au sfinţit piatra de temelie pentru casa parohială din Chiuieşti, ce se va ridica în apropierea bisericii. După o pauză de prânz, programul a continuat cu prezentarea temei întâlnirii şi cu un moment de mărturie, la fel ca ediţiile precedente. Un timp de rodnică comuniune a fost cel al atelierelor pe grupuri, unde s-au discutat diferite teme propuse de organizatori: iertarea în familie, cele 5 limbaje ale iubirii, Adoraţia Euharistică, reglarea naturală a concepţiei, teologia trupului, educaţie la castitate, darurile vârstei a treia, ş.a. Atelierele au fost urmate de o împărtăşire generală a concluziilor fiecărui grup.

În încheierea actualei ediţii a Sărbătorii Familiilor au fost decernate diplome de participare parohiilor ce au fost reprezentate, precum şi o diplomă jubiliară, ca semn de apreciere, pentru preotul invitat sosit din Moldova. Timpul de întâlnire între participanţi şi rugăciunea comună, într-un cadru natural spaţios şi frumos, au făcut din parohia Chiuieşti, în mod deosebit în această zi însorită, o adevărată şcoală a comuniunii, aşa cum propune tema anului pastoral 2014, pentru Eparhia de Cluj-Gherla, având în centru icoana Sfintei Familii ca stindard de luptă şi semn de biruinţă în apărarea instituţiei familiei.

imagine