Începutul Postului Crăciunului – vizite pastorale la Sânnicoara și Apahida

Publicat pe: 20 noiembrie 2015|Secțiunea: Ştiri|

În după-amiaza zilei de duminică, 15 nov. 2015 – a Samarineanului milostiv, PS Florentin a vizitat parohiile Sânnicoara și Apahida din protopopiatul Someș, fiind însoțit de pr. Marius Cerghizan – consilier pastoral, pr. Marius Mureșan – protopop de Someș și pr. ceremonier Florin Isac, de diaconii Marius Cîmpean și Marcel Șomlea și de studenți seminariști.

În pragul Postului Crăciunului, timpul de pregătire pentru Marea Sărbătoare a Nașterii Domnului, Ierarhul de Cluj-Gherla a îndemnat credincioșii, în mod particular comunitățile celor două parohii, ca postul, rugăciunea, meditarea cuvântului lui Dumnezeu să le schimbe cu adevărat viața, după exemplul vieții Mântuitorului – "El este Divinul Samarinean trimis aici pe pământ, pentru a scoate din mâinile tâlharilor pe cei care sunt răniți de rana păcatului și a-i duce la a acea casă de primire pentru toți – Biserica. El a plătit totul pentru toți, pentru totdeauna".

Mai întâi a fost celebrată o oră canonică în noua biserică "Sfântului Nicolae" din parohia Sânnicoara, păstorită de pr. Ioan Morar Cosma, care a fost de față împreună cu enoriașii. Aflat la prima vizită pastorală în mijlocul acestei comunități, PS Florentin a adresat credincioșilor un cuvânt de salut și învățătură, invitându-i ca, Postul Crăciunului "să fie ținut în primul rând la nivel spiritual, prin curăția sufletului, printr-o muncă de purificare interioară". "Un element esențial de verificare a postului este, să vedem dacă într-adevăr postul pe care l-am ținut ne-a făcut mai buni, mai milostivi, mai primitori – pentru că, dacă postul nu ne apropie de Dumnezeu înseamnă că nu are nici un rost". A fost adresată și invitația la fapte de caritate, de milă, dar "milostenia trebuie începută de la cei apropiați, familiile noastre, părinții, copiii, frații noștri" – a menționat Preasfinția Sa.

Luând cuvântul, pr. paroh Cosma și-a reamintit momentele importante și colaboratorii care i-au stat alături în efortul de a ridica și amenaja noua biserică, astfel încât aici să existe un loc de rugăciune, un mic dar primitor și luminos locaș în care Dumnezeu să se coboare pe pământ. S-a menționat faptul că sfințirea pietrei de temelie s-a făcut în 6 octombrie 2013 și, după doar un an, s-a intrat în noua biserică – în 21 decembrie 2014, când s-a făcut binecuvântarea pentru celebrarea Sfintei Liturghii. În completare, pr. Felecan Ciprian, care a păstorit timp de peste 4 ani această comunitate, a evocat dificultățile și demersurile premergătoare construirii bisericii, într-o perioadă în care programul pastoral al parohiei se desfășura într-o capelă.

Spre seară, a fost oficiată Slujba Vecerniei în biserica "Sf. Apostoli Petru și Pavel" din Apahida. Aici, Episcopul de Cluj-Gherla a fost întâmpinat cu bucurie de pr. Iosif Vereșezan împreună cu comunitatea greco-catolică, între invitații la acest moment fiind și pr. Ovidiu Lăpuște, păstorul parohiei Cluj-Mănăștur 1 Vest, precum și reprezentanți ai autorităților locale cu dl. Grigore Fati, primarul com. Apahida. Seara s-a încheiat prin salutul Episcopului eparhial, care a explicat și enoriașilor din Apahida semnificația postului – "un timp de pregătire spirituală pentru Nașterea Domnului nostru Isus Hristos, Acela care a dorit să îmbrace haina noastră umană, pentru a ne îmbrăca pe noi cu haina divinității Sale".

A fost reamintit modelul oferit de evanghelia duminicii, cel al Samariteanului milostiv – "Părinții Bisericii ne spun că Samariteanul milostiv este Acela care a dorit să coboare din Ierusalimul ceresc spre Ierihonul pământesc și să ia asupra Sa toate rănile păcatelor noastre și să le transforme în iubire, în învingere asupra răului, prin moartea Sa pe Cruce. Acolo, El ne-a plătit acei doi dinari pe care astăzi trebuie să îi folosim pentru a putea să ne ridicăm din neputința păcatului, adică cuvântul Sfintelor Scripturi și Sfintele Sacramente. Acestea sunt vindecările pe care ni le-a adus El, oferindu-ne și darul Învierii prin Botez. El ne-a îndreptat astfel drumul pelerinajului vieții noastre, spre Ierusalimul ceresc."

"Trebuie ca noi să luptăm acum pentru a rămâne perseverenți pe acest drum până la sfârșit și aceasta o putem face prin credință și cu credință. Credința este și scopul postului, prin care suntem invitați să ne oprim puțin din drumul nostru, să nu facem ca și levitul și preotul din evanghelie care nu au avut timp să se oprească din drumul lor pentru rănitul care era căzut pe marginea drumului. Noi suntem chemați, în mod simbolic, să ne oprim din vârtejul lumii acesteia, pentru ca sufletul nostru să se ridice din noroiul păcatelor. Cel dintâi scop al postului este să ne apropiem mai mult de Dumnezeu prin credință!".

Seara a mai cuprins un cuvânt de mulțumire și bucurie adresat de pr. paroh Iosif Vereșezan cu ocazia vizitei pastorale a Episcopului eparhial în Apahida și totodată, s-a făcut rugăciunea de intrare în Postul Crăciunului.

imagine

imagine

imagine

imagine