Nicula – loc de pelerinaj şi izvor de har în sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului
Pelerinajul greco-catolic la Nicula a reunit şi în acest an preoţi, persoane consacrate şi credincioşi ai Eparhiei de Cluj-Gherla, în mod particular din protopopiatele Gherla, Dej, Cluj, Someş, dar şi pelerini din alte Eparhii ale Bisericii Greco-Catolice şi din alte ţări. PS Florentin Crihălmeanu, Episcopul de Cluj-Gherla a fost primit în după-masa de joi, 14 august 2014, la capela "Sf. Iosif" din Gherla de pr. Mihai Todea, Vicar general, pr. Alexandru Hruban, protopop de Gherla, preoţi şi pelerini pregătiţi să înfrunte căldura zilei de vară, parcurgând drumul de la Gherla spre locaşul greco-catolic de închinare din Nicula.
La pelerinaj au fost prezenţi şi mulţi tineri: cercetaşii munţilor care s-au îngrijit şi de alimentarea cu apă, tineri din ASTRU, tineri din Grupul de rugăciune "Triumful Inimii Neprihănite" din Cluj-Napoca – care, împreună cu îndrumătorul lor spiritual, pr. vicar Anton Crişan, au rămas şi la întreg programul de peste noapte şi din ziua următoare, oferind rugăciunea lor îndeosebi la intenţia păcii în lume şi în sufletele oamenilor. Au mai participat călugări din Ordinul "Sfântului Vasile cel Mare" cu superiorul lor provincial, pr. Laurian Daboc – urmaşii primei comunităţi monastice atestată oficial la Mănăstirea Nicula în anul 1936, de asemenea surori din Ordinul "Sfântului Vasile cel Mare" şi din Congregaţia Surorilor Maicii Domnului. Un rol semnificativ în buna desfăşurare a pelerinajului l-au avut reprezentanţii Jandarmeriei Române împreună cu generalul Aurel Litan, şeful Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Cluj care a luat parte la programul de rugăciune din Nicula.
Pe drum, prin aportul preoţilor şi a studenţilor teologi, s-au cântat cântări mariane şi s-a recitat Rugăciunea Rozariului, cum obişnuiau să facă de-a lugul timpului, sutele de mii de pelerini. "Este tradiţia noastră, care face parte din identitatea noastră", a explicat Ierarhul de Cluj-Gherla. "Pelerinajul este un act de devoţiune, de reînnoire a tradiţiei, a identităţii noastre creştine greco-catolice, un act de reînnoire în credinţă, speranţă şi iubire în primul rând. Pelerinajul este important şi pentru a înţelege mai bine rolul pe care îl avem fiecare dintre noi în planul divin şi în societatea de astăzi. Venind aici, la Nicula, putem să îi cerem mijlocirea Maicii Sfinte, să ne ajute să putem înţelege rostul, statutul vieţii noastre."
Mergând spre Nicula pelerinii greco-catolici au parcurs un drum spiritual, o jertfă de ispăşire a păcatelor şi o călătorie în cuget spre cea căreia îi este dedicată sfânta sărbătoare din 15 august, a Mutării Preasfintei Fecioare Maria, a Adormirii Maicii Domnului şi a ridicării ei cu trupul şi cu sufletul la gloria cerească, cea mai mare sărbătoare a calendarului bizantin dedicată Preasfintei Fecioare Maria: "Am venit Măicuţă, / Să te mai vedem, / Ca să-ţi spunem dorul, / Care-l mai avem. / Cu necazuri multe / Şi cu apăsări, / Noi venim la tine, Maică, / După uşurări. / Venim de departe, / Cu un singur gând, / Să cinstim, Măicuţă, / Chipul tău Preasfânt. / Maică din Nicula, / Fii scăparea mea / Şi în ora morţii, / Uşurarea mea" – este unul din frumoasele cântece dedicate Maicii Domnului de la Nicula. Totodată, a fost onorată prezenţa Mântuitorului în Sfintele Altare printr-un scurt popas de rugăciune în faţa lăcaşelor de cult întâlnite, biserica franciscană şi co-Catedrala greco-catolică din Gherla – construită între 1905-1907 de Episcopul român unit Ioan Szabó şi care în prezent este în posesia Bisericii Ortodoxe. Aici se află înhumaţi şi doi dintre Episcopii de Gherla, Ioan Szabó şi Vasile Hossu, actul de închinare fiind oferit şi pentru a cinsti memoria lor.
Şirul pelerinilor a fost întâmpinat la biserica parohială din Nicula de pr. paroh Patriciu Sălăjean şi pr. Marius Mureşan, protopop de Someş, moment după care, în curtea bisericii, a fost celebrată Vecernia cu un cuvânt de învăţătură rostit de PS Florentin. A urmat devoţiunea Paraclisului, apoi preoţii şi credincioşii au intrat în biserică unde rugăciunea a continuat întreaga noapte.
Vineri, 15 august 2014, de la ora 10.30, în curtea bisericii parohiale din Nicula, Episcopul eparhial împreună cu 20 de preoţi, a celebrat Sfânta Liturghie Arhierească, în cadrul căreia a fost hirotonit diacon, subdiaconul Mihai Groza, absolvent al Facultăţii de Teologie Greco-Catolică, secţia Pastorală şi student la Institutul Institutul Internaţional de Teologie din Trumau, Austria. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul capelei "Sf. Iosif" din Gherla dirijat de prof. Vasile Chiş. Pe parcursul programului au fost preoţi care s-au pus la dispoziţia credincioşilor pentru spovedanie. La celebrarea liturgică au participat oaspeţi din mai multe ţări: pr. Yuri Kolasa de la Institutul Institutul Internaţional de Teologie din Trumau împreună cu trei studenţi, pr. Nuţu Dan, preot în Slatina, Ucraina, precum şi sr. Celina de la Şcoala de Artă Liturgică Beato Angelico din Milano. După ce a arătat semnificaţia Sărbătorii Adormirii Maicii Domnului şi a icoanei ce ilustrează acest eveniment, în cuvântul de învăţătură, PS Florentin a amintit credincioşilor că "suntem chemaţi aici de vocea Cardinalului nostru, care şi astăzi răsună cu aceeaşi putere".
"Iubiţi credincioşi", a subliniat Ierarhul de Cluj-Gherla, "avem datoria să nu lăsăm să se stingă această flacără aprinsă a pelerinajelor de la Nicula. Suntem legaţi sufleteşte şi spiritual de acest loc, pentru că înaintaşii noştri, începând cu Ioan Alexi şi culminând cu Episcopul Iuliu Hossu, au dorit să continue această tradiţie peste ani şi ani. De fapt, biserica de zid ridicată de Episcopul Mihai Pavel între anii 1875-1879, este singura clădire ce atestă tradiţia greco-catolică a pelerinajelor de la Nicula. Biserica veche de zid a Mănăstirii Nicula rămâne în continuare o problemă deschisă, sperăm ca cei în drept să primească adevărul şi să îl respecte, să ne putem bucura şi noi, celebrând măcar o Sfântă Liturghie pe an în locaşul ctitorit de Episcopul nostru."
PS Florentin a menţionat încă un element important pentru toţi pelerinii: "se vorbea despre mănăstire la Nicula din sec. al XIV-lea, acum se vorbeşte despre loc de închinăciune din sec. al XV-lea sau al XVI-lea. Dar bisericuţa de lemn s-a construit între 1700-1712, aşadar, istoric, în sec. al XVIII-lea, iar tradiţia monastică la Nicula a început oficial, cu documente atestate, în anul 1936 şi nu un curent monastic a generat icoana făcătoare de minuni, ci invers, icoana este cea care a generat tradiţia pelerinajelor şi tradiţia acestui aşezământ monastic de-a lungul timpului, care, în anul 1948 a făcut doar un schimb de confesiune pentru a simula o continuitate la Nicula. Dar primul egumen al Mănăstirii Nicula a fost pr. Leon Manu, care după anul 1948 a fost coborât în Penitenciarul din Gherla pentru credinţa sa greco-catolică."
O referire s-a făcut şi la tradiţia hirotonirilor: "Mă bucur că astăzi Biserica noastră locală din Nicula continuă tradiţia hirotonirilor. În perioada 1927-1937, la Nicula au fost hirotoniţi 37 de preoţi de către Episcopul Iuliu Hossu. Din 1994, Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop de vrednică amintire George Guţiu şi subsemnatul (PS Florentin) au hirotonit 8 preoţi şi 11 diaconi la Nicula. Ne bucurăm că această tradiţia astăzi continuă prin hirotonirea tânărului diacon Mihai, care şi-a găsit statul de viaţă ca şi cleric căsătorit şi urcă acum o nouă treaptă spre preoţie, treapta diaconiei, spunând «da» lui Dumnezeu şi slujirii Domnului în continuare, de aceea vă invit să îl avem cu toţii în rugăciune".
"Cea care ne pune împreună aici pe toţi, la această dumnezeiască sărbătoare este Preasfânta Fecioară Maria. Iubirea şi devoţiunea faţă de ea ne adună din diferite colţuri ale lumii, ale Bisericii noastre. Să îi mulţumim lui Dumnezeu pentru această iubire care face pământul atât de mic şi ne adună împreună. Maria este aceea care a primit sub Cruce misiunea de a fi mama tuturor şi ea este cea care ne cheamă acum la masa de sărbătoare, la masa Euharistică, oferindu-ne darul cel mai scump, darul iubirii sale, pe Fiul său în Taina Sfintei Euharistii. Această iubire trebuie mereu să ne unească pe toţi", a încheiat PS Florentin.
În calitate de gazdă, pr. Patriciu Sălăgean a mulţumit tuturor celor prezenţi, arătând că în acest an se împlinesc 20 de ani de la redeschiderea parohiei greco-catolice din Nicula. Cu acest prilej, PS Florentin a oferit câte o medalie cu chipul Suveranului Pontif celui dintâi paroh din Nicula după 1994, pr. Vasile Nistor şi actualului paroh Patriciu, mulţumind tuturor parohilor acestei parohii pentru preocuparea lor de a continua tradiţia pelerinajelor în cinstea Adormirii Maicii Domnului. În încheiere s-au făcut rugăciunile rânduite şi PS Florentin a dat binecuvântarea pentru indulgenţa plenară, fiindcă, după cum se ştie, Sanctuarul marian de la Nicula a fost declarat loc de pelerinaj cu indulgenţă plenară prin documentul dat de către Sf. Părinte Clemente al XIII-lea, în anul 1767, şi confirmat de Papa Pius al XI-lea, în anul 1928.
V.S.-DIRMM