Anunț: Sf. Liturghie arhierească și Parastas de pomenire pentru PS Florentin

Publicat pe: 12 ianuarie 2024|Secțiunea: Anunţuri|
  • In memoriam Preasfinția Sa Florentin – Sf. Liturghie arhierească și Parastas de pomenire

În data de 12 ianuarie 2024, se împlinesc trei ani din ziua în care Dumnezeu l-a înălțat la Sine pe Preasfinția Sa Florentin, Episcop de Cluj-Gherla în perioada 2002-2021.

Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul eparhial, preoții, persoanele consacrate și credincioșii Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla se unesc în rugăciune în această zi pentru sufletul Preasfințitului Florentin.

Duminică, 14 ianuarie 2024, memoria Episcopului de amintire Florentin va fi cinstită și în Catedrala episcopală „Schimbarea la Față”, unde Preasfinția Sa Claudiu va celebra, de la ora 10.30, Sfânta Liturghie arhierească, urmată, de la ora 12.20, de Slujba Parastasului.

* * *

Pentru toți cei care l-au cunoscut, Preasfințitul Părinte Florentin, în 12 ianuarie 2021 a trecut neașteptat – la doar 61 de ani -, granița acestei vieți, dar  chemarea Părintelui Ceresc l-a aflat pregătit, gata de a-l întâlni față către față pe Cel pe care l-a urmat în pelerinajul său pământesc, Domnul și Mântuitorul Isus Cristos.

În cei 30 de ani de preoție și 24 de ani de episcopat a condus sufletele la Dumnezeu, a învățat, binecuvântat și sfințit turma încredințată, prin indicarea mereu a căii de ascensiune la Cer, prin administrarea Sfintelor Sacramente, prin însoțire și rugăciune. Cu disponibilitate și îndelungă răbdare i-a cuprins în sufletul său pe toți, cunoscuți și necunoscuți, de aproape și din depărtare.

A iubit natura, înălțimile munților, meditația, rugăciunea, și, în egală măsură l-a bucurat comuniunea, frățietatea, a iubit oamenii. A fost Episcop al tinerilor și copiilor spre care s-a îndreptat mereu cu bucurie, cu ocrotire, dornic să le descopere, să le transmită lumina credinței.

A păstrat vie spiritualitatea înaintașilor, a martirilor și mărturisitorilor Bisericii, între care Fericitul Episcop Iuliu Hossu, Păstor al Eparhiei de Cluj-Gherla în anii de glorie și apoi în cei de catacombe, i-a fost model și lumină pe cale.

Prin cele amintite și prin mult mai mult, prezența sa spirituală rămâne vie și în Eparhia pe care a păstorit-o.

Fie ca Bunul Dumnezeu pe care l-a slujit cu credință în viața pământească, să-i facă parte la masa Ospățului ceresc împreună cu sfinții și cu drepții, în lumina Împărăției Sale nepieritoare. Odihnească-se în pace!

Date biografice: https://www.eparhiaclujgherla.ro/episcop/florentin-crihalmeanu/